GKW-01 błędne odczyty temperatury

klew

Cokictamkloc wrote: Sat Feb 01, 2025 8:50 am Zostawiam dla przyszłych kupujących . Bierzcie pod uwagę konieczność korzystania z zewnętrznego czujnika jeżeli chcecie aby to dobrze działało . Pozdrawiam
Mógłbyś jeszcze pokazać zdjęcie aby było widać gdzie jest Gkw oraz gdzie jest zewnętrzny termometr?

W jaki sposób ogrzewasz dom? Podłogówka, kaloryfery, nadmuch?
Z jakiego materiału jest ściana?
klew

Pokaż też proszę okno (i) z aplikacji Supla na telefonie
Mirosław F.

Dlaczego dajesz czujnik referencyjny na GKW-01, który się grzeje? Daj referencyjny obok.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Cokictamkloc

Sorry ale nie mógłbym myślę że przedstawiłem już wiele dowodów że problem istnieje. Nie mam ochoty już dalej uczestniczyć w tej dyskusji , ja poradziłem sobie zewnętrznym czujnikiem i termostat pracuje super ( pozostaje kwestia schowania czujnika )
Cokictamkloc

Mirosław F. wrote: Sat Feb 01, 2025 9:31 am Dlaczego dajesz czujnik referencyjny na GKW-01, który się grzeje? Daj referencyjny obok.
Poważnie mówisz ? Może mam jeszcze zanieść termostat do certyfikowanego laboratorium żeby moje dowody były rzetelne ? W załączniku temperatura z pirometru w miejscu na ścianie przy którym znajduje się czujnik wewnętrzny
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

Ja tu (chyba) czegoś nie rozumiem.
To w reszcie ten GKW zawyża, czy zaniża odczyt temperatury ?
Piszesz, że zawyża, a w/g zdjęć to na GKW temperatura jest niższa niż na innych termometrach.
pzygmunt

Zakładam, że GKW pokazuje temperaturę z czujnika zewnętrznego.
robertklepacki94

@Cokictamkloc jak już się chcesz bawić w laboranta to na pewno nie używaj do takiego porównania termometru PIR. Każde urządzenie Zamela czy innej firmy posiada elektronikę która wytwarza jakieś ciepło, ty badając dany skrawek powierzchni badasz temperaturę tej powierzchni a nie otoczenia.

Jak już chcesz tworzyć w domu laboratorium to zaopatrz się np. w najtańszy(z kalibracją) termometr DT12, umieść go około 0,50-1m od GWK, wyjdź z pomieszczenie (ten termometr wykrywa nawet temperaturę zbliżającego się człowieka), zostaw to tak na godzinę , dwie i wtedy porównaj odczyty i zrób delikatną korektę w Cloud.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

klew wrote: Sat Feb 01, 2025 8:59 am Mógłbyś jeszcze pokazać zdjęcie aby było widać gdzie jest Gkw oraz gdzie jest zewnętrzny termometr?

W jaki sposób ogrzewasz dom? Podłogówka, kaloryfery, nadmuch?
Z jakiego materiału jest ściana?

Pokaż też proszę okno (i) z aplikacji Supla na telefonie
Cokictamkloc wrote: Sat Feb 01, 2025 10:23 am Sorry ale nie mógłbym myślę że przedstawiłem już wiele dowodów że problem istnieje. Nie mam ochoty już dalej uczestniczyć w tej dyskusji , ja poradziłem sobie zewnętrznym czujnikiem i termostat pracuje super ( pozostaje kwestia schowania czujnika )
Przynajmniej ja nie zamierzałem z Tobą jakoś "dyskutować" czy przekonywać Cię do czegokolwiek.
Moje pytania mają na celu tylko pełne zrozumienie warunków, w jakich pracuje to GKW.
Jeśli jest tam jakiś problem, który możemy poprawić programowo, to to poprawimy. Nie wykluczam też jakiegoś problemu natury sprzętowej - w takiej sytuacji penwie nie będzie problemu ze strony Zamela, aby wymienić urządzenie.

Skoro poświęciłeś swój czas, aby zgłosić problem na forum, to założyłem, że zależy Ci też na jego poprawie.

Samo GKW i jego bezpośrednie otoczenie będzie miało podwyższoną temperaturę. Jak pisałem wcześniej, ESP potrafi grzać się do 70 stopni i nie jest to jedyny element, który podbija temperaturę. To co pokazuje ten biały termometr nad GKW, czy też ten drugi, to pewnie faktyczna temperatura w okolicy GKW. Natomiast sam GKW ma wbudowane mechanizmy kompensacji tego grzania od elektroniki i powinien pokazywać temperaturę w pomieszczeniu. Tego typu mechanizmy posiada wiele termostatów dostępnych na rynku z wbudowanym Wi-Fi.

Także ponawiam moje pytania, bo chciałbym najpierw zrozumieć warunki "środowiskowe".

Return to “ZAMEL GKW-01”