[A] Wersja 24.03.01

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Hej!
W sprawie wyglądu apki od dłuższego czasu zastanawiałem się, czy powinienem zabrać głos, bo często gust tutaj decyduje.
Jednak są pewne kwestie, które (w/g mnie) warto rozważyć.
I tak;
- realizacja propozycji kol. YoMan też by mnie nie obrażała (w moim telefonie proporcje belek apki oficjalnej do apki @lesny8 to ok. 6,1 :7,5),
- zastanawiałem się nad "odchudzeniem' belek rozdzielających lokalizacje, co też zaoszczędziłoby trochę miejsca
- używając apki kol. @lesny8 przypadł mi do gustu przycisk "trybu samochodowego", czego nie ma w oficjalnej.
Tak ja bym to widział, ale konstruktywna krytyka jest jak najbardziej pożądana.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Tue Mar 19, 2024 9:34 am, edited 5 times in total.
mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

Przedyskutujemy jeszcze temat wielkości belki i zastanowimy się co możemy zaproponować
Robert Błaszczak wrote: Tue Mar 19, 2024 7:51 am A mnie by nie obraziło, aby jednak dodać obsługę np. stacji pogodowej, itp. tak, aby na belce była wybrana wartość (np. temperatura), a więcej danych po tapnięciu w belkę.
Stacja pogodowa brzmi jak połączenie wielu kanałów w jeden widok detali. Trochę zmienia to aktualną koncepcję. Wydaje mi się, że bardziej byłoby to do ogarnięcia przy pomocy widżetów. Chociaż może kiedyś doczekamy się w pełni konfigurowalnego ekranu na starcie aplikacji w którym będzie można ustawić co i gdzie chcemy :) (za marzenia ponoć nie karają) :D

A tymczasem poprawiłem kilka uwag:
- Aplikacja powinna lepiej dostosowywać się do rozmiaru ekranu (viewtopic.php?p=176811#p176811)
- Przycisk do kalibracji będzie się pojawiał tylko gdy urządzenie wspiera kalibrację
- Przyciski po lewej stronie powinny już działać po staremu i pozwalać na dojeżdżanie do pozycji krańcowych (viewtopic.php?p=176808#p176808)

https://drive.google.com/file/d/1YnklLO ... sp=sharing
RomanG

mipolansk wrote: Tue Mar 19, 2024 8:22 am ...
Teraz działa u mnie dobrze. Dzięki!
mipolansk

RomanG wrote: Tue Mar 19, 2024 8:15 am Hej!
W sprawie wyglądu apki do dłuższego czasu zastanawiałem się, czy powinienem zabrać głos, bo często gust tutaj decyduje.
Jednak są pewne kwestie, które (w/g mnie) warto rozważyć.
I tak;
- realizacja propozycji kol. YoMan też by mnie nie obrażała (w moim telefonie proporcje belek apki oficjalnej do apki @lesny8 to ok. 6,1 :7,5),
- zastanawiałem się nad "odchudzeniem' belek rozdzielających lokalizacje, co też zaoszczędziłoby trochę miejsca
- używając apki kol. @lesny8 przypadł mi do gustu przycisk "trybu samochodowego, czego nie ma w oficjalnej.
Tak ja bym to widział, ale konstruktywna krytyka jest jak najbardziej pożądana.
Muszę sprawdzić co oferuje ten tryb samochodowy. Jednak jeśli chodzi o samochód to wolałbym wprowadzić wsparcie dla Android Auto tak, aby aplikacja była dostępna z poziomu konsoli/infotainment pojazdu :)
RomanG

mipolansk wrote: Tue Mar 19, 2024 8:38 am ...wolałbym wprowadzić wsparcie dla Android Auto tak, aby aplikacja była dostępna z poziomu konsoli/infotainment pojazdu :)
....i to by mi wystarczyło! :) Jeżeli będzie działać, bo jak na razie inne aplikacje też średnio sobie radzą z prezentacją na konsoli.
Natomiast starsze samochody tego nie wykorzystają, więc tryb samochodowy dla niektórych może być pomocny.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

mipolansk wrote: Tue Mar 19, 2024 8:22 am Stacja pogodowa brzmi jak połączenie wielu kanałów w jeden widok detali. Trochę zmienia to aktualną koncepcję. Wydaje mi się, że bardziej byłoby to do ogarnięcia przy pomocy widżetów. Chociaż może kiedyś doczekamy się w pełni konfigurowalnego ekranu na starcie aplikacji w którym będzie można ustawić co i gdzie chcemy :) (za marzenia ponoć nie karają) :D
Dokładnie o to mi chodzi. Podstawowe dane ze stacji meteo to temperatura, wilgotność, ciśnienie, nasłonecznienie, opady, siła wiatru, kierunek wiatru. Kanały KPOP/KLOP to jedna wartość na jednej belce. Na powyższe parametry potrzebujemy (zakładając, że temperaturę i wilgotność mamy na jednej belce) aż 6 belek. To jest moim zdaniem już duży problem i dlatego wśród forumowiczów są prośby o zminimalizowanie wysokości belek. Na przykład na ekranie S22 w domyślnym rozmiarze belek nie widać nawet pełnych sześciu. Jeśli mamy sporo innych kanałów, to zaczyna się robić niezbyt wygodna obsługa, bo musimy przewijać "trochę metrów" ekranu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Mar 19, 2024 7:51 am A mnie by nie obraziło, aby jednak dodać obsługę np. stacji pogodowej, itp. tak, aby na belce była wybrana wartość (np. temperatura), a więcej danych po tapnięciu w belkę.
Też by mnie to nie obraziło ale to pewnie kwestia implementacji odpowiedniego kanału. Fajnie jakby taki kanał był implementowany i dodawany w cloudzie. Czyli wybieramy kanał stacji i wybieramy kanały które chcemy podpiąć tak jak się wiąże kanał z licznikiem energii. U mnie stacja pogodowa to osobna lokalizacja xD

Co do wysokości to mi troche więcej kanałów się mieści

@mipolansk jedno co zauważyłem
W starej wersji apki przed zmianą widoków rolet jesli chwyciłem w otwartym kanale rolety za "pancerz" tak aby np opuścić roletę na pozycję 51% to trzymając dalej i wracając do wartości 0% nic się nie działo.
W nowej wersji jesli zrobie to samo czyli chwyce najadę na pozycję 51% ale nie puszczając palcem przejadę na 0% to czuć wibrację jakby została wydana komenda. W starej tego nie miałem. Mam nadzieję że dobrze wyjaśniłem o co chodzi. Mam porównanie bo na służbowym mam stara wersję a na prywatnym nową :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
shimano73
Been thanked: 1 time

Pomysł Roberta bardzo mi się spodobał , też tak bym to widział
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
mipolansk

myxhir wrote: Tue Mar 19, 2024 1:14 pm @mipolansk jedno co zauważyłem
W starej wersji apki przed zmianą widoków rolet jesli chwyciłem w otwartym kanale rolety za "pancerz" tak aby np opuścić roletę na pozycję 51% to trzymając dalej i wracając do wartości 0% nic się nie działo.
W nowej wersji jesli zrobie to samo czyli chwyce najadę na pozycję 51% ale nie puszczając palcem przejadę na 0% to czuć wibrację jakby została wydana komenda. W starej tego nie miałem. Mam nadzieję że dobrze wyjaśniłem o co chodzi. Mam porównanie bo na służbowym mam stara wersję a na prywatnym nową :D
Tak jak byś się rozmyślił i bez puszczania cofnął roletę na pierwotną pozycję a mimo to komenda została wysłana?
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

mipolansk wrote: Tue Mar 19, 2024 2:19 pm
myxhir wrote: Tue Mar 19, 2024 1:14 pm @mipolansk jedno co zauważyłem
Tak jak byś się rozmyślił i bez puszczania cofnął roletę na pierwotną pozycję a mimo to komenda została wysłana?
testowalem na otwartej rolecie czyli jak byla na 0% najechalem na 61% załóżmy że się rozmyśliłem bez puszczania wracam na 0% i czuć wibracje jakby poszła komenda.
Sprawdziłem jeszcze taką rzecz;
Ustawiłem roletę na 9% na starej apce kiedy roleta jest na 9% jade na 20% trzymajac palec wracam na 9% nic sie nei dzieje. Na nowej jest wibracja czyli wysyła komendę
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Android”