mam termetowca, taki znajomy. Wszystko poustawiałwoytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 9:18 pm Jeśli masz pompę vilo to nie dość, że możesz włączyć pwm,to jeszcze możesz zmienić jej czas pracy,taka ciekawostka.Ogarnij jakiegoś termetowca w pobliżu, to Ci to poustawia.
Alternatywne sterowanie ogrzewaniem na kotle gazowym + stan
-
woytas1
Jeśli nie ma takiej potrzeby,to lepiej dla pompy i dla Ciebie byłoby włączyć ten pwm.Pompa nie cierpi i ty nie przepłacasz za prąd.
Jeśli mówisz że jest PWM to możliwe że tak jest i mnie zachęciłeś żeby to jeszcze sprawdzić i faktycznie włączyćwoytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 9:32 pm Jeśli nie ma takiej potrzeby,to lepiej dla pompy i dla Ciebie byłoby włączyć ten pwm.Pompa nie cierpi i ty nie przepłacasz za prąd.
Nie jest to i tak juz problemem bo mi pompą steruje teraz centralka. Ale uwierz... ja sprawdzałem. W tych kotłach i podobno w innych różnych jest tak jak w moim. Jeśli pracuje na zworce bez sterowania to pompa chodzi non stop. Jak kiedyś powiedziałem znajomemu w pracy to tez mi tłumaczył że to nie możliwe, a na drugi dzień jak przyszedł do pracy to mówi... ku..a sprawdziłem u siebie i miałeś rację. Też ma termeta.RomanG wrote: Thu Oct 24, 2024 9:35 pm Pompa nie powinna pracować non stop. Jeżeli tak jest, to prawdopodobnie jest uszkodzony jakiś czujnik (chyba powrotu). Normalnie po wyłączeniu kotła powinna pracować 3 minuty.
To jest screen z obecnych ustawień. Parametr zdaje sie P12 to aktywny lub nie aktywny PWM. Czyli że tak jak by był faktycznie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
woytas1
To skoro jest pwm włączony,to zostaje tylko uszkodzony czujnik.Tyle w temacie.
-
Patryk
Aż Wam zazdroszczę takich "problemów".
Przy piecu opalanym węglem, którego nie idzie (tak sobie) wyłączyć, chcąc utrzymać czystość w kotle, wysoką sprawność na małej mocy (przy dość ciepłej pogodzie za dnia), odpowiedni "kopczyk" (żar) na palniku, dodatkowo komfortową temperature w domu, przy pogarszającym się opale (węglu) z roku na rok, również chętnie przeszedł bym na gaz, ale u mnie gazu nie ma i (raczej) nigdy nie będzie.
Przy piecu opalanym węglem, którego nie idzie (tak sobie) wyłączyć, chcąc utrzymać czystość w kotle, wysoką sprawność na małej mocy (przy dość ciepłej pogodzie za dnia), odpowiedni "kopczyk" (żar) na palniku, dodatkowo komfortową temperature w domu, przy pogarszającym się opale (węglu) z roku na rok, również chętnie przeszedł bym na gaz, ale u mnie gazu nie ma i (raczej) nigdy nie będzie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
U mnie w Immergas Victrix exa 24 ERP wspomniana wbudowana pompa pracuje tylko w momencie pracy kotła. W instrukcji mam zapis że mogę ją ustawić do pracy ciągłej, ale tego nie chcę robić. Dodatkowo na podłogówce mam pompę Grundfos z wbudowanym wejściem PWM (podłączony Esp8266). Super działa płynny start od 0 do pełnej mocy.