Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ja przypominam że to są nadal testy a nie w pełni działające urządzenie.adrian4477 wrote: Thu Jan 23, 2025 6:34 pm Szkoda tylko że po takiej "przerwie" jest pik na wykresie w jednym miejscu. Nie planujecie tego jakoś uśredniać na cały okres "dziury w pomiarach" jak np w licznikach energii?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Generalnie serwer rozkłada szpilki w czasie ale w tym przypadku problem jest innej natury. Urządzenie było cały czas online tylko nie mogło odczytać zdjęcia dlatego cały czas przesyłało niezmieniony stan licznika. Nagle odczytało i z punktu widzenia serwera nastąpił skok zużycia i pojawiła się szpilka.adrian4477 wrote: Thu Jan 23, 2025 6:34 pm Szkoda tylko że po takiej "przerwie" jest pik na wykresie w jednym miejscu. Nie planujecie tego jakoś uśredniać na cały okres "dziury w pomiarach" jak np w licznikach energii?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Mamy podejrzenie co tam nie działa i poprawimy to w kolejnej wersji.Yepestis wrote: Wed Jan 22, 2025 6:20 pm Czy to ma również związek z moją sytuacja że zdjecoa w cloud mi się nie odświeżają po przejściu z serwera beta na produkcyjny?
Tymczasem:
1. zaloguj się na beta-cloud na swoje konto i usuń urządzenie z kamerką
2. zaloguj się na swoje konto i wejdź w ustawienia OCR i je wyłącz, a następnie zapisz
3. włącz OCR na tym kanale i zapisz ustawienia
4. Sprawdź czy działa (zrób zdjęcie, wczytaj ostatnie).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
adrian4477
- Has thanked: 3 times
Dzięki za wyjaśnienie, faktycznie to inna sytuacja niż urządzenie offlinepzygmunt wrote: Thu Jan 23, 2025 9:29 pmGeneralnie serwer rozkłada szpilki w czasie ale w tym przypadku problem jest innej natury. Urządzenie było cały czas online tylko nie mogło odczytać zdjęcia dlatego cały czas przesyłało niezmieniony stan licznika. Nagle odczytało i z punktu widzenia serwera nastąpił skok zużycia i pojawiła się szpilka.adrian4477 wrote: Thu Jan 23, 2025 6:34 pm Szkoda tylko że po takiej "przerwie" jest pik na wykresie w jednym miejscu. Nie planujecie tego jakoś uśredniać na cały okres "dziury w pomiarach" jak np w licznikach energii?
Aczkolwiek, mam jeszcze pewne wątpliwośći co do logiki dopisywania kolejnych wartości.
W cloud ustawiłem na samym początku max przyrost jako 0,2 m3, natomiast ta szpilka ma 0,25 m3. To ograniczenie max przyrostu już działa?
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Niestety nie pomogło, dalej zdjęcie się nie wczytujeklew wrote: Fri Jan 24, 2025 9:36 amMamy podejrzenie co tam nie działa i poprawimy to w kolejnej wersji.Yepestis wrote: Wed Jan 22, 2025 6:20 pm Czy to ma również związek z moją sytuacja że zdjecoa w cloud mi się nie odświeżają po przejściu z serwera beta na produkcyjny?
Tymczasem:
1. zaloguj się na beta-cloud na swoje konto i usuń urządzenie z kamerką
2. zaloguj się na swoje konto i wejdź w ustawienia OCR i je wyłącz, a następnie zapisz
3. włącz OCR na tym kanale i zapisz ustawienia
4. Sprawdź czy działa (zrób zdjęcie, wczytaj ostatnie).
Napisałem do „Ergo Energia”, wysłałem fotki moich wodomierzy i po krótkiej korespondencji zakwalifikowano mnie do testowania urządzenia „Cam Meter”.
Zostałem także zobowiązany do podzielenia się wrażeniami z jego montażu i eksploatacji.
[Stąd trochę przydługawy post.]
Po ok. tygodniu do paczkomatu przyszła przesyłka. Zdziwiłem się, bo urządzenie było zapakowane w dwóch oddzielnych paczkach. Niegospodarność? Nie – do testów „załapały się” oba moje liczniki!!!
