Alternatywne sterowanie ogrzewaniem na kotle gazowym + stan

woytas1

Kiedy był ostatni przegląd?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 8:30 pm Kiedy był ostatni przegląd?
chyba teraz żartujesz :lol: a co to ma do rzeczy? :) Napisałem... sprawdź specyfikację pracy pompy w swoim kotle bo możesz się zdziwić. ;) Chociaż są też kotły gdzie pompa się wyłącza jakiś tam czas po wyłączaniu palnika. Możliwe że u Ciebie się wyłącza. Ale co jesli sie włączy jak masz zamknięte akurat wszystkie obiegi?
woytas1

Nie ma takiej opcji ,żeby pompa się nie wyłączyła. Na 99%masz uszkodzony jeden z czujników,co powinien wyłapać chłop na przeglądzie.Pompa ma pracować chwilę przed uruchomieniem palnika I chwilę po wygaszeniu.
Last edited by woytas1 on Thu Oct 24, 2024 8:42 pm, edited 1 time in total.
zzrr

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 8:38 pm Nie ma takiej opcji ,żeby pompa się nie wyłączyła. Na 99%masz uszkodzony jeden z czujników,co powinien wyłapać chłop na przeglądzie.
:) Niedowiarek... ;) Poczekaj chwilę. Może Ci to przekleję z instrukcji jak znajdę. A przy okazji Twój kocioł to jaki?
woytas1

Przy okazji to,dziennie mam kilka różnych. Taka praca ;) jednak termeta nie obsługuję.
zzrr

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 8:44 pm Przy okazji to,dziennie mam kilka różnych. Taka praca ;) jednak termeta nie obsługuję.
...i nie wierzysz że są takie w których pracuje pompa non stop? ;) Jak na złość nie mogę teraz znaleźć tego. Jedyne czego nie jestem pewien u siebie, ale to dlatego że nie chciało mi się w tym kierunku dochodzenia robić to czy akurat w moim jest pompa PWM czy ze stałą prędkością. Co do tego że są kotły w tym mój, mają tak że popmpa chodzi mon stop to jestem pewien. Aczkolwiek nie twierdzę że mi sie to podobało. Z resztą nie mam juz z tym problemu bo sobie zrobiłem sterowanie z pomieszczeń poprzez centralkę sterującą zaworami na belce no i samym kotłem.
zzrr

@woytas a Ty przypadkiem nie masz kanału swojego na yutube? Jak powiedziałes że masz z tym stycznośc to mi się przypomniało że kogoś chyba z taka lub podobną ksywką subskrybuje i oglądałem na youtube, zdaje się że chodziło o jakieś remonty? :)
Last edited by zzrr on Thu Oct 24, 2024 9:13 pm, edited 1 time in total.
woytas1

Pompę masz prawdopodobnie vilo i na bank ma pwm. Musiałby ktoś wyłączyć pwm. Tak robią majstry jak pompa nie daje rady,bo ma np dużo podłogówki, a oni nie zamontowali sprzęgła hydraulicznego bo by się w wycenie nie zmieścili.Nie,nie mam kanału na YT.
zzrr

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 9:12 pm Pompę masz prawdopodobnie vilo i na bank ma pwm. Musiałby ktoś wyłączyć pwm. Tak robią majstry jak pompa nie daje rady,bo ma np dużo podłogówki, a oni nie zamontowali sprzęgła hydraulicznego bo by się w wycenie nie zmieścili.Nie,nie mam kanału na YT.
U mnie jest instalacja ok bo sam robiłem ;) tylko mi pierwsze uruchomienie robił przedstawiciel termeta. Ale to wiadomo o co chodzi. Tak musi być.
woytas1

Jeśli masz pompę vilo to nie dość, że możesz włączyć pwm,to jeszcze możesz zmienić jej czas pracy,taka ciekawostka.Ogarnij jakiegoś termetowca w pobliżu, to Ci to poustawia.

Return to “Pomoc”