Zasuplowana bramka Sonoff RF Bridge - pytania

myxhir

mmiikk wrote: Sun Apr 13, 2025 7:58 pm Wygląda na to że załatwiłem (zepsułem) sobie już drugą bramkę SONOF RF BRIDGE w taki sam sposób już po osuplowaniu i działała dopóki...
Wszystko działało jak w pierwszej (opisane w tym wątku wcześniej , wetedy myślałem że mam trefną bramkę i się zepsuła po dniu, ale to jest 100% powtarzalne:
Działały dopóki nie skonfigurowałem wszystkich 20 przekaźników 16 na odbiorniki od 17 na nadajniki, pierwszy przekaźnik ponieważ był bezużyteczny (nie wiedzieć czemu były na nim 2 action triggery w cloud) wyłączyłem z poziomu GUI - i to pewnie jest przyczyna śmierci bramki.

Po resecie z poziomu GUI w obu bramkach to samo się stało: dioda niebieska świeciła bardzo słąbo, po wyłączeniu zasilania i włączeniu ponownym dioda nie świeci w ogóle
po takich samych działaniach, podejrzewam ze wyłączenie pierwszego przekaźnika w konfiguracji w jakiś sposób uśmierca bramkę.
Dioda już nie świeci tak samo jak w pierwszej bramce, bramka nie łączy się z suplą i nie rozgłasza sieci.

Teraz pytanie jakieś możliwości zresetowania konfiguracji takiej bramki, moze po tym ożyje?

Trzeba po prostu pamiętać - bramka sonoff w supli działa dopóki pierwszy przekaźnik jest włączony - dziwne ale tak chyba jest. Powtórzyła się w dwóch moich bramkach.
A możesz przełączyć ja w tryb konfiguracyjny? Wykręć ja z obudowy i naciśnij chyba 10 razy ten przycisk resetu albo trzeba go przytrzymać powyżej 5 sek.
Sprawdzałem i u mnie domyślnie wciśnięcie na 5 sek wpuszcza w tryb konfiguracyjny.

To bardziej jak jakiś konflikt wygląda i bramka się nie łączy do chmury. Jak wpuścisz ja w tryb konfiguracyjny to będziesz widział w last stare co ja boli
Last edited by myxhir on Sun Apr 13, 2025 8:53 pm, edited 1 time in total.
mmiikk

Ciąg dalszy:
Programatorem wgrałem ponownie GUI GENERIC o bramka ożyła, szybko skonfiguowałem ją jaj poprzednio, zresetowałem
i bramka znów umarła,

KU PAMIĘCI
oto konkretny przepis na zbrickowanie bramki sonoff rf bridge w wersji 2.2
Konfiguracja standardowa jak każdego modułu:
W przakażnikach ustawiamy 20 przekażników każdy na virtual gpio sapisujemy \
W konfiguracji RF ustawiamy GPIO TX na D1 RX na D2 -zapisujemy
Robimy reset i bramka umiera dioda sie ledwo żarzy.

Aby przywrócić ją do życia wgrywamy tylko programatorem przez pady przy wcisnietym przy podłaczaniu zasilania przycisku bramki nasz firmware (gui generic)
mmiikk

myxhir wrote: Sun Apr 13, 2025 8:52 pm
A możesz przełączyć ja w tryb konfiguracyjny? Wykręć ja z obudowy i naciśnij chyba 10 razy ten przycisk resetu albo trzeba go przytrzymać powyżej 5 sek. To bardziej jak jakiś konflikt wygląda i bramka się nie łączy do chmury. Jak wpuścisz ja w tryb konfiguracyjny to będziesz widział w last stare co ja boli
NIE to nie działało, nawet próba podłączenia programatora i zgrania czegokolwiek nic nie działała (nie mógł sie podłączyć)
jedyny sposób podałem post wyżej, na szczęście jest odwracalne.

Ogólnie ktoś pokusiłby się o wyjaśnienie co tam się właściwie dzieje w tej bramce na skutek takich ustawień?

Szkoda że przy pierwszej za szybko sie poddałem uznałem że padła w wyniku uszkodzenia hardwareu, przelutowywałem nawet kondensatory, w końcu wyrzuciłem jako złom...
Dopiero powtórka przy konkretnych czynnościach dała mi do myślenia ze to wina softwareu

Właśnie będę ponownie ożywiał tą bramkę
mmiikk

(GUI GENERIC Firmware: GG v25.02.11 baramka sonoff RF)
Nie mogę sobie poradzić w ponownym ustawieniu konfiguracji przekaźnika w zakresie sygnału RF
pierwszy raz zapisałem jako odbiornik
Length: 24bit Protocol: 1 Pulse Length: 323 no i 4 cyfrowy kod załączenia

do tej pory ok działa, ale teraz nadeszła konieczność zmiany pilota RF i chcę zmienić te ustawienia dla tego przekaźnika,
dalej odbiornik, i tu jest problem bo mogę zmienić tylko kod a nie ma pozycji dotyczących pozostałych danych , musze ustawić inne kod (to mogę) oraz PULSE LENGTH
Length: 24bit Protocol: 1 Pulse Length: 197
i tu nie ma kontrolek do jego wprowadzenia, tak jakby dało się to wprowadzić tylko raz i potem nie da się zmienić.
Jak to zrobić?

EDIT:
Odkryłem że tylko jak zmienię rodzaj z odbiornik na nadajnik i zapiszę to te parametry się pojawiają do ponownego wpisania, czyli w odbiorniku one nie sa konieczne?
To dlaczego przy pierwszej konfiguracji nie da się zapisać odbiornik bez wypełniania tych parametrów?
lukasz06

EDIT:
Odkryłem że tylko jak zmienię rodzaj z odbiornik na nadajnik i zapiszę to te parametry się pojawiają do ponownego wpisania, czyli w odbiorniku one nie sa konieczne?
To dlaczego przy pierwszej konfiguracji nie da się zapisać odbiornik bez wypełniania tych parametr

Da się. Wystarczy przepisać to ci jest tam wpisane lub wpisać 0. Już nie pamiętam ale jakoś tak 😉

Return to “Pomoc”