Czujnik DIY bateryjny

tomkowski

veeroos wrote: Thu Nov 28, 2024 4:32 pm Zanim popatrzę w logi, to sprawdź zasilanie na ESP czy jest 3,3v jak podłączysz baterię, bo nie jest możliwością żeby na konwerterze działało wchodzenie w config a na baterii nie, może przegrzales stabilizator jak lutowales., ja tak miałem parę razy
Idealne 3.3V
tomkowski

Osobny post, by podbić wątek, ale mam też pytanie do Roberta ;)
Na schemacie przycisk podłączony jest do GPIO_13. Na płytce do GPIO_0.
Która wersja jest poprawna?

Edit:
No to dodatkowa obserwacja - wszystko jest OK gdy przewody zasilające z programatora podłączone są do pinów +3,3V i GND.
Sam programator nie musi być nawet podłączony do USB.
Wówczas przy zasilaniu z akumulatorka zarówno wejście w konfig jak i sam moduł pracują poprawnie.

Mam jeszcze 9 płytek i komplet części do 5 z nich. Chyba trzeba zmontować kolejną do testu porównawczego.
veeroos

Schemat jest do starej wersji płytki, teraz jest przycisk podłączony pod GPIO0, tak aby było wygodniej programować bo wciskasz przycisk , podłączasz zasilanie i jesteś w trybie programowania, wcześniej trzeba było jeszcze masę do gpio0 podłączać, soft już jest zrobiony pod nową płytkę, więc przycisk służy do wprowadzenia układu w tryb konfiguracji
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
tomkowski

veeroos wrote: Sat Nov 30, 2024 9:00 pm Schemat jest do starej wersji płytki, teraz jest przycisk podłączony pod GPIO0, tak aby było wygodniej programować bo wciskasz przycisk , podłączasz zasilanie i jesteś w trybie programowania, wcześniej trzeba było jeszcze masę do gpio0 podłączać, soft już jest zrobiony pod nową płytkę, więc przycisk służy do wprowadzenia układu w tryb konfiguracji
Dzięki za info Robercie. Machnę jutro w EPLANie schemat do płytki z githuba - będzie dla potomnych.
Jak pisałem na priv - podmieniłem C1 na elektrolit 10uF/6,3V.
Fajne maleństwo idealnie mieści się na leżąco.
Na razie wydaje się działać. W config wychodzi poprawnie.
Myślę, że w przypadku problemów tego typu warto eksperymentować z jego pojemnością.
tomkowski

Podrzucam w załączniku nieco zmodyfikowaną wersję obudowy. Jako bazy użyłem plików stl z githuba.
Zmieniłem kierunek otwierania - teraz można zamontować czujnik w pionie z wyłącznikiem u dołu i nie będzie się wysuwał.
Sama pokrywka baterii jest ciaśniej spasowana i posiada mały zatrzask. Zmieniłem też profil "ślizgów" by ułatwić drukowanie bez supportów.
Pokrywka posiada też miejsca na wklejenie trzech magnesów (fi7 x 3mm).
Załącznik zawiera pliki 3mf.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tijo

mi w PrusaSlicer pokazuje tą obudowę bardzo dużą jak zaimportuję ją do programu....pomożecie jak to ustawić?
veeroos

Wiesz co bo w sumie teraz spojrzałem na tą obudowę, wygląda na to jakbyś miał dać skalę 10%, a jak nie to ściągnij projekt z mojego GH
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

tijo

veeroos wrote: Tue Jan 28, 2025 8:20 pm Wiesz co bo w sumie teraz spojrzałem na tą obudowę, wygląda na to jakbyś miał dać skalę 10%, a jak nie to ściągnij projekt z mojego GH
@veeroos
ściągnąłem z githuba i jest ok, jak dojdzie do mnie paczka to Ci po koleżeńsku wydrukuję ze 3szt w ramach podziękowań ;)
veeroos

Nie ma takiej potrzeby, ja i tak odchodzę od czujników na wifi, będę docelowo robił na radiu, bo jak masz za dużo użytkowników sieci, to później się może sieć zapchać.

klew

veeroos wrote: Wed Jan 29, 2025 9:18 am Nie ma takiej potrzeby, ja i tak odchodzę od czujników na wifi, będę docelowo robił na radiu, bo jak masz za dużo użytkowników sieci, to później się może sieć zapchać.
To jeśli motywacją jest "zajętość pasma 2,4 GHz", to pamiętaj, aby nie iść w ZigBee, Bluetooth, ani Thread (na 2,4 GHz - bo ten miał też wariant na innym paśmie). One wszystkie pracują na 2,4 i to nigdy nie jest bez wpływu na siebie nawzajem.

Return to “Projekty użytkowników”