Hej!
W sprawie wyglądu apki od dłuższego czasu zastanawiałem się, czy powinienem zabrać głos, bo często gust tutaj decyduje.
Jednak są pewne kwestie, które (w/g mnie) warto rozważyć.
I tak;
- realizacja propozycji kol. YoMan też by mnie nie obrażała (w moim telefonie proporcje belek apki oficjalnej do apki @lesny8 to ok. 6,1 :7,5),
- zastanawiałem się nad "odchudzeniem' belek rozdzielających lokalizacje, co też zaoszczędziłoby trochę miejsca
- używając apki kol. @lesny8 przypadł mi do gustu przycisk "trybu samochodowego", czego nie ma w oficjalnej.
Tak ja bym to widział, ale konstruktywna krytyka jest jak najbardziej pożądana.
[A] Wersja 24.03.01
-
mipolansk
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 18 times
Przedyskutujemy jeszcze temat wielkości belki i zastanowimy się co możemy zaproponować
(za marzenia ponoć nie karają) 
A tymczasem poprawiłem kilka uwag:
- Aplikacja powinna lepiej dostosowywać się do rozmiaru ekranu (viewtopic.php?p=176811#p176811)
- Przycisk do kalibracji będzie się pojawiał tylko gdy urządzenie wspiera kalibrację
- Przyciski po lewej stronie powinny już działać po staremu i pozwalać na dojeżdżanie do pozycji krańcowych (viewtopic.php?p=176808#p176808)
https://drive.google.com/file/d/1YnklLO ... sp=sharing
Stacja pogodowa brzmi jak połączenie wielu kanałów w jeden widok detali. Trochę zmienia to aktualną koncepcję. Wydaje mi się, że bardziej byłoby to do ogarnięcia przy pomocy widżetów. Chociaż może kiedyś doczekamy się w pełni konfigurowalnego ekranu na starcie aplikacji w którym będzie można ustawić co i gdzie chcemyRobert Błaszczak wrote: Tue Mar 19, 2024 7:51 am A mnie by nie obraziło, aby jednak dodać obsługę np. stacji pogodowej, itp. tak, aby na belce była wybrana wartość (np. temperatura), a więcej danych po tapnięciu w belkę.
A tymczasem poprawiłem kilka uwag:
- Aplikacja powinna lepiej dostosowywać się do rozmiaru ekranu (viewtopic.php?p=176811#p176811)
- Przycisk do kalibracji będzie się pojawiał tylko gdy urządzenie wspiera kalibrację
- Przyciski po lewej stronie powinny już działać po staremu i pozwalać na dojeżdżanie do pozycji krańcowych (viewtopic.php?p=176808#p176808)
https://drive.google.com/file/d/1YnklLO ... sp=sharing
-
mipolansk
Muszę sprawdzić co oferuje ten tryb samochodowy. Jednak jeśli chodzi o samochód to wolałbym wprowadzić wsparcie dla Android Auto tak, aby aplikacja była dostępna z poziomu konsoli/infotainment pojazduRomanG wrote: Tue Mar 19, 2024 8:15 am Hej!
W sprawie wyglądu apki do dłuższego czasu zastanawiałem się, czy powinienem zabrać głos, bo często gust tutaj decyduje.
Jednak są pewne kwestie, które (w/g mnie) warto rozważyć.
I tak;
- realizacja propozycji kol. YoMan też by mnie nie obrażała (w moim telefonie proporcje belek apki oficjalnej do apki @lesny8 to ok. 6,1 :7,5),
- zastanawiałem się nad "odchudzeniem' belek rozdzielających lokalizacje, co też zaoszczędziłoby trochę miejsca
- używając apki kol. @lesny8 przypadł mi do gustu przycisk "trybu samochodowego, czego nie ma w oficjalnej.
Tak ja bym to widział, ale konstruktywna krytyka jest jak najbardziej pożądana.
