Ostrzeżenie o urządzeniach nieznanego pochodzenia.

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:09 pm
Pietras81 wrote: Sat Feb 22, 2025 12:58 pm
krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 10:32 am Trochę walka z wiatrakami, jeżeli nie będziemy zgłaszać takich sprzedawców systematycznie do UOKiK to żadne maile z ostrzeżeniami nie pomogą :) Patrząc się na zaangażowanie nie których użytkowników na forum myślę, że nie byłoby to tak trudne do osiągnięcia ale z drugiej strony trochę mnie dziwi, że oficjalni producenci którzy wspierają SUPLę tego nie robią.
No proszę winny sam sie ujawnił. Niestety wgranie softu za pomocą gg jest tak proste że nawet ci co nie mają pojęcia o elektronice, sobie z tym radzą. No i dodają wszystko bez zastanowienia a że sonoff jest tani to padło na niego.
Jeżeli macie pomysł jak to ograniczyć ja jestem otwarty na propozycje. Nie ma chyba prostego sposobu na rozróżnienie urządzeń?

Można dodać proste ograniczenie jeżeli ktoś użył przekaźnika na gpio12(chyba standard w tych urządzeniach) lub dodał licznik energii to wyklucza dodania sensora.
A wemosy??
YoMan
Been thanked: 5 times

YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 1:35 pm
Pietras81 wrote: Sat Feb 22, 2025 12:58 pm

No proszę winny sam sie ujawnił. Niestety wgranie softu za pomocą gg jest tak proste że nawet ci co nie mają pojęcia o elektronice, sobie z tym radzą. No i dodają wszystko bez zastanowienia a że sonoff jest tani to padło na niego.
Jeżeli macie pomysł jak to ograniczyć ja jestem otwarty na propozycje. Nie ma chyba prostego sposobu na rozróżnienie urządzeń?

Można dodać proste ograniczenie jeżeli ktoś użył przekaźnika na gpio12(chyba standard w tych urządzeniach) lub dodał licznik energii to wyklucza dodania sensora.
A wemosy??
Trzeba wybrać mniejsze zło. Na wemosach używasz innego gpio dla przekaźnika niż 12.
https://gui-generic-builder.supla.io/
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Moim zdaniem to co proponuje Przemek jest ok, mail informujący jako dupokrytka . Robienie teraz jakichkolwiek weryfikacji co jest podłączone niczego nie zmieni. Bo taka jest definicja DYI - na własną odpowiedzialność. Urządzenia elektryczne też powinien podłączyć elektryk z uprawnieniami 😉 także tego ...

Więc nie wpadał bym w paranoje 😉
Pietras81
Been thanked: 1 time

[email protected] wrote: Sat Feb 22, 2025 1:50 pm Moim zdaniem to co proponuje Przemek jest ok, mail informujący jako dupokrytka . Robienie teraz jakichkolwiek weryfikacji co jest podłączone niczego nie zmieni. Bo taka jest definicja DYI - na własną odpowiedzialność. Urządzenia elektryczne też powinien podłączyć elektryk z uprawnieniami 😉 także tego ...

Popieram
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan

krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:38 pm

A wemosy??
Trzeba wybrać mniejsze zło. Na wemosach używasz innego gpio dla przekaźnika niż 12.
Pewnie będę jedyny ale taka zmiana oznacza dla mnie brak aktualizacji systemu lub jego kompletną przebudowę. Mam 4 wemosy na prawie cały budynek, zajęte wszystkie gpio i jeszcze 2xMCP. Może daj znać zanim będziesz wprowadzał takie ograniczenie, żebym mógł sobie wygenerować softy na przyszłość? Znalezienie tego w kodzie, zakomentownie i kompilacja to nie będzie taki pikuś jak 3 lata temu :(

A co do sonoffów? Tam w sofcie istotnych zmian nie potrzeba więc zostawią sobie ostatni działający i tyle po ograniczeniu. Musiałby jeszcze serwer wymagać określonej wersji a to już spowoduje straszne zamieszanie - moim zdaniem niewykonalne.
YoMan

Pietras81 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:54 pm
[email protected] wrote: Sat Feb 22, 2025 1:50 pm Moim zdaniem to co proponuje Przemek jest ok, mail informujący jako dupokrytka . Robienie teraz jakichkolwiek weryfikacji co jest podłączone niczego nie zmieni. Bo taka jest definicja DYI - na własną odpowiedzialność. Urządzenia elektryczne też powinien podłączyć elektryk z uprawnieniami 😉 także tego ...

