Mały update:
Po rozmowie telefonicznej ze znawcą tematu pierwszy podejrzany to THD, za nie długo bedzie zamotowana sprytna apararura na tydzień i zobaczymy co pokaże.
Przy tak ogromnej liczbie zasilaczy od razu byla mowa o inteligentnym systemie dławików.
MEW zwyczajnie jest zbyt dokładny i harmoniczne nie wpływaja na obliczenia, z kolei liczniki przemyslowe liczą wszystko jak popadnie, podadne są również na zakłócenia w sieci, mogą nadliczac jak również nie doliczać.
Odczyty z Licznika energii vs Zamel (Supla)
-
Basmar
No i cały plan spalił na panewce 
-
Basmar
Czołem.
Im dalej w las tym więcej drzew.
Analizator wykazuje, że Power factor jest 0.99 - 0.97 na wszystkich 3 fazach.
W tym samym czasie analizator pokazywał 27 kW mocy czynnej (Suma), Urządzenie Zamel wsazywało 17 kW (Suma), nie mam zrobionego zdjęcia powrównainia w czasie rzeczywistym, tylko zdjęcia Analizatora i krótki filmik w trakcie pracy.
W momencie gdy analizator pokazujre power factor 0.99 to Zamel pokazje 0.5 - 0.6 na 3 fazach.
Natężenia prądau są jednakowe na obudwu urządzeniach.
Im dalej w las tym więcej drzew.
Analizator wykazuje, że Power factor jest 0.99 - 0.97 na wszystkich 3 fazach.
W tym samym czasie analizator pokazywał 27 kW mocy czynnej (Suma), Urządzenie Zamel wsazywało 17 kW (Suma), nie mam zrobionego zdjęcia powrównainia w czasie rzeczywistym, tylko zdjęcia Analizatora i krótki filmik w trakcie pracy.
W momencie gdy analizator pokazujre power factor 0.99 to Zamel pokazje 0.5 - 0.6 na 3 fazach.
Natężenia prądau są jednakowe na obudwu urządzeniach.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No i cały plan spalił na panewce 
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Pozwolę sobie dodać tutaj wpis by temat nie pozostał bez odpowiedzi.
Po wnikliwej analizie pomiarów i dziwactw, które tam się pojawiały okazało się, że fazy zasilające nie pokrywały się z fazami na których był dokonywany pomiar. Stąd power factor różnił się o połowę od power factora na analizatorze. Cieszymy się, że po raz kolejny udało się pomóc
Po wnikliwej analizie pomiarów i dziwactw, które tam się pojawiały okazało się, że fazy zasilające nie pokrywały się z fazami na których był dokonywany pomiar. Stąd power factor różnił się o połowę od power factora na analizatorze. Cieszymy się, że po raz kolejny udało się pomóc
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jako zaangażowany w pewnym stopniu w temat dziękuję w imieniu @basmar. Nauczka na przyszłość dla mnie - nie wierzyć jak ktoś mówi, że "na pewno jest dobrze podpięte"Mirosław F. wrote: Wed Dec 04, 2024 5:32 am Pozwolę sobie dodać tutaj wpis by temat nie pozostał bez odpowiedzi.
Po wnikliwej analizie pomiarów i dziwactw, które tam się pojawiały okazało się, że fazy zasilające nie pokrywały się z fazami na których był dokonywany pomiar. Stąd power factor różnił się o połowę od power factora na analizatorze. Cieszymy się, że po raz kolejny udało się pomóc![]()
YoMan
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Tak naprawdę nie chciałem zbytnio ingerować w podłączenie ze względu na odległość jaka nas dzieli. Wiedząc, że jest żle podłączone zaproponowałem przełożenie przekładników "o jeden w prawo" lub przełożenie faz zasilających również "o jedną w prawo" i to był strzał w 10.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
YoMan
Tak, wiem. Znam sytuację. Podziwiam intuicję i 6. zmysłMirosław F. wrote: Wed Dec 04, 2024 8:02 am Tak naprawdę nie chciałem zbytnio ingerować w podłączenie ze względu na odległość jaka nas dzieli. Wiedząc, że jest żle podłączone zaproponowałem przełożenie przekładników "o jeden w prawo" lub przełożenie faz zasilających również "o jedną w prawo" i to był strzał w 10.
YoMan
-
YoMan
Tak się zastanawiam czy byłaby opcja wprowadzić jakiś mechanizm kontroli błędnego podłączenia? Czy to się da określić na podstawie bzdurnych wyników i np. sygnalizować mrugającą diodą/diodami na pomarańczowo? Czy można założyć, że jeżeli kat fazowy jest powyżej 20st to na pewno jest błąd podłączenia?Mirosław F. wrote: Wed Dec 04, 2024 8:02 am Tak naprawdę nie chciałem zbytnio ingerować w podłączenie ze względu na odległość jaka nas dzieli. Wiedząc, że jest żle podłączone zaproponowałem przełożenie przekładników "o jeden w prawo" lub przełożenie faz zasilających również "o jedną w prawo" i to był strzał w 10.
YoMan
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie nie jest to proste, bo obciążenie może mieć bardzo różny charakter.YoMan wrote: Wed Dec 04, 2024 8:28 pmTak się zastanawiam czy byłaby opcja wprowadzić jakiś mechanizm kontroli błędnego podłączenia? Czy to się da określić na podstawie bzdurnych wyników i np. sygnalizować mrugającą diodą/diodami na pomarańczowo? Czy można założyć, że jeżeli kat fazowy jest powyżej 20st to na pewno jest błąd podłączenia?Mirosław F. wrote: Wed Dec 04, 2024 8:02 am Tak naprawdę nie chciałem zbytnio ingerować w podłączenie ze względu na odległość jaka nas dzieli. Wiedząc, że jest żle podłączone zaproponowałem przełożenie przekładników "o jeden w prawo" lub przełożenie faz zasilających również "o jedną w prawo" i to był strzał w 10.
Natomiast w warunkach domowych można dość łatwo po odczytach do tego dojść.
Jedną z rzeczy, która to trochę uprości jest dodanie detekcji kierunku wirowania prądów i napięć. Mamy to już prawie gotowe.
Najlepsze suple dla Twojego domu