Muszę dodać, że informowałem, iż drugi to podlicznik i nie pracuje w okresie zimowym.
Rozpakowałem, pooglądałem i stwierdziłem, że do testowania jest to całkiem fajne urządzenie, natomiast do komercyjnego wprowadzenia na rynek trzeba trochę dopracować;
• podłączony kabel USB ogranicza zakres ruchu łącznika mocującego,
• „szybka” diody błyskowej źle rozprasza światło – trudno uniknąć refleksów,
• obudowa kamery – szczelność, solidność.
Wodomierz mam zamontowany w nieogrzewanym pomieszczeniu i czasem na rurach skrapla się wilgoć.
Z zamocowaniem nie miałem większych problemów, aczkolwiek kilkanaście (…dziesiąt) razy zmieniałem ustawienie (odległość, kąt, pozycję względem linii liczydła), żeby uzyskać w miarę dobry obraz – najlepszy moim zdaniem - jest przy lekkim pochyleniu kamery (światło nie pada prostopadle na licznik) i ustawieniu linii „szybki” diody równolegle do linii liczydła.
Żeby dodać „Cam Meter” do mojego konta spróbowałem zalogować się na urządzenie lokalnie (połączyłem się z siecią „kamerki”) , ale nie pojawiła mi się strona urządzenia, więc zrobiłem to z aplikacji. Kilka razy „dodawałem”, ale urządzenie pojawiło się dopiero po ponownym podłączeniu zasilania.
Konfiguracja „w cloud-zie” nie jest skomplikowana, ale wymaga drobnej korekty – wprowadzanie wartości „Oczekiwany maksymalny przyrost” powoduje dodawanie jakichś innych cyferek (z reguły „3”).
Początkowo pojawiła mi się jakaś zliczona wartość, ale ze względu na to, że dużo zmieniałem w różnych ustawieniach, ponownie dodałem urządzenie do konta. Od kilkunastu godzin ciągle „0”.
Czekam!
Wklejam fotki, może coś mam źle. Sugestie mile widziane.
Po ok. tygodniu do paczkomatu przyszła przesyłka. Zdziwiłem się, bo urządzenie było zapakowane w dwóch oddzielnych paczkach. Niegospodarność? Nie – do testów „załapały się” oba moje liczniki!!!
Rozpakowałem, pooglądałem i stwierdziłem, że do testowania jest to całkiem fajne urządzenie, natomiast do komercyjnego wprowadzenia na rynek trzeba trochę dopracować;
• podłączony kabel USB ogranicza zakres ruchu łącznika mocującego,
• „szybka” diody błyskowej źle rozprasza światło – trudno uniknąć refleksów,
• obudowa kamery – szczelność, solidność.
Wodomierz mam zamontowany w nieogrzewanym pomieszczeniu i czasem na rurach skrapla się wilgoć.
Z zamocowaniem nie miałem większych problemów, aczkolwiek kilkanaście (…dziesiąt) razy zmieniałem ustawienie (odległość, kąt, pozycję względem linii liczydła), żeby uzyskać w miarę dobry obraz – najlepszy moim zdaniem - jest przy lekkim pochyleniu kamery (światło nie pada prostopadle na licznik) i ustawieniu linii „szybki” diody równolegle do linii liczydła.
Żeby dodać „Cam Meter” do mojego konta spróbowałem zalogować się na urządzenie lokalnie (połączyłem się z siecią „kamerki”) , ale nie pojawiła mi się strona urządzenia, więc zrobiłem to z aplikacji. Kilka razy „dodawałem”, ale urządzenie pojawiło się dopiero po ponownym podłączeniu zasilania.
Konfiguracja „w cloud-zie” nie jest skomplikowana, ale wymaga drobnej korekty – wprowadzanie wartości „Oczekiwany maksymalny przyrost” powoduje dodawanie jakichś innych cyferek (z reguły „3”).
Początkowo pojawiła mi się jakaś zliczona wartość, ale ze względu na to, że dużo zmieniałem w różnych ustawieniach, ponownie dodałem urządzenie do konta. Od kilkunastu godzin ciągle „0”.
Wklejam fotki, może coś mam źle. Sugestie mile widziane.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Sat Jan 25, 2025 12:04 pm, edited 2 times in total.