Popieram
To nie paranoja a fakt z którym trzeba powalczyć. Czemu na tuya nie ma takich kombinacji i sprzęt działa zgodnie z założeniem? ;) mail nic nie zmieni bo zostanie tak samo zignorowany jak inne maile.
krycha88

YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 2:01 pm
A wemosy??
Pewnie będę jedyny ale taka zmiana oznacza dla mnie brak aktualizacji systemu lub jego kompletną przebudowę. Mam 4 wemosy na prawie cały budynek, zajęte wszystkie gpio i jeszcze 2xMCP. Może daj znać zanim będziesz wprowadzał takie ograniczenie, żebym mógł sobie wygenerować softy na przyszłość? Znalezienie tego w kodzie, zakomentownie i kompilacja to nie będzie taki pikuś jak 3 lata temu :(

A co do sonoffów? Tam w sofcie istotnych zmian nie potrzeba więc zostawią sobie ostatni działający i tyle po ograniczeniu. Musiałby jeszcze serwer wymagać określonej wersji a to już spowoduje straszne zamieszanie - moim zdaniem niewykonalne.
Myślę, że zmiana by się tyczyła tylko użytkowników buildera. Jeżeli sam kompilujesz kod to jesteś na tyle ogarnięty, że wiesz co robisz.
YoMan

krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 2:07 pm
YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 2:01 pm

Myślę, że zmiana by się tyczyła tylko użytkowników buildera. Jeżeli sam kompilujesz kod to jesteś na tyle ogarnięty, że wiesz co robisz.
:lol: litości .... przez tego piekielnego buildera zapomniałem jak się kompiluje GG, nie byłem na twoim GH od powstania buildera :lol:
ale jak będzie taka decyzja to się dostosuję.
YoMan
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 12:03 pm
Jacek, czyli generalnie w 100% się zgadzamy. Ja jakoś nieopatrznie myślałem, że jesteś całkowicie przeciwny jakimkolwiek komunikatom w tej kwestii. A temat podatków to już zbyt mocno odbiega od tematyki forum, a już tym bardziej od dyskusji w tym wątku. Kiedyś przy jakimś dobrym trunku możemy sobie pogadać o podatkach :lol: .
YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 12:03 pm
Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 22, 2025 8:30 am Ps. Zwrot "papuga" użyłem w formie żartobliwej, więc osoby ze środowisk prawniczych proszę o nie obrażanie się :D .
telepatia ... czy co ...? ;)
Uderz w stół...? :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 2:02 pm To nie paranoja a fakt z którym trzeba powalczyć. Czemu na tuya nie ma takich kombinacji i sprzęt działa zgodnie z założeniem? ;) mail nic nie zmieni bo zostanie tak samo zignorowany jak inne maile.
W to nie wątpię że zostanie zignorowane, ale skoro informacja była a soft jest na licencji takiej a nie innej , to z perspektywy twórcy softu wszyscy mogą go pocałować w pędzel 😉 to nie jest zamknięte oprogramowanie urządzeń do naświetlania przeznaczone do branży medycznej , więc zadbanie o dobry PR jest w Supli interesie i stąd dyskusja i informacja którą popieram, ale dziwi mnie chęć rozwiązywania nie swoich problemów ( mam na myśli sprzedających wynalazki ) w końcu te wszystkie ulotki i instrukcje obsługi z zakazami biorą się z czyjejś głupoty 😁

Return to “Ogólna dyskusja”