problem w włączeniem ogrzewania - dzwine zachowanie

lukfud

Albo ja mam wyjątkowego pecha, albo aktualizacja softu głowicy popsuła jej działanie.

Po włączeniu timera z ustawioną temperaturą o 0,6 stopnia wyższą od aktualnej, głowica otwiera zawór na bliżej nieokreślony % i za chwilę ją zamyka. Po przerwaniu odliczania i powróceniu do trybu programu, następuje otwarcie i za chwilę zamknięcie zaworu.

Po włączeniu timera z temperaturą zadaną wyższą o 1,1 stopnia głowica otwiera zawór, po chwili go zamyka, po czym znów go otwiera na 100%. Dalszych jej działań nie sprawdzałem.

Na testowej bramce z niższą wersją softu głowicy nie było takiego zachowania.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
klew

lukfud wrote: Sun Dec 01, 2024 5:39 pm Albo ja mam wyjątkowego pecha, albo aktualizacja softu głowicy popsuła jej działanie.

Po włączeniu timera z ustawioną temperaturą o 0,6 stopnia wyższą od aktualnej, głowica otwiera zawór na bliżej nieokreślony % i za chwilę ją zamyka. Po przerwaniu odliczania i powróceniu do trybu programu, następuje otwarcie i za chwilę zamknięcie zaworu.

Po włączeniu timera z temperaturą zadaną wyższą o 1,1 stopnia głowica otwiera zawór, po chwili go zamyka, po czym znów go otwiera na 100%. Dalszych jej działań nie sprawdzałem.

Na testowej bramce z niższą wersją softu głowicy nie było takiego zachowania.
Tak, po tej aktulaizacji głowice zachowują się inaczej. Te poprawki miały na celu wyeliminowanie problemu związanego z tym, że albo głowica niepotrzebnie zgłaszała grzanie (gdy była zmiana temperatury, głowica na chwilę się otwiera i zamyka - kiedyś wtedy zgłaszała na chwilę grzanie i włączała piec). Potem to było zmienione, ale efektem ubocznym tej zmiany było to, że głowica po zamianie nastawy lekko powyżej aktualnej temperatury, potrafiła się otworzyć i nie informować o tym, że się otworzyła, ani o potrzebie grzania (zgłaszałeś ten problem).
Teraz jest to poprawione, ale efekt uboczny jest taki, że trochę tam sobie silniczek pracuje, natomaist głowica na pewno w ciągu minuty od otwarcia albo się zamknie, albo zgłosi grzanie.

Timer tutaj nie ma nic do rzeczy. Głowica sama w sobie nie wie nic o timerze, a tylko dostaje nastawy temperautry z Boxa.
lukfud

klew wrote: Sun Dec 01, 2024 5:59 pm Tak, po tej aktulaizacji głowice zachowują się inaczej. Te poprawki miały na celu wyeliminowanie problemu związanego z tym, że albo głowica niepotrzebnie zgłaszała grzanie (gdy była zmiana temperatury, głowica na chwilę się otwiera i zamyka - kiedyś wtedy zgłaszała na chwilę grzanie i włączała piec). Potem to było zmienione, ale efektem ubocznym tej zmiany było to, że głowica po zamianie nastawy lekko powyżej aktualnej temperatury, potrafiła się otworzyć i nie informować o tym, że się otworzyła, ani o potrzebie grzania (zgłaszałeś ten problem).
Teraz jest to poprawione, ale efekt uboczny jest taki, że trochę tam sobie silniczek pracuje, natomaist głowica na pewno w ciągu minuty od otwarcia albo się zamknie, albo zgłosi grzanie.
Tak, zgłaszałem, że głowica otwiera zawór i przez jakiś (dłuższy/krótszy) czas nie informuje o tym. Ale się włączała, bo tak chciałem.
Pomijając "puste przejazdy" teraz nie robi tego co ma robić, czyli włączyć ogrzewanie, kiedy zwiększam temperaturę zadaną.
klew

