Odczyty z Licznika energii vs Zamel (Supla)

Basmar

Dzień dobry,

Dzień dobry,

Od kilku miesięcy korzystamy z miernika zużycia energii elektrycznej w Irlandii. Instalacja oraz licznik są sklasyfikowane jako komercyjne, co oznacza, że (moim zdaniem) nasz pomiar obejmuje nie tylko zużycie „Active Power”, ale także „Apparent Power”. W okresie od 01.07.2024 do 31.08.2024 (62 dni) wskazania licznika zużycia energii wyniosły łącznie 22 850 kWh, podczas gdy w aplikacji Supla za ten sam dokładny okres wyniki były następujące:

Forward Active Energy: 14 239 kWh
Forward Reactive Energy: 18 481 kvarh
Nie mam jednak danych dotyczących „Apparent Power”.

Wynika z tego, że 22 850 kWh z licznika i 14 239 kWh z aplikacji Supla daje różnicę 8 611 kWh w obliczeniach za ten 62-dniowy okres.

Patrząc na rzeczywiste odczyty w aplikacji Supla, wartości „Apparent Power” są znacznie wyższe.

Proszę o wskazówki, jak można ten problem rozwiązać. Przykład załączam na screenie.
supla.jpg
Screen 2:
WhatsApp Image 2024-09-18 at 21.38.13_38ef0ca8.jpg
Screen 3:
WhatsApp Image 2024-09-18 at 21.38.13_44c43d71.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Basmar wrote: Fri Sep 20, 2024 8:34 am Dzień dobry,
Ogólnie masz bardzo wysokią energie bierną (reavtive energy) oraz dość wysokie wskazanie "phase angle" i "power factor".

Ja bym zaczął od sprawdzenia poprawności podłączenia:
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=8692
lub wersja ang:
https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?t=12755

Najczęstszy problem to błędna kolejność napięć na wejściach V1, V2, V3, względem pomiaru prądu na wejściach I1, I2, I3.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Basmar

Też brałem to pod uwagę, aczkolwiek pan elektryk niby 3 razy wsztko sprawdzał, będę tam za niedługo i jeszcze raz zrobimy testy.
Czy byłaby możliwość przesłania screenów z poprawnie podłączonego systemu dla porównania?
Jestem skory zamówić kolejny zestaw i zamontować w celu weryfikacji.
Co do niskiego power factor, budynek w 80% to urządzenia elektroniczne z zasilaczami impulsowymi około 200 takich urządzeń o różnej mocy.
Jest tylko kilka urządzeń rezystancyjnych, czjniki, podgrzewacze wody.
klew

Basmar wrote: Fri Sep 20, 2024 9:11 am Też brałem to pod uwagę, aczkolwiek pan elektryk niby 3 razy wsztko sprawdzał, będę tam za niedługo i jeszcze raz zrobimy testy.
Czy byłaby możliwość przesłania screenów z poprawnie podłączonego systemu dla porównania?
Jestem skory zamówić kolejny zestaw i zamontować w celu weryfikacji.
Co do niskiego power factor, budynek w 80% to urządzenia elektroniczne z zasilaczami impulsowymi około 200 takich urządzeń o różnej mocy.
Jest tylko kilka urządzeń rezystancyjnych, czjniki, podgrzewacze wody.
Wrzucam schemat z instrukcji ;)

To co wiele osób pomija, to kolejność wejść V względem I. Na schemacie jest to poprawnie pokazane i tylko tak to może być podłączone w układzie 3-fazowym.
Przekładnik podłączony do I1 musi być zapięty na przewodzie "L1", z którego jest też podłącozne zasilanie do V1.
Analogicznie dla 2 i 3.
Sama kolejność faz 1,2,3 nie ma znaczenia - tzn. dowolny przewód możemy sobie nazwać L1, L2, L3 - byleby podłączenie do Vx i Ix było poprawne.
MEW-01schemat.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Basmar

Tym razem sam to sprawdzę i porobię zdjęcia.
Dam znać i zobaczymy jakie będą wyniki.
klew

Basmar wrote: Fri Sep 20, 2024 9:35 am Tym razem sam to sprawdzę i porobię zdjęcia.
Dam znać i zobaczymy jakie będą wyniki.
Na zdjęciach z reguły jest to ciężko sprawdzić. Musiałbyś robić zdjęcia w taki sposób, aby było widać dokładny przebieg wszystkich przewodów ;)
Basmar

I tak tez zrobię, nagram wideo i tak jak mówią mechanicy (po paluszku), bo to są poważne sprawy.
Pozdrawiam
kiler88
Been thanked: 1 time

Licznik dostawcy nie pokazuje energii rozbitej na czynną i bierną? Może masz dostęp do wydruku rachunku? Pamiętać też trzeba, że "Apparent Power" to wartość chwilowa, a nie zmierzona w jednostce czasu jak "Forward Active Energy" i "Forward Reactive Energy". W Polce liczniki dostawców podobnie jak Supla pokazują te wartości oddzielnie. Zaopatrz się może w miernik cęgowy, żeby będąc na miejscu porównać jego wskazania z pomiarem MEWki, raz miałem przypadek rozbieżności wskazań, winowajcą okazał się niedopięty do końca przekładnik MEW. Co do "Power factor" to przy zasilaczach impulsowych w biurze to i 0,27 widziałem, tylko teraz screena nie wrzucę, bo fotowoltaika poprawia.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Kolego @Basmar ja byś potrzebował pomocy to chętnie pomogę możemy się zadzwonić na WhatsApp żeby wszystko przejrzeć chętnie pomogę.😉
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
Basmar

kiler88 wrote: Fri Sep 20, 2024 11:58 am Licznik dostawcy nie pokazuje energii rozbitej na czynną i bierną? Może masz dostęp do wydruku rachunku? Pamiętać też trzeba, że "Apparent Power" to wartość chwilowa, a nie zmierzona w jednostce czasu jak "Forward Active Energy" i "Forward Reactive Energy". W Polce liczniki dostawców podobnie jak Supla pokazują te wartości oddzielnie. Zaopatrz się może w miernik cęgowy, żeby będąc na miejscu porównać jego wskazania z pomiarem MEWki, raz miałem przypadek rozbieżności wskazań, winowajcą okazał się niedopięty do końca przekładnik MEW. Co do "Power factor" to przy zasilaczach impulsowych w biurze to i 0,27 widziałem, tylko teraz screena nie wrzucę, bo fotowoltaika poprawia.
Na tejbudowie sa same zasilacze imulsowe. Licznik energii nie wyszczegulnia reactive power, caly czas pikazuje 0 a power factor 0.99,

Teraz kiedy solary pchają prąd do siecie fase angle jest - 117 stopni na kazdej fazie.

Cegi pokazywały włascie nateżenie zgodnie z tym, co pokazywał Zamel.

Niebylo mnie na miejscu tylko elektryk mniei formował co widzi na cegach i która faza, wszystko sie zgadzało

Mam zamiar kupic jeszcze jeden Zamel bez konvertera na 200 amper i jakos sam podłącze moze mnie nie zabije 160 kVA.

Return to “Ogólna dyskusja”