[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

pzygmunt
Been thanked: 59 times

maljusz wrote: Thu Mar 08, 2018 5:29 pm Witam , na wstępie wielkie bravo za projekt , od dłuższego czasu testuje moduł bo mam do zainstalowania 10 sterowników rolet i wolał bym być pewien sprzętu i tu pojawił się problem z jednoczesnym załączeniem dwóch przekaźników sterowanych z aplikacji mobilnej. Testowane na nowych modułach esp12e i nodemcu , oprogramowanie z 3 marca (starsze też miały tan błąd) i tu moje pytanie czy jest to jakoś zabezpieczone w oprogramowaniu czy ja coś źle robię . Na ten błąd wpadłem przypadkowo bawiąc się w aplikacji i nacisnąłem jednym palcem dwa przyciski podaje link do filmu który nagrałem ale już nie jednym palcem bo to bardzo trudno nagrać. https://drive.google.com/file/d/1OOZAsl ... sp=sharing
Sam budowałeś firmware ze źródeł czy użyłeś jakiejś gotowej binarki. Tam nie ma możliwości aby załączyły się oba wyjścia.
Pilnowane jest to w tym miejscu:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... pio.c#L130

Jedyna możliwość to taka, że ESP zwrotnie niewłaściwie sprawdza jaki jest rzeczywisty stan portu ale nie spotkałem się z tym.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
maljusz

Użyłem gotowej z github INCAN ver 2.6 z 3 marca.
pzygmunt

maljusz wrote: Thu Mar 08, 2018 7:39 pm Użyłem gotowej z github INCAN ver 2.6 z 3 marca.
No to nie pomogę. Nie wiem co w niej siedzi.
maljusz

To może dasz namiary na firmware w którym wiesz co siedzi w środku :D
slawek

TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
maljusz

Niestety w oficjalnych jest ten sam błąd załączenia dwóch przekaźników naraz.
pzygmunt

maljusz wrote: Mon Mar 12, 2018 4:44 pm
Niestety w oficjalnych jest ten sam błąd załączenia dwóch przekaźników naraz.
Sprawdzę to po 17tym ale nigdy nie udało mi się załączyć obu przekaźników na raz.

Dodatkowo tam zawsze wyłączane są oba przekaźniki przed załączaniem któregoś z nich.
pzygmunt

Skompiluj jeszcze oficjalny firmware dodając do nagłówka płytki takie makro

#define RELAY_MIN_DELAY 50

Domyślnie tu
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... s_module.h

I daj znać czy pomogło
riu

A co za problem połaczyc jeden przekażnik przez drugi wtedy nawet jak esp załaczy dwa tylko jeden bedzie dawał napiecie na wyjscie
pzygmunt

riu wrote: Thu Mar 15, 2018 11:50 am A co za problem połaczyc jeden przekażnik przez drugi wtedy nawet jak esp załaczy dwa tylko jeden bedzie dawał napiecie na wyjscie
Nie jest to probkem ale esp nie powinien do tego i tak dopuścić programowo. Przekaźnik ma opóźnienie załączenia i rozłączenia liczone w ms, tak wiec jak odpowiednio wcześniej nie rozłaczysz przekaźnika to zabezpieczenie sprzętowe może nie wystarczyć chyba, że zwiększysz sprzętowo opóźnienie złączenia.

Komplikując firmware z tym makerm które wcześniej podałem, problem powinien się rozwiązać. Tak działa no SRW gdzie nie ma szans na załączenie obu przekaźników i jest to rozwiązane programowo.

Return to “SUPLA inCan by Espablo”