A wemosy??krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:09 pmJeżeli macie pomysł jak to ograniczyć ja jestem otwarty na propozycje. Nie ma chyba prostego sposobu na rozróżnienie urządzeń?Pietras81 wrote: Sat Feb 22, 2025 12:58 pmNo proszę winny sam sie ujawnił. Niestety wgranie softu za pomocą gg jest tak proste że nawet ci co nie mają pojęcia o elektronice, sobie z tym radzą. No i dodają wszystko bez zastanowienia a że sonoff jest tani to padło na niego.krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 10:32 am Trochę walka z wiatrakami, jeżeli nie będziemy zgłaszać takich sprzedawców systematycznie do UOKiK to żadne maile z ostrzeżeniami nie pomogąPatrząc się na zaangażowanie nie których użytkowników na forum myślę, że nie byłoby to tak trudne do osiągnięcia ale z drugiej strony trochę mnie dziwi, że oficjalni producenci którzy wspierają SUPLę tego nie robią.
Można dodać proste ograniczenie jeżeli ktoś użył przekaźnika na gpio12(chyba standard w tych urządzeniach) lub dodał licznik energii to wyklucza dodania sensora.
Ostrzeżenie o urządzeniach nieznanego pochodzenia.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Trzeba wybrać mniejsze zło. Na wemosach używasz innego gpio dla przekaźnika niż 12.YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 1:35 pmA wemosy??krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:09 pmJeżeli macie pomysł jak to ograniczyć ja jestem otwarty na propozycje. Nie ma chyba prostego sposobu na rozróżnienie urządzeń?Pietras81 wrote: Sat Feb 22, 2025 12:58 pm
No proszę winny sam sie ujawnił. Niestety wgranie softu za pomocą gg jest tak proste że nawet ci co nie mają pojęcia o elektronice, sobie z tym radzą. No i dodają wszystko bez zastanowienia a że sonoff jest tani to padło na niego.
Można dodać proste ograniczenie jeżeli ktoś użył przekaźnika na gpio12(chyba standard w tych urządzeniach) lub dodał licznik energii to wyklucza dodania sensora.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Moim zdaniem to co proponuje Przemek jest ok, mail informujący jako dupokrytka . Robienie teraz jakichkolwiek weryfikacji co jest podłączone niczego nie zmieni. Bo taka jest definicja DYI - na własną odpowiedzialność. Urządzenia elektryczne też powinien podłączyć elektryk z uprawnieniami
także tego ...
Więc nie wpadał bym w paranoje
Więc nie wpadał bym w paranoje
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Popieram[email protected] wrote: Sat Feb 22, 2025 1:50 pm Moim zdaniem to co proponuje Przemek jest ok, mail informujący jako dupokrytka . Robienie teraz jakichkolwiek weryfikacji co jest podłączone niczego nie zmieni. Bo taka jest definicja DYI - na własną odpowiedzialność. Urządzenia elektryczne też powinien podłączyć elektryk z uprawnieniamitakże tego ...
Więc nie wpadał bym w paranoje![]()
https://pietras-81.aqi.eco/
-
YoMan
Pewnie będę jedyny ale taka zmiana oznacza dla mnie brak aktualizacji systemu lub jego kompletną przebudowę. Mam 4 wemosy na prawie cały budynek, zajęte wszystkie gpio i jeszcze 2xMCP. Może daj znać zanim będziesz wprowadzał takie ograniczenie, żebym mógł sobie wygenerować softy na przyszłość? Znalezienie tego w kodzie, zakomentownie i kompilacja to nie będzie taki pikuś jak 3 lata temukrycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:38 pmTrzeba wybrać mniejsze zło. Na wemosach używasz innego gpio dla przekaźnika niż 12.YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 1:35 pmA wemosy??krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:09 pm
Jeżeli macie pomysł jak to ograniczyć ja jestem otwarty na propozycje. Nie ma chyba prostego sposobu na rozróżnienie urządzeń?
