problem z pierwszym polaczeniem

graziu

witam,

jestem posiadaczem zamel mew 01. sprzet zakupiony w pazdzierniku 2022 ale dopiero w tym tygodniu mialem okazje go zamontowac w szafie.
montaz bezproblemowy, urzadzenie wlaczone, miga zielona dioda (tryb konfiguracji), diody na poszczegolne fazy rowniez swieca.
niestety rozglaszane wifi jest widoczne raz na jakis czas (proba na 2 antenach - dolaczonej oraz dokupionej).
w momencie proby podlaczenia do rozglaszanej sieci ZAMEL-(...), urzadzenie nie moze podlaczyc sie do sieci.
probowalem z 2 roznych iphonow (z wylaczona opcja prywatnego ip), z 2 roznych laptopow (dell, mac) oraz urzadzenia z androidem.
podczas laczenia sie przez aplikacje supla, aplikacja wyrzuca blad, ze nie mozna sie polaczyc.
podczas laczenia recznego z wifi, system informuje ze "nie mozna polaczyc sie z siecia".

w trakcie testow wykonywane wielokrotne resety urzadzenia poprzez przytrzymanie przez min 5sekund (az do chwilowego zgasniecia diod) przycisku config.

pomocy?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wyłącz wszystkie routery jakie masz.
Skonfiguruj przez aplikację lub przez 192.168.4.1 (jak przez 192... to pamiętaj zaznaczyć "Firmware update" na "YES").
Po konfiguracji włącz router.
Przy okazji zapoznaj się z viewtopic.php?t=8692
SUPLA.... Nareszcie w domu.
graziu

zeby podlaczyc sie do 192.168.4.1 musze byc w stanie podlaczyc sie do rozglaszanej przez urzadzenie sieci czego wlasnie nie jestem w stanie zrobic.
router (access pointy) oraz mew sa w zupelnie innych lokalizacjach wiec nie jest to kwestia interfernecji.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

graziu wrote: Thu Feb 08, 2024 1:08 pm zeby podlaczyc sie do 192.168.4.1 musze byc w stanie podlaczyc sie do rozglaszanej przez urzadzenie sieci czego wlasnie nie jestem w stanie zrobic.
router (access pointy) oraz mew sa w zupelnie innych lokalizacjach wiec nie jest to kwestia interfernecji.
Starsze oprogramowanie na MEW miało problem z routerami Tenda (i nie tylko, ale na Tenda występowało to bardzo często).
Trzeba wyłączyć router/AP i wtedy skonfigurować MEW. Jak już będzie skonfigurowany, to ruszy i się zaktualizuje i problem powinien przestać występować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
graziu

jeszcze raz: nie moge polaczyc sie z rozglaszana przez mew01 siecia wewnetrzna wiec do etapu podlaczenia urzadzenia do mojej sieci jeszcze nie doszedlem.

moj router to edgerouter, ap tez od ubiquiti ale jak napisalem nie mam mozliwosci w ogole podac danych dostepowych do MOJEJ sieci wifi poniewaz nie moge polaczyc sie z samym urzadzeniem w trybie konfiguracji
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie sluchasz. Wyłącz wszystkie access pointy które są w pobliżu. Routery takie jak Tenda (i nie tylko) potrafiły zakłócać sieć rozgłaszaną przez MEW-a doprowadzając do jego restartu. Skonfiguruj ręcznie, zapisz, zrestartuj i włącz AP. Po aktualizacji problem zniknie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Duch__
Been thanked: 6 times

Masz wyłączyć wszystkie routery po to że twoje iphony i komputery na siłę przełączają sieć wifi z mew na twoją, bo mew nie udostępnia internetu.
graziu

niestety nie to jest przyczyna, wiem ze mew nie udostepnia internetu - z innymi sprzetami nigdy nie mialem problemu.
wylaczylem wszystkie AP w poblizu, nadal nie moge polaczyc sie z rozglaszanym wifi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Usuń tą sieć z zapamiętanych sieci, zrestartuj telefon i spróbuj jeszcze raz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
graziu

siec nie jest w zapamietanych (bo telefon nie moze sie polaczyc), telefon restartowany. testowane z 2 telefonow, tabletu i 2 laptopow.

Return to “ZAMEL MEW-01”