ZAPROSZENIE DO TESTÓW MEW-02 ETH :)

Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Nie wspomniałem jeszcze to tym, że w MEW-02 ETH są diody RGB co daje nam możliwość sygnalizacji prawidłowego podłączenia przekładników. Dodatkowo mamy możliwość sygnalizacji czy w danej chwili jest pobór czy też produkcja energii.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ojojoj 🙃 ale sztos 👍
Ja bym zastosował w pracy z przekładnikami SC-36 i wstawił do metalowej rozdzielnicy z zabezpieczeniem 400A, gdzie siedzi też automatyka obsługująca wyciągi i stację filtrów. Poznałabym w końcu zużycie prądu przez stację, podczas pracy różnych stanowisk. Nie zawsze chodzą wszystkie wyciągi, bo nie zawsze wszystkie stanowiska są uruchamian. Obecnie mam w pracy zamontowane 11 MEWek, ale tylko ta miała by ETH 🙂
Chętny 😁
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
[email protected]

Eth użyłbym w złączu kablowym w ogrodzeniu. Brak tam wifi ale wykorzystałbym wolne 4 żyły z domofonu do doprowadzenia sieci dla modułu.
Seba96pro

Witam,

Nareszcie RJ45 :D

Kupiłem z 3tyg temu do inteligentnego domu z instalacją fotowoliczną MEW-01 na sprawdzenie inwertera i tego co odczytuje On.
Duże rachunki wartości nie zgadzały się z dostawcą energii a tym co pokazuje inwerter.

Jak się okazało Wasz monitor energii sprawdził się w 100% i mierzy wszystko tak jak powinien a wartości pokrywają się z dostawcą energii i miernikiem cęgowym. Inwerter zawyża i przekłamuje w pomiarach na plus dla niego że produkuje więcej i wysyła do sieci.

Niestety problem ten sam co u innych, dużo urządzeń w szafie i ekran z blachy drzwiczek i całej rozdzielnicy. Swich i router w szafie, bez tego zbędnego rutera nic nie ruszy lub zrywa połączenie.

MEW-01 rozstrzygnął wojnę z dostawą prądu.
Obecnie mierzy On energię pobraną i oddaną.

Potrzebny (plany kupna) drugiego takiego miernika do sprawdzenia produkcji i zużycia przez dom energi na przewodach od inwertera (obecny miernik zapięty jest na przyłączu do domu).Image

Fajnie byłoby przetestowania nowego produktu i zmiażdżenia przeciwnika jakim jest inwerter od fotowoltaiki za nie małe pieniądze.

Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ja też się piszę na testy.
Do piwnicy gdzie mam falownik a jest słaby zasięg wifi jak znalazł :)
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Jaki sens jest w podlączaniu MEW pod falowniki? Przecież istotne parametry same wystawiają więc po co to dublować. Niby fajnie że Zamel wprowadza jakiś nowy produkt ale ciekawi mnie kiedy...... nie odkryją Ameryki i wpadną na pomysł wprowadzenia takiego cuś: https://www.fif.com.pl/pl/fox-zdalny-sy ... ergii.html. Na razie pozostaje zczytywanie impulsów ale finalnie dostaje sie tylko stan licznika (który notabene zdaża się że się nie pokrywa ze stanem faktycznym). Fajnie by było gdyby parametry posiadanego licznika można bylo wysłać do supli po MODBUS.
krystkry

Ja bym potestował pod swoją pompę ciepła De Dietrich, która na swoim wbudowanym liczniku przedstawia jakieś herezje. Byłbym w stanie na podstawie danych monitora zoptymalizować działanie pompy a tym samym zużycie energii, zmniejszając ślad węglowy (co teraz jest tak modne :D)
klimasstudio

Super rozwiązanie. Idealne tam gdzie nie ma dostępu do wifi. Taki miernik robił by robotę idealnie do mojej szafy serwerowej do piwnicy gdzie nie ma wifi. Zgłaszam gotowość i chęć testów!
Mirosław F. wrote: Tue May 21, 2024 7:43 pm Nie wspomniałem jeszcze to tym, że w MEW-02 ETH są diody RGB co daje nam możliwość sygnalizacji prawidłowego podłączenia przekładników. Dodatkowo mamy możliwość sygnalizacji czy w danej chwili jest pobór czy też produkcja energii.
Teraz to normalnie jestem w szoku o.O takie szmery bajery :)
Last edited by klimasstudio on Wed May 22, 2024 8:17 am, edited 1 time in total.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
michael

Mirosław F. wrote: Tue May 21, 2024 7:43 pm Nie wspomniałem jeszcze to tym, że w MEW-02 ETH są diody RGB co daje nam możliwość sygnalizacji prawidłowego podłączenia przekładników. Dodatkowo mamy możliwość sygnalizacji czy w danej chwili jest pobór czy też produkcja energii.
Super ficzer :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Mirek, tymi diodami RGB mnie skusiłeś. Zgłaszam się na testy :D

A na poważnie, to nie mam gdzie podłączyć Ethernetu w moich małych rozdzielniach. Więc tym razem niech inne koleżanki i inni koledzy testują.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Nowości”