Idealne 3.3Vveeroos wrote: Thu Nov 28, 2024 4:32 pm Zanim popatrzę w logi, to sprawdź zasilanie na ESP czy jest 3,3v jak podłączysz baterię, bo nie jest możliwością żeby na konwerterze działało wchodzenie w config a na baterii nie, może przegrzales stabilizator jak lutowales., ja tak miałem parę razy
Czujnik DIY bateryjny
-
-
Osobny post, by podbić wątek, ale mam też pytanie do Roberta
Na schemacie przycisk podłączony jest do GPIO_13. Na płytce do GPIO_0.
Która wersja jest poprawna?
Edit:
No to dodatkowa obserwacja - wszystko jest OK gdy przewody zasilające z programatora podłączone są do pinów +3,3V i GND.
Sam programator nie musi być nawet podłączony do USB.
Wówczas przy zasilaniu z akumulatorka zarówno wejście w konfig jak i sam moduł pracują poprawnie.
Mam jeszcze 9 płytek i komplet części do 5 z nich. Chyba trzeba zmontować kolejną do testu porównawczego.
Na schemacie przycisk podłączony jest do GPIO_13. Na płytce do GPIO_0.
Która wersja jest poprawna?
Edit:
No to dodatkowa obserwacja - wszystko jest OK gdy przewody zasilające z programatora podłączone są do pinów +3,3V i GND.
Sam programator nie musi być nawet podłączony do USB.
Wówczas przy zasilaniu z akumulatorka zarówno wejście w konfig jak i sam moduł pracują poprawnie.
Mam jeszcze 9 płytek i komplet części do 5 z nich. Chyba trzeba zmontować kolejną do testu porównawczego.
-
Schemat jest do starej wersji płytki, teraz jest przycisk podłączony pod GPIO0, tak aby było wygodniej programować bo wciskasz przycisk , podłączasz zasilanie i jesteś w trybie programowania, wcześniej trzeba było jeszcze masę do gpio0 podłączać, soft już jest zrobiony pod nową płytkę, więc przycisk służy do wprowadzenia układu w tryb konfiguracji
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
Dzięki za info Robercie. Machnę jutro w EPLANie schemat do płytki z githuba - będzie dla potomnych.veeroos wrote: Sat Nov 30, 2024 9:00 pm Schemat jest do starej wersji płytki, teraz jest przycisk podłączony pod GPIO0, tak aby było wygodniej programować bo wciskasz przycisk , podłączasz zasilanie i jesteś w trybie programowania, wcześniej trzeba było jeszcze masę do gpio0 podłączać, soft już jest zrobiony pod nową płytkę, więc przycisk służy do wprowadzenia układu w tryb konfiguracji
Jak pisałem na priv - podmieniłem C1 na elektrolit 10uF/6,3V.
Fajne maleństwo idealnie mieści się na leżąco.
Na razie wydaje się działać. W config wychodzi poprawnie.
Myślę, że w przypadku problemów tego typu warto eksperymentować z jego pojemnością.
-
Podrzucam w załączniku nieco zmodyfikowaną wersję obudowy. Jako bazy użyłem plików stl z githuba.
Zmieniłem kierunek otwierania - teraz można zamontować czujnik w pionie z wyłącznikiem u dołu i nie będzie się wysuwał.
Sama pokrywka baterii jest ciaśniej spasowana i posiada mały zatrzask. Zmieniłem też profil "ślizgów" by ułatwić drukowanie bez supportów.
Pokrywka posiada też miejsca na wklejenie trzech magnesów (fi7 x 3mm).
Załącznik zawiera pliki 3mf.
Zmieniłem kierunek otwierania - teraz można zamontować czujnik w pionie z wyłącznikiem u dołu i nie będzie się wysuwał.
Sama pokrywka baterii jest ciaśniej spasowana i posiada mały zatrzask. Zmieniłem też profil "ślizgów" by ułatwić drukowanie bez supportów.
Pokrywka posiada też miejsca na wklejenie trzech magnesów (fi7 x 3mm).
Załącznik zawiera pliki 3mf.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.