Ja także nie chcę, żebyś spalił sterownik Ale zamiana A1 z A2 na pewno go nie spali, a myślę, że stan bramy się pojawi.Safrad wrote: ↑Wed May 15, 2024 9:37 amCzyli jak rozumiem, ten plus/minus nie powinien stanowić problemu? Wolałbym nie spalić sterownikakiler88 wrote: ↑Wed May 15, 2024 4:15 amWg instrukcji tam jest AC, i nie dam sobie nic uciąć, ale zamień przewody podłączone do A1 i A2, i powinno działać, tylko pokazywać na odwrót póki nie włączysz odwróconej logiki.Safrad wrote: ↑Tue May 14, 2024 9:21 pm Podłączyłem jak na załączonym schemacie; sterowanie bramą działa ale nie widzę jej poprawnego statusu.
Jeśli dobrze rozumiem, w Cloudzie wskazuje że jest otwarta. Przy odwróconej logice, pokazuje ten sam status.
PS. Schemat jest poprawnie podpisany i A1/2 zostały podłączone odwrotnie, jak kolega wyżej radził, aczkolwiek "trzeba było tam podłączyć bo tam był plus" (informacja od lokalnego elektryka który to podłączał, ja zajmuje się softwarową stroną
Co o tym sądzicie?
SBW-02 i siłownik brama wjazdowa Life
-
-
Jasne, zamienię porty, a jest jakieś techniczne wytłumaczenie czemu nie spali? Chciałbym przekazać to temu elektrykowi, bo też się z nim nie zgadzam ale niestety wiedzy w tym zakresie mi brak.
-
Bo jest tam AC, a nie DC, nie ma + i -, tylko "fale" ze schematu w instrukcji SBW, za to masz na IN1 podać ten sam potencjał co na A1, a teraz jest podawany ten z A2 i zapewne dlatego nie działa. Ale ja elektronikiem nie jestem i jak zbudowane wewnętrznie SBW jest też nie wiem, ale wiem, że się nie spali. Możesz też najpierw sprawdzić poradę kolegi, żeby wyłączyć trugi czujnik w cloud i upewnić się, że na kanale bramy jest ustawiony dobry czujnik otwarcia.
-
Dzięki serdeczne Wam za pomoc , widać status w Cloudzie.
Sugestia dla @pzygmunt: może warto byłoby przy czujniku tekstem napisać jego status?
Domyślny obrazek (przynajmniej dla mnie) nie sugeruje że może się zmienić na np zamknięty po poprawnej konfiguracji.
A "normalnie otwarty" sugeruje status.
I akcje, w apce jest tylko Otwórz/Zamknij a w Cloudzie są wszystkie (Otwórz, Zamknij i Otwórz/Zamknij).
Warto by schować te dwie pierwsze, też mnie zmyliły (bo zamykanie nie działało), teraz już wiem że taka logika siłownika.
Sugestia dla @pzygmunt: może warto byłoby przy czujniku tekstem napisać jego status?
Domyślny obrazek (przynajmniej dla mnie) nie sugeruje że może się zmienić na np zamknięty po poprawnej konfiguracji.
I akcje, w apce jest tylko Otwórz/Zamknij a w Cloudzie są wszystkie (Otwórz, Zamknij i Otwórz/Zamknij).
Warto by schować te dwie pierwsze, też mnie zmyliły (bo zamykanie nie działało), teraz już wiem że taka logika siłownika.
-
A zdradzisz czy chodziło o podłączenie czy konfigurację?Safrad wrote: ↑Thu May 16, 2024 12:01 pm Dzięki serdeczne Wam za pomoc , widać status w Cloudzie.
-
Podłączenie, zamieniłem przewody na takie, jak na początku podpowiedziałeś. I logika odwrócona oczywiście.kiler88 wrote: ↑Thu May 16, 2024 12:49 pmA zdradzisz czy chodziło o podłączenie czy konfigurację?Safrad wrote: ↑Thu May 16, 2024 12:01 pm Dzięki serdeczne Wam za pomoc , widać status w Cloudzie.