GKW-01 błędne odczyty temperatury
-
Adriano
cd
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Adriano
cd
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Adriano
cd
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
@Adriano coś ewidentnie ci te wskazania zaburza, widać że wraz ze spadkiem temperatury rośnie ci wilgotność. Ja mam GKW-01 zamontowane w łazience gdzie w ciągu dnia słońce różnie operuje jak o ktoś bierze prysznic i temperatura trzyma się w miarę na stałym poziomie.
Nie masz może rekuperacji? Nie nawiewa ci chłodnego powietrza ? Jakaś wentylacja coś w tym stylu ?
Też sprawdzałem certyfikowanym miernikiem wskazania zarówno THW-01( tu wiadomo usypia się na 10 minut , dlatego wskazania trzeba uśrednić) jak i GKW-01 i nie odbiegały one znacząco od normy.
Nie masz może rekuperacji? Nie nawiewa ci chłodnego powietrza ? Jakaś wentylacja coś w tym stylu ?
Też sprawdzałem certyfikowanym miernikiem wskazania zarówno THW-01( tu wiadomo usypia się na 10 minut , dlatego wskazania trzeba uśrednić) jak i GKW-01 i nie odbiegały one znacząco od normy.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dzięki za przesłaną historię pomiarów.
Niestety na razie nie wiemy co może być przyczyną takich wskazań.
Od strony softu będziemy robić jedną aktualizację, która poprawia algorytm korygowania odczytu temperatury w pomieszczeniu, ale to powinno dać mniej więcej stałą korektę i nie tłumaczy tych nagłych skoków/spadków w pomiarach.
Mamy kilka pomysłów co można dalej sprawdzić, ale w tej sprawie będziemy się kontaktować telefonicznie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
flowerek
Ja bym jeszcze zeobil sobie mini laba. Zebrał je wszystkie w jedno miejsce takie które jest odseparowane od potencjalnych czynników zewnętrznych (promienie słoneczne, rekuperacja itd) obok postawił że 3 termometry i porównywał do średniej z tych termometrów.
Mam spore doświadczenie z różnymi termostatami zarówno renomowanych znanych firm jak i totalnych niebrandowanych chińczyków.
Powiem tak - chinczyki z wifi odjeżdżały mi do nawet 4 stopni i ich nie montuje. Markowe po wifi potrafią odjechać o 1,5-2 stopnie. Markowe ale po zigbee zasilane z 230V (z zasilaczem w obudowie) do 1 stopnia.
Najlepiej wypadają zigbee bateryjne - zazwyczaj max 0.3 stopnia.
I mówię tu o termostatach na labie lezących obok siebie w tych samych warunkach środowiskowych.
Inna sprawa że miałem.tez przypadek że że w puszkach w ścianie czuć było wyraźnie chłód gdy wiał wiatr...I termostat szalał
Trudny temat - wiele czynników może tu być.
Dlatego preferuję znanej marki (ze sterowania ogrzew) naścienne, bateryjne po zigbee

Żeby było jasne - nie odnoszę się do GKW. Tym bardziej że koledzy piszą że u nich nie ma problemu.
Po prostu z mojego doświadczenia wynika ze najlepiej sprawdzają się te o których piszę bo mamy wyelininowane kilka potencjalnych czynników jak wpływ zasilacza, przekaźnika, modułu wifi czy wykonania i osadzenia puszek instalac.
Porównaj je w domowym labie. Jak będzie ok.to będziesz szukał.przyczyny w czynnikach zewnętrznych.
Jeszcze coś mi.sie przypomniało. Kolega miał problem gdy termostat doramkowy umieścił w 3 puszkowym pionowym układzie nad ściemniaczem 230V. Ściemniać, się grzał i ciepło przenosiło do łączonej puszki powyzej w.ktorej był.termostat.
Więcej dziwnych przypadków.nie pamiętam

Mam nadzieję że znajdziesz rozwiązanie zagadki
Mam spore doświadczenie z różnymi termostatami zarówno renomowanych znanych firm jak i totalnych niebrandowanych chińczyków.
Powiem tak - chinczyki z wifi odjeżdżały mi do nawet 4 stopni i ich nie montuje. Markowe po wifi potrafią odjechać o 1,5-2 stopnie. Markowe ale po zigbee zasilane z 230V (z zasilaczem w obudowie) do 1 stopnia.
Najlepiej wypadają zigbee bateryjne - zazwyczaj max 0.3 stopnia.
I mówię tu o termostatach na labie lezących obok siebie w tych samych warunkach środowiskowych.
Inna sprawa że miałem.tez przypadek że że w puszkach w ścianie czuć było wyraźnie chłód gdy wiał wiatr...I termostat szalał
Trudny temat - wiele czynników może tu być.
Dlatego preferuję znanej marki (ze sterowania ogrzew) naścienne, bateryjne po zigbee
Żeby było jasne - nie odnoszę się do GKW. Tym bardziej że koledzy piszą że u nich nie ma problemu.
Po prostu z mojego doświadczenia wynika ze najlepiej sprawdzają się te o których piszę bo mamy wyelininowane kilka potencjalnych czynników jak wpływ zasilacza, przekaźnika, modułu wifi czy wykonania i osadzenia puszek instalac.
Porównaj je w domowym labie. Jak będzie ok.to będziesz szukał.przyczyny w czynnikach zewnętrznych.
Jeszcze coś mi.sie przypomniało. Kolega miał problem gdy termostat doramkowy umieścił w 3 puszkowym pionowym układzie nad ściemniaczem 230V. Ściemniać, się grzał i ciepło przenosiło do łączonej puszki powyzej w.ktorej był.termostat.
Więcej dziwnych przypadków.nie pamiętam
Mam nadzieję że znajdziesz rozwiązanie zagadki
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zamel próbował się kontaktować z Adriano, aby rozwiązać jakoś temu problem (np przyjechać na miejsce i sprawdzić co tam dokładnie się dzieje), ale z tego co wiem to nie udało się skontaktować bezpośrednio.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Cokictamkloc
Specjalnie założyłem konto żeby opisać ten problem. Czujnik wewnętrzny który jest w GKW jest przekłamywany przez elektronikę oraz wyświetlacz przez co zawyża pomiar temperatury , w moim przypadku temperatura obok sterownika ponad 3* większą , pomogło podpięcie drugiego czujnika i oddalenie go o 50cm. Śmiech na sali że kupujesz termostat który nie działa prawidłowo i jeszcze kosztuje takie pieniądze. Jakbym wiedział że to jest taka padaka kupiłbym Salusa z czujnikiem radiowym. Mam nadzieję że sprzedawca uzna zwrot z możliwością oddania pieniędzy