....i to by mi wystarczyło!mipolansk wrote: Tue Mar 19, 2024 8:38 am ...wolałbym wprowadzić wsparcie dla Android Auto tak, aby aplikacja była dostępna z poziomu konsoli/infotainment pojazdu![]()
Natomiast starsze samochody tego nie wykorzystają, więc tryb samochodowy dla niektórych może być pomocny.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Dokładnie o to mi chodzi. Podstawowe dane ze stacji meteo to temperatura, wilgotność, ciśnienie, nasłonecznienie, opady, siła wiatru, kierunek wiatru. Kanały KPOP/KLOP to jedna wartość na jednej belce. Na powyższe parametry potrzebujemy (zakładając, że temperaturę i wilgotność mamy na jednej belce) aż 6 belek. To jest moim zdaniem już duży problem i dlatego wśród forumowiczów są prośby o zminimalizowanie wysokości belek. Na przykład na ekranie S22 w domyślnym rozmiarze belek nie widać nawet pełnych sześciu. Jeśli mamy sporo innych kanałów, to zaczyna się robić niezbyt wygodna obsługa, bo musimy przewijać "trochę metrów" ekranu.mipolansk wrote: Tue Mar 19, 2024 8:22 am Stacja pogodowa brzmi jak połączenie wielu kanałów w jeden widok detali. Trochę zmienia to aktualną koncepcję. Wydaje mi się, że bardziej byłoby to do ogarnięcia przy pomocy widżetów. Chociaż może kiedyś doczekamy się w pełni konfigurowalnego ekranu na starcie aplikacji w którym będzie można ustawić co i gdzie chcemy(za marzenia ponoć nie karają)
![]()
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Też by mnie to nie obraziło ale to pewnie kwestia implementacji odpowiedniego kanału. Fajnie jakby taki kanał był implementowany i dodawany w cloudzie. Czyli wybieramy kanał stacji i wybieramy kanały które chcemy podpiąć tak jak się wiąże kanał z licznikiem energii. U mnie stacja pogodowa to osobna lokalizacja xDRobert Błaszczak wrote: Tue Mar 19, 2024 7:51 am A mnie by nie obraziło, aby jednak dodać obsługę np. stacji pogodowej, itp. tak, aby na belce była wybrana wartość (np. temperatura), a więcej danych po tapnięciu w belkę.
Co do wysokości to mi troche więcej kanałów się mieści
@mipolansk jedno co zauważyłem
W starej wersji apki przed zmianą widoków rolet jesli chwyciłem w otwartym kanale rolety za "pancerz" tak aby np opuścić roletę na pozycję 51% to trzymając dalej i wracając do wartości 0% nic się nie działo.
W nowej wersji jesli zrobie to samo czyli chwyce najadę na pozycję 51% ale nie puszczając palcem przejadę na 0% to czuć wibrację jakby została wydana komenda. W starej tego nie miałem. Mam nadzieję że dobrze wyjaśniłem o co chodzi. Mam porównanie bo na służbowym mam stara wersję a na prywatnym nową
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
mipolansk
Tak jak byś się rozmyślił i bez puszczania cofnął roletę na pierwotną pozycję a mimo to komenda została wysłana?myxhir wrote: Tue Mar 19, 2024 1:14 pm @mipolansk jedno co zauważyłem
W starej wersji apki przed zmianą widoków rolet jesli chwyciłem w otwartym kanale rolety za "pancerz" tak aby np opuścić roletę na pozycję 51% to trzymając dalej i wracając do wartości 0% nic się nie działo.
W nowej wersji jesli zrobie to samo czyli chwyce najadę na pozycję 51% ale nie puszczając palcem przejadę na 0% to czuć wibrację jakby została wydana komenda. W starej tego nie miałem. Mam nadzieję że dobrze wyjaśniłem o co chodzi. Mam porównanie bo na służbowym mam stara wersję a na prywatnym nową![]()
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
testowalem na otwartej rolecie czyli jak byla na 0% najechalem na 61% załóżmy że się rozmyśliłem bez puszczania wracam na 0% i czuć wibracje jakby poszła komenda.mipolansk wrote: Tue Mar 19, 2024 2:19 pmTak jak byś się rozmyślił i bez puszczania cofnął roletę na pierwotną pozycję a mimo to komenda została wysłana?myxhir wrote: Tue Mar 19, 2024 1:14 pm @mipolansk jedno co zauważyłem
W nowej wersji jesli zrobie to samo czyli chwyce najadę na pozycję 51% ale nie puszczając palcem przejadę na 0% to czuć wibrację jakby została wydana komenda. W starej tego nie miałem. Mam nadzieję że dobrze wyjaśniłem o co chodzi. Mam porównanie bo na służbowym mam stara wersję a na prywatnym nową![]()
Sprawdziłem jeszcze taką rzecz;
Ustawiłem roletę na 9% na starej apce kiedy roleta jest na 9% jade na 20% trzymajac palec wracam na 9% nic sie nei dzieje. Na nowej jest wibracja czyli wysyła komendę
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec