GUI Generic - Błąd generowania

User avatar
Kamil Ból
Posts: 193
Joined: Tue May 05, 2020 6:55 pm
Location: Chęciny

Post

Pojawiły się problemy z 1-wire po próbie dodania czujników moduł wprowadza sie w stan rozgłaszania sieci i traci wszystkie dotychczasowe ustawienia brak możliwości dodania czujników. --> Zostawiłem 1 czujnik i przestał się resetować lecz po dołączeniu czujnika do termostatu to samo reset i strata wszystkich ustawień w module
arqiu70
Posts: 144
Joined: Fri Jan 04, 2019 9:27 am

Post

klew wrote: Wed Feb 14, 2024 1:15 pm
arqiu70 wrote: Wed Feb 14, 2024 12:22 pm
krycha88 wrote: Thu Feb 08, 2024 9:47 pm

Korektę teraz ustawia się w cloud a nie na urządzeniu.
Moim zdaniem rezygnacja z korekt w urządzeniu to niezbyt dobry pomysł. Np wyświetlacz w urządzeniu nie pokaże prawidłowej temperatur, więcej kombinowanie przy ustawianiu warunków. Ale to jest tylko moje zdanie.
Korekty są synchronizowane z urządzeniem i urządzenie zna ich wartość i się do nich stosuje.
Tak, ale w przypadku zaniku internetu - synchronizacji brak i przykładowo warunki nie zadziałają prawidłowo, ponieważ odczyt temperatury może być nie właściwy ( jak wiemy DS-y maja swój błąd pomiarowy).
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

arqiu70 wrote: Thu Feb 15, 2024 9:22 am
klew wrote: Wed Feb 14, 2024 1:15 pm
arqiu70 wrote: Wed Feb 14, 2024 12:22 pm

Moim zdaniem rezygnacja z korekt w urządzeniu to niezbyt dobry pomysł. Np wyświetlacz w urządzeniu nie pokaże prawidłowej temperatur, więcej kombinowanie przy ustawianiu warunków. Ale to jest tylko moje zdanie.
Korekty są synchronizowane z urządzeniem i urządzenie zna ich wartość i się do nich stosuje.
Tak, ale w przypadku zaniku internetu - synchronizacji brak i przykładowo warunki nie zadziałają prawidłowo, ponieważ odczyt temperatury może być nie właściwy ( jak wiemy DS-y maja swój błąd pomiarowy).
Troszeczkę przesadzacie, synchronizowane to znaczy zapamiętane na urządzeniu. Czego chcecie więcej?
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Lomax1983 wrote: Wed Feb 14, 2024 10:33 pm U mnie przy próbie aktualizacji działających urządzeń, po kliknięciu "Sprawdź aktualizacje" pojawia się monit na żółtym tle "Błąd aktualizacji"
Wgraj soft ręcznie, prawdopodobnie wykorzystałeś flagę która już jest nie wspierana.
https://gui-generic-builder.supla.io/
arqiu70
Posts: 144
Joined: Fri Jan 04, 2019 9:27 am

Post

krycha88 wrote: Thu Feb 15, 2024 9:28 am
arqiu70 wrote: Thu Feb 15, 2024 9:22 am
klew wrote: Wed Feb 14, 2024 1:15 pm

Korekty są synchronizowane z urządzeniem i urządzenie zna ich wartość i się do nich stosuje.
Tak, ale w przypadku zaniku internetu - synchronizacji brak i przykładowo warunki nie zadziałają prawidłowo, ponieważ odczyt temperatury może być nie właściwy ( jak wiemy DS-y maja swój błąd pomiarowy).
Troszeczkę przesadzacie, synchronizowane to znaczy zapamiętane na urządzeniu. Czego chcecie więcej?
Spokojnie.
Ja tylko wyraziłem swoją opinię - chyba na forum o to chodzi. Skoro twierdzisz że tak będzie lepiej, ok.
Wszystko okaże się z czasem.
Pozdrawiam.
User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

arqiu70 wrote: Thu Feb 15, 2024 9:22 am Tak, ale w przypadku zaniku internetu - synchronizacji brak i przykładowo warunki nie zadziałają prawidłowo, ponieważ odczyt temperatury może być nie właściwy ( jak wiemy DS-y maja swój błąd pomiarowy).
Urządzenie dostaje korekty od serwera przy każdym połączeniu i je zapamiętuje. Jak wstanie po resecie i nie będzie internetu, to będzie pracował na ostatnich znanych korektach.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Kamil Ból wrote: Wed Feb 14, 2024 11:51 pm Pojawiły się problemy z 1-wire po próbie dodania czujników moduł wprowadza sie w stan rozgłaszania sieci i traci wszystkie dotychczasowe ustawienia brak możliwości dodania czujników. --> Zostawiłem 1 czujnik i przestał się resetować lecz po dołączeniu czujnika do termostatu to samo reset i strata wszystkich ustawień w module
Pokaż logi z urządzenia w momencie występowania problemu oraz napisz chociaż jakie to urządzenie.
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

arqiu70 wrote: Thu Feb 15, 2024 9:45 am Spokojnie.
Ja tylko wyraziłem swoją opinię - chyba na forum o to chodzi. Skoro twierdzisz że tak będzie lepiej, ok.
Wszystko okaże się z czasem.
Pozdrawiam.
Jestem spokojny :) Ale czasami warto najpierw sprawdzić a później zadawać pytanie, ewentualnie zgłosić problemy jeżeli takie wystąpią :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
Kamil Ból
Posts: 193
Joined: Tue May 05, 2020 6:55 pm
Location: Chęciny

Post

Nie wiem czy to ci wystarczy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kurus
Posts: 1097
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Kamil Ból wrote: Thu Feb 15, 2024 12:00 pm Nie wiem czy to ci wystarczy
Masz 4kb pamięci i dziwisz się że, Ci się wysypuje? To esp ledwo zipie… sam jeden termostat dla esp8266 to dużo, zmień na esp32…

Return to “GUI Generic”