Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

pzygmunt wrote: Mon Mar 31, 2025 8:47 am Trudno ocenić. To jest dość trudny projekt z dużą ilością niewiadomych. Nadal jest w fazie POC.
Zatem czekam niecierpliwie na finał, bo to jedyna opcja u mnie na odczyt licznika. Inna to jedynie wymiana go na nowy :(
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
ERGOenergia

Pierwsza partia produkcyjna gotowa do sprzedaży, jedynie pytanie czy klienci zaakceptują czasem niepoprawne wskazania OCR. Narazie jako podgląd i nawet OCR jest wporządku. Czasem pojawiają się błędy z którymi walczymy. Co myślicie? Jak aktualni użytkownicy oceniają ostatnią wersję aplikacji/cloud?
kris.gie
Has thanked: 1 time

U mnie tak to wygląda, chyba nie jest źle:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

A ja mam mieszane uczucia. Od totalnego entuzjazmu (przez cały tydzień pokazuje OK) do całkowitego zniechęcenia (przez dwa tygodnie pokazuje głupoty). Czasem rozwiązaniem jest reset licznika, a czasem nic nie pomaga...
Oczywiście ja jestem świadomy, jak to działa, tłumaczył też @Klew na spotkaniu on-line jakie są możliwości i ograniczenia tego rozwiązania.
Największe problemy są wtedy, gdy ostatnia cyfra na liczniku przechodzi na następną i widoczne wtedy są dwie części.
Nie narzekam i od czasu do czasu eksperymentuję z ustawieniami kamery, zaznaczenia obszaru itp.
Obawiam się natomiast, że klienci, którzy zakupią taki produkt nie do końca będą się w stanie pogodzić z obecnymi efektami działania tego urządzenia.
Jeżeli zdecydujecie się na sprzedaż, to oczywiście będziemy na Forum wspierać nowych użytkowników i udzielać im rad (np. co prawidłowego ustawienia kamery) ale obawiam się, że (przynajmniej przez pewien czas) będzie to najpopularniejszy temat na Forum :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 3:38 pm A ja mam mieszane uczucia. Od totalnego entuzjazmu (przez cały tydzień pokazuje OK) do całkowitego zniechęcenia (przez dwa tygodnie pokazuje głupoty). Czasem rozwiązaniem jest reset licznika, a czasem nic nie pomaga...
Oczywiście ja jestem świadomy, jak to działa, tłumaczył też @Klew na spotkaniu on-line jakie są możliwości i ograniczenia tego rozwiązania.
Największe problemy są wtedy, gdy ostatnia cyfra na liczniku przechodzi na następną i widoczne wtedy są dwie części.
Nie narzekam i od czasu do czasu eksperymentuję z ustawieniami kamery, zaznaczenia obszaru itp.
Obawiam się natomiast, że klienci, którzy zakupią taki produkt nie do końca będą się w stanie pogodzić z obecnymi efektami działania tego urządzenia.
Jeżeli zdecydujecie się na sprzedaż, to oczywiście będziemy na Forum wspierać nowych użytkowników i udzielać im rad (np. co prawidłowego ustawienia kamery) ale obawiam się, że (przynajmniej przez pewien czas) będzie to najpopularniejszy temat na Forum :D
Nie wiem jak inni ale ja to wykorzystać chce do licznika wody ogrodowej a tam zmiany są takie jak podlewam ogród czyli mniej częste jak na normalnym zaworze. Osobiście uważam że na pewno system nie będzie idealny zwłaszcza jak działa ocr i jak piszesz że będą problemy. Natomiast ja uważam że jest to jakieś panaceum na sytuację jak moja gdzie mam taki licznik że żadnym indukcyjnym czy czujnikiem podczerwieni go nie odczytam - licznik jako zdjęcie. Zatem albo mi zostaje go wymienić albo właśnie taka kamera i wolę kamerkę ;)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

U mnie praktycznie od początku czyta dobrze. Raz na jakiś czas pokaże się jakiś błąd odczytu.
IMG_4556.png
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 3:38 pm A ja mam mieszane uczucia.
U Ciebie jakość zdjęć jest dość słaba i ostatnia cyfra jest często do połowy wycięta. Może spróbuj kamerę inaczej ustawić i dać większy prostokąt?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007

myxhir wrote: Mon Mar 31, 2025 3:49 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 3:38 pm A ja mam mieszane uczucia. Od totalnego entuzjazmu (przez cały tydzień pokazuje OK) do całkowitego zniechęcenia (przez dwa tygodnie pokazuje głupoty). Czasem rozwiązaniem jest reset licznika, a czasem nic nie pomaga...
Nie wiem jak inni ale ja to wykorzystać chce do licznika wody ogrodowej a tam zmiany są takie jak podlewam ogród czyli mniej częste jak na normalnym zaworze. Osobiście uważam że na pewno system nie będzie idealny zwłaszcza jak działa ocr i jak piszesz że będą problemy. Natomiast ja uważam że jest to jakieś panaceum na sytuację jak moja gdzie mam taki licznik że żadnym indukcyjnym czy czujnikiem podczerwieni go nie odczytam - licznik jako zdjęcie. Zatem albo mi zostaje go wymienić albo właśnie taka kamera i wolę kamerkę ;)
Ok, to rozwiązanie powinno Ci się sprawdzić. Pokombinujesz tylko z ustawieniem kamerki, aby nie było refleksów od lampki i powinno Ci odczytać do tego trzeciego miejsca po przecinku. Trzeba to jeszcze ustawić w opcjach (impulsy).
Ja przy najbliższej wymianie pójdę raczej w tę stronę https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-wodomi ... kVODk.html. Link przykładowy, ktoś ostatnio tutaj zamieszczał
Last edited by Zibi_007 on Mon Mar 31, 2025 4:27 pm, edited 1 time in total.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

klew wrote: Mon Mar 31, 2025 4:16 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 3:38 pm A ja mam mieszane uczucia.
U Ciebie jakość zdjęć jest dość słaba i ostatnia cyfra jest często do połowy wycięta. Może spróbuj kamerę inaczej ustawić i dać większy prostokąt?
Krzysztof, czego to ja już nie próbowałem ;-) Licznik jest w głupim miejscu, do tego w środku brudny (z zewnątrz wyczyściłem). Ogólnie warunki do odczytu bardzo trudne. W tym ustawieniu miałem już tak, że dwa tygodnie pokazywał zużycie bez problemu, później przestał, następnie był ten przestój, gdzie wielu osobom nie czytało, później znowu zaczął czytać idealnie (po resecie), a teraz znowu czyta jak chce. W tym tygodniu będę zmieniał mu mocowanie, bo wymyśliłem jak to zrobić wykorzystując tylko część tego oryginalnego. Mam też w końcu miejsce, bo sezon grzewczy się kończy i paliwa ubyło, wiec jest się gdzie ruszyć (przedtem było ciasno).
Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

A dlaczego czasem tak jest, że mimo poprawnego odczytu zaznaczone jest na pomarańczowo?

Return to “Ogólna dyskusja”