Podłączenie do włącznika schodowego
-
Zezuulec
Czyli (też jestem "lajkonikiem" w spr elektro) jeśli mam instalację z puszkami u góry (pod sufitem) a w gniazdach schodowych mam takie podłączenie jak na zdjęciach to nie da się podłączyć ROW-01 - bez kombinowania z dodatkowymi przewodami?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zezuulec
Tak, dokładnie chodzi po wyłączniki/włączniki schodowe - przepraszam, za błędne określenie.
Hm, a jak w prosty sposób to sprawdzić - to po pierwsze,
a po drugie to jak odpiąłem niebieski w jednym z włączników to mogłem zgasić na drugim zapalić ale na tym pierwszym już co odpiąłem niebieski już nic nie mogłem zrobić, to samo się działo po odpięciu przewodu żółto/zielonego, jak odpiąłem brązowy to nigdzie nic nie działało
Hm, a jak w prosty sposób to sprawdzić - to po pierwsze,
a po drugie to jak odpiąłem niebieski w jednym z włączników to mogłem zgasić na drugim zapalić ale na tym pierwszym już co odpiąłem niebieski już nic nie mogłem zrobić, to samo się działo po odpięciu przewodu żółto/zielonego, jak odpiąłem brązowy to nigdzie nic nie działało
-
Zezuulec
To jeszcze żeby "uprościć" ma prawdopodobnie tzw. stara instalacje z puszkami pod sufitem - i chce podłączyć do schodowego włącznika który jest poprowadzony jak na zdjęciu - do tego prawego skrajnego przewodu. Instalacja jest wykonana kablem trzyżyłowym. Przy powiększeniu zdjęcia przy puszce sufitowej widać oznaczenia kabli który jest do czego. O ile to cokolwiek zmieni/ułatwi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zezuulec
To jak mogę to sprawdzić ?
Jako nie-elektryk
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
W tym miejscu co zrobiłeś zdjęcie wygląda że nie ma N chociaż widac tylko włącznik a nie puszke. Pytanie co jest przy drugim wlaczniku. Jeżeli tam nic nie ma to też nie przesądzone bo można moduł dać w puszkę pod sufitem. Jako nie-elektrykowi poradziłbym jednak konsultacje z elektrykiem lub kimś kto cokolwiek wie na ten temat. Radzenie na forum może być mylące a w przypadku zbiegu niekorzystnych okoliczności skończyć się różnie.
YoMan
-
Zezuulec
I to jest rozsądne i racjonalne podejście.
Biorę "na warsztat" jakiegoś elektryka'
Mimo wszystko dzięki za pomoc
Biorę "na warsztat" jakiegoś elektryka'
Mimo wszystko dzięki za pomoc