lukfud wrote: Sun Dec 01, 2024 6:18 pm
klew wrote: Sun Dec 01, 2024 5:59 pm Tak, po tej aktulaizacji głowice zachowują się inaczej. Te poprawki miały na celu wyeliminowanie problemu związanego z tym, że albo głowica niepotrzebnie zgłaszała grzanie (gdy była zmiana temperatury, głowica na chwilę się otwiera i zamyka - kiedyś wtedy zgłaszała na chwilę grzanie i włączała piec). Potem to było zmienione, ale efektem ubocznym tej zmiany było to, że głowica po zamianie nastawy lekko powyżej aktualnej temperatury, potrafiła się otworzyć i nie informować o tym, że się otworzyła, ani o potrzebie grzania (zgłaszałeś ten problem).
Tak, zgłaszałem, że głowica otwiera zawór i przez jakiś (dłuższy/krótszy) czas nie informuje o tym. Ale się włączała, bo tak chciałem.
Pomijając "puste przejazdy" teraz nie robi tego co ma robić, czyli włączyć ogrzewanie, kiedy zwiększam temperaturę zadaną.
Ustaw ją i obserwuj przez kilka godzin/dni. Jeśłi nie będzie utrzymywać zadanej temperatury, to wtedy "jest źle" :P
lukfud

klew wrote: Sun Dec 01, 2024 6:20 pm Ustaw ją i obserwuj przez kilka godzin/dni. Jeśłi nie będzie utrzymywać zadanej temperatury, to wtedy "jest źle" :P
Jeśli nie mogę podnieść temperatury o 0,5 stopnia (nie potrzebuję więcej) to już "jest źle" i dla mnie ta głowica stała się bezużyteczna.
Patryk

Czy to co opisujecie to ten "problem" ?
Już wczoraj to zauważyłem, że HM pokazuje grzanie, a głowica jest na zero.
Dopiero jak róźnica jest ok. 0.5°C to głowica się otwiera.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Termostat HM działa w oparciu o histerezę, a RC o PID-a. Nawet jak wszystkie RC są powiązane z HM (termostat nadrzędny) to i tak każdy termostat sam decyduje kiedy zacząć grzać.
Patryk

pzygmunt wrote: Sun Dec 01, 2024 8:22 pm Nawet jak wszystkie RC są powiązane z HM (termostat nadrzędny) to i tak każdy termostat sam decyduje kiedy zacząć grzać.
W tym momencie jest to dla mnie "trochę" dziwne.

Mam własne źródło ciepła (kocioł na paliwo stałe).
Jeżeli ustawie w sterowniku kotła "daną" temperature kotła i wody w układzie grzewczym z histerezą +/- 0,2°C to sterownik tak stara się dobrać wartość zaworu mieszkającego, żeby to co ustawiłem było spełnione (nawet "kosztem" temperatury kotła).

Natomiast teraz ustawiając w HM np: 22°C głowica RC zaczyna dopiero otwierać się przy 21,5°C.
Ale ja chce mieć 22°C, +/- 0,2, a nie 21.5 lub mniej zanim głowica SAMA zdecyduje, kiedy ma się otworzyć.

Na dotychczasowych głowicach "manualnych", jeżeli ustawiłem 22°C (3 i dwie kreski) to w pomieszczeniu było +/- 22°C, a teraz przy HM i RC temperatura musi spaść do 21,5°C, żeby głowica zaczęła się otwierać.

Przy kotłach (na paliwa stałe) nagłe otwarcie lub zamknięcie głowicy, dość mocno "zaburza" pracę kotła.
Patryk

Jeżeli algorytm głowicy jest "PID"-em, to czy nie powinna się wreszcie bardziej otworzyć ?
Temperatura zadana: 22.5°C, temperatura w pomieszczeniu 21,8°C
Cały czas otwarcie jest 36%.
Chyba, że steruje ją inny algorytm, który się nie "uczy" tylko działa bardziej liniowo lub logarytmicznie ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Sterowanie proporcjonalno całkowo różniczkujące czyli PID nie działa ani liniowo ani logarytmicznie.

Return to “AURATON Radiator Controller”