Nic innego nie pomogło tylko wgranie od nowa softu i reset głowicy.vajera wrote: Thu Apr 17, 2025 9:50 pm 0.7.39 właśnie się buduje - kalibracja idzie gdy offset > 5°C lub gdy minęło 5 minut, można to zmienić:
, ale te zmiany wymagają restartu bramki.update-device-params nr_kanału_termostatu 1 czas_w_sekundach
update-device-params nr_kanału_termostatu 2 offset_w_stopniach
I teraz tak. Na termometrze wewnętrznym działa OK.
Na zewnętrznym testowałem dosyć długo i dalej przerzuca temperaturą. To znaczy ustawia korektę, a dosłownie za sekundę ustawia ponownie temperaturę z zewnętrznego. Najpierw myślałem, że to kwestia dojścia do granicy korekty, bo zewnętrzny termometr wsadziłem najpierw do lodówki, aby sprawdzić jak się zmieniają te korekty. No i się zmieniały, ale na chwilę, a później znowu temperatura wewnętrzna. Czekałem na moment dojścia do różnicy mniejszej niż 9 stopni (maksymalna korekt). Ale nic się nie zmieniło. Przez chwilę (przy ustawionej korekcie na 24 stopnie z zewnętrznego) ale po przejściu na 25 stopni znowu zaczęło skakać.
To tak nie może działać, bo jak na zewnętrznym jest 20 stopni, na wewnętrznym 24 a ustawimy 22 stopnie to skacząca temperatura pomiędzy 20 a 24 powoduje, że głowica nie wie czy ma grzać, czy nie i w konsekwencji albo stoi w miejscu, albo cały czas kręci.
Czy te komendy (dotyczące czasu i offsetu) działają? Wpisywałem np. czas 60 i offset 1, resetowałem bramkę ale nie widzę efektu. W PuTTY też brak informacji zwrotnej...
Logi z tych "skoków" w załączniku.
EDIT: W geście ostatniej szansy (a może rozpaczy) o 2 w nocy wsadziłem do lodówki nie termometr, ale głowicę. Miałem podejrzenie, że może źle działają tylko korekty "w dół". I co? No właśnie nic. Dalej przeskakuje. Tym razem z niższej wewnętrznej na wyższą zewnętrzną. Załączam drugie logi.