Odczyty z Licznika energii vs Zamel (Supla)

Basmar

Mały update:

Po rozmowie telefonicznej ze znawcą tematu pierwszy podejrzany to THD, za nie długo bedzie zamotowana sprytna apararura na tydzień i zobaczymy co pokaże.

Przy tak ogromnej liczbie zasilaczy od razu byla mowa o inteligentnym systemie dławików.

MEW zwyczajnie jest zbyt dokładny i harmoniczne nie wpływaja na obliczenia, z kolei liczniki przemyslowe liczą wszystko jak popadnie, podadne są również na zakłócenia w sieci, mogą nadliczac jak również nie doliczać.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Basmar

Czołem.

Im dalej w las tym więcej drzew.
Analizator wykazuje, że Power factor jest 0.99 - 0.97 na wszystkich 3 fazach.
W tym samym czasie analizator pokazywał 27 kW mocy czynnej (Suma), Urządzenie Zamel wsazywało 17 kW (Suma), nie mam zrobionego zdjęcia powrównainia w czasie rzeczywistym, tylko zdjęcia Analizatora i krótki filmik w trakcie pracy.
W momencie gdy analizator pokazujre power factor 0.99 to Zamel pokazje 0.5 - 0.6 na 3 fazach.
Natężenia prądau są jednakowe na obudwu urządzeniach.
test1.jpg
test2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Pozwolę sobie dodać tutaj wpis by temat nie pozostał bez odpowiedzi.
Po wnikliwej analizie pomiarów i dziwactw, które tam się pojawiały okazało się, że fazy zasilające nie pokrywały się z fazami na których był dokonywany pomiar. Stąd power factor różnił się o połowę od power factora na analizatorze. Cieszymy się, że po raz kolejny udało się pomóc :)
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mirosław F. wrote: Wed Dec 04, 2024 5:32 am Pozwolę sobie dodać tutaj wpis by temat nie pozostał bez odpowiedzi.
Po wnikliwej analizie pomiarów i dziwactw, które tam się pojawiały okazało się, że fazy zasilające nie pokrywały się z fazami na których był dokonywany pomiar. Stąd power factor różnił się o połowę od power factora na analizatorze. Cieszymy się, że po raz kolejny udało się pomóc :)
Jako zaangażowany w pewnym stopniu w temat dziękuję w imieniu @basmar. Nauczka na przyszłość dla mnie - nie wierzyć jak ktoś mówi, że "na pewno jest dobrze podpięte" :lol: :lol: :lol:
YoMan
Been thanked: 1 time

A niby tylko 3 kabelki i N a jednak można się pomylić. :D
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan

Pietras81 wrote: Wed Dec 04, 2024 7:15 am A niby tylko 3 kabelki i N a jednak można się pomylić. :D
Raczej 10, zapomniałeś o przekladnikach, też były pomieszane
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Tak naprawdę nie chciałem zbytnio ingerować w podłączenie ze względu na odległość jaka nas dzieli. Wiedząc, że jest żle podłączone zaproponowałem przełożenie przekładników "o jeden w prawo" lub przełożenie faz zasilających również "o jedną w prawo" i to był strzał w 10.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
YoMan

Mirosław F. wrote: Wed Dec 04, 2024 8:02 am Tak naprawdę nie chciałem zbytnio ingerować w podłączenie ze względu na odległość jaka nas dzieli. Wiedząc, że jest żle podłączone zaproponowałem przełożenie przekładników "o jeden w prawo" lub przełożenie faz zasilających również "o jedną w prawo" i to był strzał w 10.
Tak, wiem. Znam sytuację. Podziwiam intuicję i 6. zmysł
YoMan

Mirosław F. wrote: Wed Dec 04, 2024 8:02 am Tak naprawdę nie chciałem zbytnio ingerować w podłączenie ze względu na odległość jaka nas dzieli. Wiedząc, że jest żle podłączone zaproponowałem przełożenie przekładników "o jeden w prawo" lub przełożenie faz zasilających również "o jedną w prawo" i to był strzał w 10.
Tak się zastanawiam czy byłaby opcja wprowadzić jakiś mechanizm kontroli błędnego podłączenia? Czy to się da określić na podstawie bzdurnych wyników i np. sygnalizować mrugającą diodą/diodami na pomarańczowo? Czy można założyć, że jeżeli kat fazowy jest powyżej 20st to na pewno jest błąd podłączenia?
YoMan
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Wed Dec 04, 2024 8:28 pm
Tak się zastanawiam czy byłaby opcja wprowadzić jakiś mechanizm kontroli błędnego podłączenia? Czy to się da określić na podstawie bzdurnych wyników i np. sygnalizować mrugającą diodą/diodami na pomarańczowo? Czy można założyć, że jeżeli kat fazowy jest powyżej 20st to na pewno jest błąd podłączenia?
Ogólnie nie jest to proste, bo obciążenie może mieć bardzo różny charakter.
Natomiast w warunkach domowych można dość łatwo po odczytach do tego dojść.

Jedną z rzeczy, która to trochę uprości jest dodanie detekcji kierunku wirowania prądów i napięć. Mamy to już prawie gotowe.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”