Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Fri Apr 18, 2025 8:00 pm No to pora coś napisać odnośnie testów.
Pierwsze próby (z wirtualnym termometrem) wypadły bardzo obiecująco.
Nie chciałem jednak nic jeszcze pisać, bez dodatkowego (dokładnego sprawdzenia).
Swoją drogą pomysł z wirtualnym termometrem był doskonały, zaoszczędziłeś mi latania z termometrem do lodówki ;-)
Już mam kilka swoich pomysłów, jakby go można było wykorzystać winnych testach :-)
No, ale nie był bym sobą, jakbym dokładnie w ekstremalnych warunkach wszystkiego nie sprawdził.
Najpierw przez ręczne ustawianie temperatury na wirtualnym termometrze.
Termometr przyjmie każdą temperaturę (nawet ujemną) natomiast głowica wyświetli ją w przedziale od 0 do 60 stopni.
Algorytm jest bardzo szybki, zmiany następują prawie natychmiastowo, nic nie skacze.
Nie ma porównania do Tuya, bo tam po prostu to muli, a tu działa można napisać "bez zwłoki".
Po tych testach przyszła kolej na testy z rzeczywistym pomiarem temperatury.
No i tutaj jednak przydała się lodówka (a w zasadzie to jej zamrażalnik).
Termometr powoli się ogrzewał w temperaturze pokojowej (od -3 stopni) a głowica cierpliwie korygowała (co ważne na bieżąco) wyświetlaną temperaturę. Momentami miałem wrażenie, że robi to nawet szybciej od Supli (ale pewnie robiła dokładnie w tym samym czasie) a opóźnienia wynikały z działania apki (sieć WIFI i konieczność przejścia przez cloud).
No i wnioski. Nie zauważyłem podczas testów nic niepokojącego podczas trzech godzin testowania, ale testuję dalej,
Uwaga! Okazuje się, że nie jest ważne o ile głowica (w oryginalnych ustawieniach) może dokonać korekty.
Twój soft potrafi ustawić każdą temperaturę na głowicy (w granicach 0-50) i wszystko normalnie działa.
Wiem, że w warunkach rzeczywistych wystarczyłoby te +-6 lub 9 stopni, ale warto mieć świadomość, że to nie jest ograniczenie.
Co do zaokrągleń, to jestem za przyjęciem tych szkolnych granic, czyli do 0,5 włącznie w dół, a od 0,6 w górę. Można oczywiście zostawić to Użytkownikowi, ale przyjąć, jak pisałem, a jak ktoś niezadowolony, to sobie zmieni. To samo pojawi nam się w innych głowicach, ale tam mamy dokładność do 0,5 stopnia i też trzeba to będzie jakoś rozwiązać. Zaokrąglanie tylko w dół wg mnie nie jest do końca dobre.
Ta głowica nie wyświetla (bezpośrednio) czasu. Musi go gdzieś trzymać, bo w Tuya można jej zapisać program, który działa offline. W przypadku Supli programami steruje konfiguracja w cloud, więc i tak znaczenie będzie miał czas z serwera.
Jedyne co bym dodał, to reakcja na włączenie trybu programu w głowicy (dwa razy klik), która uruchamiałaby tryb programu w Supli (bo już tylko tego brakuje do pełnej implementacji). Jeśli będzie trzeba, to wyślę logi z tego dwukliku ;-)
I to chyba wszystko co pamiętam, jeśli się coś jeszcze pojawi, to dam znać.

@vajera - JESTEŚ WIELKI!!! Zrobiłeś wszystkim (i sobie chyba też) wspaniały prezent na święta! Dziękuję i myślę, że czynię to w imieniu wielu Forumowiczów :)
Uff, znowu dobre wieści. Przesadzacie z tymi komplementami, ale przyznam szczerze zrobiłem to w końcu tak, jak należało to zrobić od samego początku - rozrysowałem na kartce A4 cały algorytm i dopiero wziąłem się za kodowanie ;) Nie ukrywam też, że ten testowy termometr bardzo uprościł mi pracę i pomógł prawie od razu wyłapać kilka złośliwych błędów.

Co do dwukliku - można nim uruchamić trych schedule w Supla, ale nie da się zgrać tych programów - @klew zrobił znacznie bardziej rozbudowany harmonogram. Logi oczywiście wyślij, pytanie czy dasz jeszcze radę przetestować tę głowice, od której zaczęliśmy?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 8:46 pm
Zibi_007 wrote: Fri Apr 18, 2025 8:00 pm [...]
Uff, znowu dobre wieści. Przesadzacie z tymi komplementami, ale przyznam szczerze zrobiłem to w końcu tak, jak należało to zrobić od samego początku - rozrysowałem na kartce A4 cały algorytm i dopiero wziąłem się za kodowanie ;) Nie ukrywam też, że ten testowy termometr bardzo uprościł mi pracę i pomógł prawie od razu wyłapać kilka złośliwych błędów.

Co do dwukliku - można nim uruchamić trych schedule w Supla, ale nie da się zgrać tych programów - @klew zrobił znacznie bardziej rozbudowany harmonogram. Logi oczywiście wyślij, pytanie czy dasz jeszcze radę przetestować tę głowice, od której zaczęliśmy?
Logi z dwukliku w załączniku.
Ja nawet nie myślałem o przepisywaniu programów do głowicy, choć jestem pewien, że jakbyś do tego przysiadł to i ten temat byś opanował (choćby w uproszczeniu). Ale napiszę dlaczego to nie ma sensu. Z tymi głowicami, z którymi ja się spotkałem, to jest tak, że każda ma to trochę inaczej zrealizowane. W jednej idzie wybrać każdy program osobno, a w drugiej tylko zdefiniowany z góry wg dni tygodnia. Ba, nawet interfejs termostatu pod Tuyą ma każda inny. W zasadzie nad każdą głowicą trzeba by było siedzieć osobno i sprawdzać czy to działa, a nie jestem przekonany czy gra jest warta świeczki?
Biorąc powyższe pod uwagę, jestem zdania, że uruchomienie trybu program na głowicy powinno działać, jak wciśnięcie przycisku "program" w aplikacji.
Logi oczywiście wyślij, pytanie czy dasz jeszcze radę przetestować tę głowice, od której zaczęliśmy?
Pewnie, zaraz ją będę miał na stole, napisz tylko na co zwrócić uwagę.

Są jeszcze trzy rzeczy, na które chciałem zwrócić uwagę, aby się nad nimi kiedyś pochylić. Głowice generalnie raportują stan baterii. Nie wiem dokładnie w jakiej formie ją podają, ale w aplikacji przy niektórych wyświetla się normal albo low (wtedy miga ikona baterii) a przy niektórych jest tylko komunikat (powiadomienie) o słabej baterii (to wszystko pod Tuyą). Może dałoby się wyciągnąć jakieś info od głowicy i umieścic w programie. Głowice Auratona takie coś mają, więc technicznie powinno być do wykonania.
Druga sprawa, to taka ciekawostka. Ta pierwsza głowica, którą testowaliśmy ma wbudowane dwie białe diody led. Byłem przekonany, że podświetlają wyświetlacz, jak jest ciemno (noc). Ale nic z tych rzeczy. Jedyną sytuacją, w której je odpaliłem był całkowity reset głowicy (zapaliły się na chwilę). Może się temu kiedyś przyjrzymy bliżej?
No i na koniec została sprawa opcji, które można włączyć głowicy odpowiednimi kodami. To może poczekać i kiedyś na spokojnie do tego można się zabrać (z chęcią potestuję, jeśli prześlesz mi jakieś kody i adresy). Głowica roboczo nazwana ME167 posiada takie tryby, jak "frost protection", "Prevention protection", "Window opening detection". One działają niezależnie od tego, czy bramka jest pod Tuyą, czy pod Suplą, wystarczy je włączyć. No poza odkamienianiem, bo tego w oficjalnym sofcie ruszyć nie można, ale też myślę, że to sprawa konfigurowalna.
W tej pierwszej głowicy też jest kilka opcji, które można zmienić bez względu na to pod czym głowica pracuje (np. blokada przed dziećmi). W każdym razie (w przyszłości) możesz na mnie liczyć, jeżeli podejmiesz ten temat.

Poniżej zamieszczam zrzuty ekranu z dwóch różnych głowic pod Tuyą. Zobaczcie, jakie mamy szczęście mając zunifikowany interfejs pod Suplą i z czym się musi mierzyć @vajera. Nie mam już co prawda głowic pod WIFI a z bluetooth leżą głęboko zakopane, ale uwierzcie mi na słowo, że tam było jeszcze inaczej wszystko poustawiane.

Najpierw ekran termostatu (pierwszy zrzut, to zawsze ME167, a drugi TRV):
1745010826193.jpg
1745010826164.jpg
Ustawienia głowicy:
1745010826178.jpg
1745010826120.jpg
Ustawienia programów:
1745010826225.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Zibi_007 on Fri Apr 18, 2025 10:02 pm, edited 2 times in total.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

cd. ostatnie zdjęcie (w jednym poście nie da się przesłać więcej jak 5). No i załącznik z logami dwukliku.

1745010826150.jpg
Trzeba przyznać, że w takim rozgardiaszu i różnicach trudno się odnaleźć.
Dlatego @vajera nikt nie przesadza pisząc o Tobie, że jesteś wielki, the best, genialny itd.
Osobiście muszę przyznać, że po pierwszych testach z głowicami (na samym początku, jak byliśmy w zasadzie tylko we dwójkę, trójkę) to nie przypuszczałem, że temat okaże się tak skomplikowany i trzeba będzie go odłożyć w czasie. Jasne, przewidywałem trudności, ale nie takie. Tym bardziej należy docenić to, czego udało się dokonać. Pewnie znajdą się jacyś malkontenci, którym nie będzie pasować jedno, albo drugie rozwiązanie, ale tacy są zawsze. Jeśli tylko za krytyką idzie propozycja sensownych rozwiązań to to jest cenne, gorzej, jak ktoś marudzi, a nie ma pomysłu, jakby mogło wyglądać inaczej...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zenon
Has thanked: 2 times

Witam.
Tak sobie czytam ten temat i jestem pod wrażeniem włożonej pracy. Gratuluję.
Jestem na etapie zamawiania głowic. Oczywiście z dalekiego wschodu.
Są jakieś polecane modele czy mogę kupić cokolwiek na zigbee a i tak zadziała bo jak czytałem to te popularne (tanie) już działają
Pozdrawiam
Zenon
Zibi_007

Zenon wrote: Fri Apr 18, 2025 11:01 pm Witam.
Są jakieś polecane modele czy mogę kupić cokolwiek na zigbee a i tak zadziała bo jak czytałem to te popularne (tanie) już działają
Pozdrawiam
Zenon
Jeśli z tych tanich to testowaliśmy tutaj ME167 (TRV06) i już działają. Zresztą to do końca nie wiadomo, bo co innego kupisz, a co innego przyśle Ci Chińczyk. Kup, spróbuj sparować, a jeśli się nie uda to zbierz i prześlij logi.
Zibi_007

vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 8:46 pm [...]. pytanie czy dasz jeszcze radę przetestować tę głowice, od której zaczęliśmy?
No to przetestowałem.
Najpierw na wewnętrznym. Nie zauważyłem problemów. Żwawo reaguje na polecenia. Przesyła informacje i nastawy w dwie strony. On i Off działają, jak poprzednio (Off wyłącza, On włącza manual). Przy off należy poczekać trochę dłużej niż w przypadku ME167, ale to może 5s vs 2s. Reakcja na on jest też odrobinę wolniejsza (może 1s dłużej).

Czas ustawił się automatycznie do czasu z Supli.Chyba już podczas parowania, albo chwilę później (nie zdążyłem nawet zauważyć kiedy).

Na termometrze zewnętrznym minimalna wyświetlana przez głowicę temperatura to 1 stopni. Przy ustawieniu niższej pokazuje oryginalną temperaturę termometru wewnętrznego (bez korekty). Maksymalna możliwa do uzyskania temperatura przy korekcie to 99 stopni, ale raczej nikt wody gotować nie będzie ;-) Reakcje głowicy są płynne, bez zwłoki, jeśli coś szybko poprzestawiamy, to zadania się kolejkują.

Nie wiem, jak tutaj z korektami przy dokładności termometru 0,5 stopnia. Zdarzyło się, że na termometrze było ustawione 25 stopni, a na głowicy wyświetlało 24,5 stopnia. Możliwe, że zmierzona temperatura zdążyła spaść o te 0,5 stopnia, ale nie na tyle dużo, aby dokonało automatycznej korekty?

Edit: dla pewności zresetowałem głowicę i nie ustawiałem czasu. Zostało 0:00. I nic, nie aktualizuje. Po ponownym parowaniu też nie, Wcześniej musiałem chyba mieć ustawiony zegar OK i wystąpiło u mnie tzw. "złudzenie apteczne" :lol:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Zenon wrote: Fri Apr 18, 2025 11:01 pm Witam.
Pozdrawiam
Zenon
memberlist.php?mode=viewprofile&u=2790
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

@Zibi_007 Dziękuję za słowa uznania, ale one należą się również Wam - chętnym do poświęcenia swojego wolnego czasu na testowanie bramki. Bez Waszego feedbacku już dawno projekt trafiłby na półkę a tak rozwija się i służy wszystkim zainteresowanym.
Nie sądzę, żeby ktoś chciał kontestować stwierdzenie, że stałeś się niekwestionowanym project leaderem bramki Zigbee <=> