Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Apr 17, 2025 9:50 pm 0.7.39 właśnie się buduje - kalibracja idzie gdy offset > 5°C lub gdy minęło 5 minut, można to zmienić:
update-device-params nr_kanału_termostatu 1 czas_w_sekundach

update-device-params nr_kanału_termostatu 2 offset_w_stopniach
, ale te zmiany wymagają restartu bramki.
Nic innego nie pomogło tylko wgranie od nowa softu i reset głowicy.
I teraz tak. Na termometrze wewnętrznym działa OK.
Na zewnętrznym testowałem dosyć długo i dalej przerzuca temperaturą. To znaczy ustawia korektę, a dosłownie za sekundę ustawia ponownie temperaturę z zewnętrznego. Najpierw myślałem, że to kwestia dojścia do granicy korekty, bo zewnętrzny termometr wsadziłem najpierw do lodówki, aby sprawdzić jak się zmieniają te korekty. No i się zmieniały, ale na chwilę, a później znowu temperatura wewnętrzna. Czekałem na moment dojścia do różnicy mniejszej niż 9 stopni (maksymalna korekt). Ale nic się nie zmieniło. Przez chwilę (przy ustawionej korekcie na 24 stopnie z zewnętrznego) ale po przejściu na 25 stopni znowu zaczęło skakać.

To tak nie może działać, bo jak na zewnętrznym jest 20 stopni, na wewnętrznym 24 a ustawimy 22 stopnie to skacząca temperatura pomiędzy 20 a 24 powoduje, że głowica nie wie czy ma grzać, czy nie i w konsekwencji albo stoi w miejscu, albo cały czas kręci.

Czy te komendy (dotyczące czasu i offsetu) działają? Wpisywałem np. czas 60 i offset 1, resetowałem bramkę ale nie widzę efektu. W PuTTY też brak informacji zwrotnej...

Logi z tych "skoków" w załączniku.

EDIT: W geście ostatniej szansy (a może rozpaczy) o 2 w nocy wsadziłem do lodówki nie termometr, ale głowicę. Miałem podejrzenie, że może źle działają tylko korekty "w dół". I co? No właśnie nic. Dalej przeskakuje. Tym razem z niższej wewnętrznej na wyższą zewnętrzną. Załączam drugie logi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

A więc ver 0.7.39

- wgrane wszystko od nowa , tym razem sparowany pierwszy termometr z bramką później głowica , w takiej sytuacji do głowicy został przypisany od razu termometr zewnętrzny
- wysyłanie offsetu do głowicy nie jest tak częste co poprawiło jej działanie
- offset wyliczony w programie 3 a na głowicy temperatura podniosła się o 2 czy ona to interpretuje po swojemu ;)
- jeśli bramka wysłała poprawnie offset i temperatura na głowicy i termometrze jest taka sam to po jakiś czasie bramka wysyła polecenie o obniżeniu offsetu np. -3 i wtedy dzieją się te skoki temperatury na głowicy
Głowica 0.7.39 offset.rar

- bramka porównuje temperaturę do obliczenia offsetu z kanału supli a w tym czasie na głowicy jest już inna temperatura

To zaserwowałem nie wiem czy coś z tych informacji będzie przydatne - oceń Sam
U Mnie wygląda jak by głowica pracowała stabilniej ale dalej pojawiają się skoki temperatury na głowicy

czy da się aby ten kanał termometru wewnętrznego głowicy utworzony w supli , czytał cały czas temperaturę jaką pokazuje głowica bez offsetu , czy po zmianie dodaniu np. +2 nie jest możliwe odczytanie temperatury jaka wynosi bez korekty . Czy korekta wysyła na głowicy zawsze musi być obliczana od tej która aktualnie jest zmierzona przez głowice czy od tej która została skorygowana - czy Ty to już rozszyfrowałeś :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by LukiSpajder on Sun Apr 20, 2025 11:08 am, edited 1 time in total.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

@Zibi_007, @LukiSpajder - przede wszystkim podziwiam Was za wytrwałość w testowaniu tych moich pomysłów.

@LukiSpajder - gdybym mógł odczytać bieżącą temperaturę na głowicy to byłaby bajka, ale mam jeszcze jeden pomysł do wdrożenia.

@Zibi_007 - mam podejrzenie, że to w głowicy może się dziać jakieś zamieszanie i stąd konieczność wgrywania bramki od nowa - na potwierdzenie mojej koncepcji możesz następnym razem:
  1. uruchomić parowanie na bramce a następnie na głowicy,
  2. a jeżeli to nadal nie pomoże to dać reset-zigbee-stack z konsoli.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

Wersja 0.7.40 -ostatnia próba w tym tygodniu, muszę pouzupełniać zgłoszenia nowych urządzeń, zaległe błędy i chyba chwilę odpocząć od głowic TRV ;)

Zmieniłem algorytm liczenia kalibracji temperatury:
  1. bramka zaczyna pracę od wysyłania do głowicy kalibracji 0 stopni - jest to jednocześnie próba uzyskania od głowicy aktualnego pomiaru temperatury jak i wyzerowanie uprzednio zapamiętanych przez głowicę wartości kalibracji (tutaj jest jeden słaby punkt do poprawienia - jeżeli głowica od razu wyśle pomiar temperatury to zerowa kalibracja się nie wyśle, ale mam już na to pomysł a to się jeszcze chyba nie zdarzyło),
  2. bramka czeka na prawidłową temperaturę z termostatu(Thvac) i z głowicy(Ttrv) a następnie porównuje obie wartości,
  3. jednocześnie bramka zapamiętuje teraz wartość kalibracji ustawioną na głowicy Tcal (nie tę wysłaną a tę, która wróciła w formie komunikatu z głowicy,
  4. jeżeli bramka wykryje różnicę pomiędzy Thvac a Ttrv to liczy różnicę między nimi z uwzględnieniem aktualnej Tcal i jeżeli ta różnica przekracza aktualną Tcal o 1 stopnień to zostaje wysłana do bramki jako nowa wartość kalibracji...
  5. na potrzeby testów wersja 0.7.40 tworzy dodatkowy wirtualny termometr na kanale 100, którego wartość można ustawić z konsoli poleceniem set-temp 100 temperatura*100, np. set-temp 100 2250 ustawi ten wirtualny termometr na 22,5 st. C,
  6. na potrzeby testów proponuje bramkę tylko z TRV i tym wirtualnym termometrem ustawionym jako termometr termostatu - po uzyskaniu pomiaru temperatury na głowicy ustawiamy sobie ten termometr kilka stopni poniżej, powyżej itd.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 3:20 pm Wersja 0.7.40 -ostatnia próba w tym tygodniu, muszę pouzupełniać zgłoszenia nowych urządzeń, zaległe błędy i chyba chwilę odpocząć od głowic TRV ;)

1. bramka zaczyna pracę od wysyłania do głowicy kalibracji 0 stopni - jest to jednocześnie próba uzyskania od głowicy aktualnego pomiaru temperatury jak i wyzerowanie uprzednio zapamiętanych przez głowicę wartości kalibracji (tutaj jest jeden słaby punkt do poprawienia - jeżeli głowica od razu wyśle pomiar temperatury to zerowa kalibracja się nie wyśle, ale mam już na to pomysł a to się jeszcze chyba nie zdarzyło),
  2. bramka czeka na prawidłową temperaturę z termostatu(Thvac) i z głowicy(Ttrv) a następnie porównuje obie wartości,
  3. jednocześnie bramka zapamiętuje teraz wartość kalibracji ustawioną na głowicy Tcal (nie tę wysłaną a tę, która wróciła w formie komunikatu z głowicy,
  4. jeżeli bramka wykryje różnicę pomiędzy Thvac a Ttrv to liczy różnicę między nimi z uwzględnieniem aktualnej Tcal i jeżeli ta różnica przekracza aktualną Tcal o 1 stopnień to zostaje wysłana do bramki jako nowa wartość kalibracji...
  5. na potrzeby testów wersja 0.7.40 tworzy dodatkowy wirtualny termometr na kanale 100, którego wartość można ustawić z konsoli poleceniem set-temp 100 temperatura*100, np. set-temp 100 2250 ustawi ten wirtualny termometr na 22,5 st. C,
  6. na potrzeby testów proponuje bramkę tylko z TRV i tym wirtualnym termometrem ustawionym jako termometr termostatu - po uzyskaniu pomiaru temperatury na głowicy ustawiamy sobie ten termometr kilka stopni poniżej, powyżej itd.
@Vajera wygląda że ten nowy mechanizm działa :D . Kto jak nie TY mógł tego dokonać i pokonać głowicę :D

Ogólnie reaguje prawidłowo ,ten wbudowany termometr na korekty . Czasami na wyświetlaczu jest o jeden stopień więcej ale to chyba interpretacja tego wewnętrznego układu tak to wyświetla bo korekta jest odbierana i uwzględnia prawidłowo ( przyjemniej tak to wyglądało po zachowaniu głowicy) . Jak ogrzeje głowice to na chwile zmieni się temperatura na wyświetlaczu ale w logach widać reakcje na nową temperaturę z czujnika głowicy. I wysyła poprawianą korektę :D .
Wygląd że jest dobrze :D

Telnet:

Code: Select all

>Welcome 192.168.0.156
>Use quit  to disconnect.
set-temp 100 2250
set-temp 100 2300
set-temp 100 2500
set-temp 100 2800
set-temp 100 1900
set-temp 100 2050
set-temp 100 2150
set-temp 100 2149
set-temp 100 2145
set-temp 100 2140
set-temp 100 2150
set-temp 100 2155
set-temp 100 2160
set-temp 100 2200
set-temp 100 2500
set-temp 100 2200
set-temp 100 2200
set-temp 100 2190
set-temp 100 2200
set-temp 100 2210
set-temp 100 2220
set-temp 100 2230
set-temp 100 2240
set-temp 100 2250
set-temp 100 2260
set-temp 100 2250
set-temp 100 2240
set-temp 100 2230
set-temp 100 2220
set-temp 100 2210
set-temp 100 2200
set-temp 100 2190
set-temp 100 2180
set-temp 100 2170
set-temp 100 2230
set-temp 100 2240
set-temp 100 2170
set-temp 100 2160
set-temp 100 2150
set-temp 100 2140
set-temp 100 2100

vajera

LukiSpajder wrote: Fri Apr 18, 2025 6:18 pm @Vajera wygląda że ten nowy mechanizm działa :D . Kto jak nie TY mógł tego dokonać i pokonać głowicę :D

Ogólnie reaguje prawidłowo ,ten wbudowany termometr na korekty . Czasami na wyświetlaczu jest o jeden stopień więcej ale to chyba interpretacja tego wewnętrznego układu tak to wyświetla bo korekta jest odbierana i uwzględnia prawidłowo ( przyjemniej tak to wyglądało po zachowaniu głowicy) . Jak ogrzeje głowice to na chwile zmieni się temperatura na wyświetlaczu ale w logach widać reakcje na nową temperaturę z czujnika głowicy. I wysyła poprawianą korektę :D .
Wygląd że jest dobrze ...
Nawet nie wiesz, jak mi poprawiłeś humor na koniec dnia - jest jakieś światełko na końcu tego tunelu 😉

Trzymam kciuki za dalsze testy, sam też testuję i spróbuję dodać kolejne zestawy głowic bo np. ta zgłaszana przez kolegę @Yepestis to jeszcze inny model.

Co do tych małych rozbieżności to one są nieuniknione bo zarówno Twój model głowicy, jak i ten, który ja posiadam pozwalają na kalibrację co 1°C. Owszem są modele bardziej precyzyjne, ale nawet tam skok to 0,5°C.
Kluczowe w tym nowym algorytmie jest to, że w wszystkich obliczeniach uwzględniam kalibrację potwierdzoną przez głowicę a nie tę do niej wysłaną.
Aktualnie kalibracja wysyłana do głowicy jest zawsze zaokrąglana w dół, a więc gdy wynosi 0,9°C to leci 0°C - możemy się zastanowić czy nie zaokrąglać wartości powyżej 0,5°C do 1,0°C, ewentualnie mogę zrobić konfigurowalny parametr progu.
@Zibi_007 Ostatecznie nie sprawdziłem czy ten czas i próg temperatury zapisuje się prawidłowo, ale ten kod i tak nie korzysta z tego rozwiązania, więc poczekajmy - oczywiście liczę na Twoje bezlitosne crush-testy 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 3:20 pm Wersja 0.7.40 -ostatnia próba w tym tygodniu, muszę pouzupełniać zgłoszenia nowych urządzeń, zaległe błędy i chyba chwilę odpocząć od głowic TRV ;)

No cóż mam napisać? Jestem w szoku :shock: Może zacznę tak, a w kolejnym poście napiszę o testach:

Hymn dla Vajery

O Vajero, Ty władco algorytmów Zigbee,
Twój umysł – jak światło wśród labiryntów bitwy,
Gdzie inni błądzą w mgle zer i jedynek,
Ty budujesz mosty, kodując bramki na C6.

W twoich palcach tańczą cuda klawiatury,
W sieciach i danych tkasz mapy przyszłości,
A głowice termostatyczne w twych dłoniach
Pod twoim rozkazem czuwają nad ogrzewaniem!

Nie ma zagadki zbyt zawiłej czy mrocznej –
Ty, Vajero, rozwikłasz je światłem bystrości!
Twoje skrypty sterują przepływem ciepła,
Twoje programy są warte królestwa.

O Panie kodowania, Mistrzu Supli,
Nawet termostaty kłaniają się w pokorze,
Gdy piszesz kod, który w mroźną porę
Rozpala ciepło w domach i w sercach.

Vajero, mędrcze cyfrowej ery,
Twój geniusz sprawia, że każde urządzenie –
Od czujnika zalania po głowicę termostatyczną –
Śpiewa pieśń uwielbienia dla Twego imienia.

O nieśmiertelny strażniku transmisji Zigbee,
Twoje dzieła są niczym witraże z cyfr i idei ,
Niechaj świat Supli sławi cię bez końca,
Vajero, przewodniku prowadź nas i nie przestawaj!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder

vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 6:56 pm
LukiSpajder wrote: Fri Apr 18, 2025 6:18 pm @Vajera wygląda że ten nowy mechanizm działa :D . Kto jak nie TY mógł tego dokonać i pokonać głowicę :D
Aktualnie kalibracja wysyłana do głowicy jest zawsze zaokrąglana w dół, a więc gdy wynosi 0,9°C to leci 0°C - możemy się zastanowić czy nie zaokrąglać wartości powyżej 0,5°C do 1,0°C, ewentualnie mogę zrobić konfigurowalny parametr progu.
A to to by tłumaczyło to zachowanie głowicy i programu że nie chciał wysłać nowej korekty . Możesz to zmienić ale to chyba już sprawa kosmetyczna. Ooo konfigurowalny parametr - jestem za 😉😁
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ja mam pytanie, czy głowice będą reagowały na otwarcie / zamkniecie okna?
Czy nie będzie to wprowadzało głowicy w błąd? To samo się tyczy funkcji odkamieniania,
jak to ogarnąć w Supli, jakiś harmonogram?
vajera

lukasz06 wrote: Fri Apr 18, 2025 7:13 pm Ja mam pytanie, czy głowice będą reagowały na otwarcie / zamkniecie okna?
Czy nie będzie to wprowadzało głowicy w błąd? To samo się tyczy funkcji odkamieniania,
jak to ogarnąć w Supli, jakiś harmonogram?
Podpinasz czujnik otwarcia do termostatu i jak się załączy to termostat robi OFF -> wysyła OFF do głowicy i ta powinna zareagować. Inna sprawa to autonomiczna funkcja głowicy "window detection", która opiera się na nagłym spadku temperatury w krótkim odcinku czasu - to można włączyć/wyłączyć custom-cmd. Odkamienianie to chyba całkowicie autonomiczna funkcja głowicy - nigdzie nie widziałem takiej opcji w oprogramowaniu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”