Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

"OCR" powinien już działać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

Potwierdzam. Działa.
adrian4477
Has thanked: 3 times

Szkoda tylko że po takiej "przerwie" jest pik na wykresie w jednym miejscu. Nie planujecie tego jakoś uśredniać na cały okres "dziury w pomiarach" jak np w licznikach energii?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

adrian4477 wrote: Thu Jan 23, 2025 6:34 pm Szkoda tylko że po takiej "przerwie" jest pik na wykresie w jednym miejscu. Nie planujecie tego jakoś uśredniać na cały okres "dziury w pomiarach" jak np w licznikach energii?
Ja przypominam że to są nadal testy a nie w pełni działające urządzenie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt
Been thanked: 59 times

adrian4477 wrote: Thu Jan 23, 2025 6:34 pm Szkoda tylko że po takiej "przerwie" jest pik na wykresie w jednym miejscu. Nie planujecie tego jakoś uśredniać na cały okres "dziury w pomiarach" jak np w licznikach energii?
Generalnie serwer rozkłada szpilki w czasie ale w tym przypadku problem jest innej natury. Urządzenie było cały czas online tylko nie mogło odczytać zdjęcia dlatego cały czas przesyłało niezmieniony stan licznika. Nagle odczytało i z punktu widzenia serwera nastąpił skok zużycia i pojawiła się szpilka.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

Yepestis wrote: Wed Jan 22, 2025 6:20 pm Czy to ma również związek z moją sytuacja że zdjecoa w cloud mi się nie odświeżają po przejściu z serwera beta na produkcyjny?
Mamy podejrzenie co tam nie działa i poprawimy to w kolejnej wersji.
Tymczasem:
1. zaloguj się na beta-cloud na swoje konto i usuń urządzenie z kamerką
2. zaloguj się na swoje konto i wejdź w ustawienia OCR i je wyłącz, a następnie zapisz
3. włącz OCR na tym kanale i zapisz ustawienia
4. Sprawdź czy działa (zrób zdjęcie, wczytaj ostatnie).
adrian4477
Has thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Thu Jan 23, 2025 9:29 pm
Generalnie serwer rozkłada szpilki w czasie ale w tym przypadku problem jest innej natury. Urządzenie było cały czas online tylko nie mogło odczytać zdjęcia dlatego cały czas przesyłało niezmieniony stan licznika. Nagle odczytało i z punktu widzenia serwera nastąpił skok zużycia i pojawiła się szpilka.
Dzięki za wyjaśnienie, faktycznie to inna sytuacja niż urządzenie offline ;)
Aczkolwiek, mam jeszcze pewne wątpliwośći co do logiki dopisywania kolejnych wartości.
W cloud ustawiłem na samym początku max przyrost jako 0,2 m3, natomiast ta szpilka ma 0,25 m3. To ograniczenie max przyrostu już działa?
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Fri Jan 24, 2025 9:36 am
Yepestis wrote: Wed Jan 22, 2025 6:20 pm Czy to ma również związek z moją sytuacja że zdjecoa w cloud mi się nie odświeżają po przejściu z serwera beta na produkcyjny?
Mamy podejrzenie co tam nie działa i poprawimy to w kolejnej wersji.
Tymczasem:
1. zaloguj się na beta-cloud na swoje konto i usuń urządzenie z kamerką
2. zaloguj się na swoje konto i wejdź w ustawienia OCR i je wyłącz, a następnie zapisz
3. włącz OCR na tym kanale i zapisz ustawienia
4. Sprawdź czy działa (zrób zdjęcie, wczytaj ostatnie).
Niestety nie pomogło, dalej zdjęcie się nie wczytuje
klew

Yepestis wrote: Fri Jan 24, 2025 5:47 pm Niestety nie pomogło, dalej zdjęcie się nie wczytuje
To ja bym jeszcze spróbował usunąć urządzenie z Clouda i dodać jeszcze raz.
Od strony serwera, ostatnie zdjęcie nadal jest z 18.01.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Napisałem do „Ergo Energia”, wysłałem fotki moich wodomierzy i po krótkiej korespondencji zakwalifikowano mnie do testowania urządzenia „Cam Meter”. :) Zostałem także zobowiązany do podzielenia się wrażeniami z jego montażu i eksploatacji. :o [Stąd trochę przydługawy post.]

Po ok. tygodniu do paczkomatu przyszła przesyłka. Zdziwiłem się, bo urządzenie było zapakowane w dwóch oddzielnych paczkach. Niegospodarność? Nie – do testów „załapały się” oba moje liczniki!!! :lol: Muszę dodać, że informowałem, iż drugi to podlicznik i nie pracuje w okresie zimowym.
Rozpakowałem, pooglądałem i stwierdziłem, że do testowania jest to całkiem fajne urządzenie, natomiast do komercyjnego wprowadzenia na rynek trzeba trochę dopracować;
• podłączony kabel USB ogranicza zakres ruchu łącznika mocującego,
• „szybka” diody błyskowej źle rozprasza światło – trudno uniknąć refleksów,
• obudowa kamery – szczelność, solidność.
Wodomierz mam zamontowany w nieogrzewanym pomieszczeniu i czasem na rurach skrapla się wilgoć.
Z zamocowaniem nie miałem większych problemów, aczkolwiek kilkanaście (…dziesiąt) razy zmieniałem ustawienie (odległość, kąt, pozycję względem linii liczydła), żeby uzyskać w miarę dobry obraz – najlepszy moim zdaniem - jest przy lekkim pochyleniu kamery (światło nie pada prostopadle na licznik) i ustawieniu linii „szybki” diody równolegle do linii liczydła.
Żeby dodać „Cam Meter” do mojego konta spróbowałem zalogować się na urządzenie lokalnie (połączyłem się z siecią „kamerki”) , ale nie pojawiła mi się strona urządzenia, więc zrobiłem to z aplikacji. Kilka razy „dodawałem”, ale urządzenie pojawiło się dopiero po ponownym podłączeniu zasilania.
Konfiguracja „w cloud-zie” nie jest skomplikowana, ale wymaga drobnej korekty – wprowadzanie wartości „Oczekiwany maksymalny przyrost” powoduje dodawanie jakichś innych cyferek (z reguły „3”).
Początkowo pojawiła mi się jakaś zliczona wartość, ale ze względu na to, że dużo zmieniałem w różnych ustawieniach, ponownie dodałem urządzenie do konta. Od kilkunastu godzin ciągle „0”. :( Czekam!
Wklejam fotki, może coś mam źle. Sugestie mile widziane. ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Sat Jan 25, 2025 12:04 pm, edited 2 times in total.

Return to “Ogólna dyskusja”