Cześć,
szukam pomocy odnośnie instalacji licznika energii Zamel MEW-01
Licznik podłączyłem w swojej rozdzielnicy tak, że przekładniki zostały zapięte na głównych przewodach doprowadzających prąd do domu ze skrzynki elektrycznej "w płocie posesji" jeszcze przed głównym wyłącznikiem w rozdzielni.
Przewody fazowe wpiąłem już za wyłącznikiem głównym do poszczególnych faz.
I teraz tak... Licznik pokazuje moim zdaniem zaniżone wartości.
Często licznik wskazuje zamiast poboru, wartość energii zwróconej (fotowoltaika wyłączona)
Przykład, przy włączonym jednym bezpieczniku (pracuje tylko kilka użądzeń - router, gpon, accesspointy) wartość wskazywana wynosi około 30W ale gdy włączę suszarkę do włosów to wartość wynosi -1200W
Kombinowałem nawet z odwróceniem kierunku na przekładniku, ale jest tak samo.
Co robię źle?
Zamel MEW-01 nieprawidłowe wskazania
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Pomieszane fazy zapewne.
Ale większy i krytyczny błąd to brak zabezpieczenia MEW !!!!
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Czytałem ten temat, ale nie znalazłem rozwiązania.
-
Czym zabezpieczyć MEW?robertklepacki94 wrote: Mon Apr 14, 2025 10:56 am Pomieszane fazy zapewne.
-
np. GBM-03djtrax104@gmail.com wrote: Mon Apr 14, 2025 10:58 amCzym zabezpieczyć MEW?robertklepacki94 wrote: Mon Apr 14, 2025 10:56 am Pomieszane fazy zapewne.
YoMan
-
Z racji braku miejsca polecam zamienić lampki kontrolne na LK-BZ-3K, ma bezpieczniki jak GBM-03, a dodatkowo lampki i wyjście "za bezpiecznikami", gdzie mógłbyś podpiąć sobie MEW, tylko może niech zabierze się za to ktoś z uprawnieniami, bo z tego co widzę masz je zasilone sprzed wyłącznika głównego, musiałbyś w złączu licznikowym sobie wyłączyć.
-
Tam koło MEWy jeszcze 1 moduł się zmieści.kiler88 wrote: Mon Apr 14, 2025 11:33 am Z racji braku miejsca polecam zamienić lampki kontrolne na LK-BZ-3K, ma bezpieczniki jak GBM-03, a dodatkowo lampki i wyjście "za bezpiecznikami", gdzie mógłbyś podpiąć sobie MEW, tylko może niech zabierze się za to ktoś z uprawnieniami, bo z tego co widzę masz je zasilone sprzed wyłącznika głównego, musiałbyś w złączu licznikowym sobie wyłączyć.
Ale lampki fajne, dobrze wiedzieć że coś takiego jest bo już się zastanawiałem co zrobić (z czego zrezygnować) w większej i ciaśniejszej rozdzielnicy. Choć w sumie diody są na liczniku, więc można po prostu zamienić lampki na GBM.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
Oj, to u mnie też trzeba zabezpieczyć MEW-01.
Licznik podłączony jest bezpośrednio do tego niebieskiego bloku rozdzielczego.
Licznik podłączony jest bezpośrednio do tego niebieskiego bloku rozdzielczego.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Jednak zaangażowałem elektryka, werdykt pomylona faza.