A co do sonoffów? Tam w sofcie istotnych zmian nie potrzeba więc zostawią sobie ostatni działający i tyle po ograniczeniu. Musiałby jeszcze serwer wymagać określonej wersji a to już spowoduje straszne zamieszanie - moim zdaniem niewykonalne.
YoMan
-
krycha88
To nie paranoja a fakt z którym trzeba powalczyć. Czemu na tuya nie ma takich kombinacji i sprzęt działa zgodnie z założeniem?Pietras81 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:54 pmPopieram[email protected] wrote: Sat Feb 22, 2025 1:50 pm Moim zdaniem to co proponuje Przemek jest ok, mail informujący jako dupokrytka . Robienie teraz jakichkolwiek weryfikacji co jest podłączone niczego nie zmieni. Bo taka jest definicja DYI - na własną odpowiedzialność. Urządzenia elektryczne też powinien podłączyć elektryk z uprawnieniamitakże tego ...
Więc nie wpadał bym w paranoje![]()
-
krycha88
Myślę, że zmiana by się tyczyła tylko użytkowników buildera. Jeżeli sam kompilujesz kod to jesteś na tyle ogarnięty, że wiesz co robisz.YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 2:01 pmPewnie będę jedyny ale taka zmiana oznacza dla mnie brak aktualizacji systemu lub jego kompletną przebudowę. Mam 4 wemosy na prawie cały budynek, zajęte wszystkie gpio i jeszcze 2xMCP. Może daj znać zanim będziesz wprowadzał takie ograniczenie, żebym mógł sobie wygenerować softy na przyszłość? Znalezienie tego w kodzie, zakomentownie i kompilacja to nie będzie taki pikuś jak 3 lata temu
A co do sonoffów? Tam w sofcie istotnych zmian nie potrzeba więc zostawią sobie ostatni działający i tyle po ograniczeniu. Musiałby jeszcze serwer wymagać określonej wersji a to już spowoduje straszne zamieszanie - moim zdaniem niewykonalne.
-
YoMan
krycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 2:07 pmMyślę, że zmiana by się tyczyła tylko użytkowników buildera. Jeżeli sam kompilujesz kod to jesteś na tyle ogarnięty, że wiesz co robisz.YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 2:01 pmPewnie będę jedyny ale taka zmiana oznacza dla mnie brak aktualizacji systemu lub jego kompletną przebudowę. Mam 4 wemosy na prawie cały budynek, zajęte wszystkie gpio i jeszcze 2xMCP. Może daj znać zanim będziesz wprowadzał takie ograniczenie, żebym mógł sobie wygenerować softy na przyszłość? Znalezienie tego w kodzie, zakomentownie i kompilacja to nie będzie taki pikuś jak 3 lata temukrycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 1:38 pm
Trzeba wybrać mniejsze zło. Na wemosach używasz innego gpio dla przekaźnika niż 12.
ale jak będzie taka decyzja to się dostosuję.
YoMan
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jacek, czyli generalnie w 100% się zgadzamy. Ja jakoś nieopatrznie myślałem, że jesteś całkowicie przeciwny jakimkolwiek komunikatom w tej kwestii. A temat podatków to już zbyt mocno odbiega od tematyki forum, a już tym bardziej od dyskusji w tym wątku. Kiedyś przy jakimś dobrym trunku możemy sobie pogadać o podatkach
Uderz w stół...?YoMan wrote: Sat Feb 22, 2025 12:03 pmtelepatia ... czy co ...?Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 22, 2025 8:30 am Ps. Zwrot "papuga" użyłem w formie żartobliwej, więc osoby ze środowisk prawniczych proszę o nie obrażanie się.
![]()
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
W to nie wątpię że zostanie zignorowane, ale skoro informacja była a soft jest na licencji takiej a nie innej , to z perspektywy twórcy softu wszyscy mogą go pocałować w pędzelkrycha88 wrote: Sat Feb 22, 2025 2:02 pm To nie paranoja a fakt z którym trzeba powalczyć. Czemu na tuya nie ma takich kombinacji i sprzęt działa zgodnie z założeniem?mail nic nie zmieni bo zostanie tak samo zignorowany jak inne maile.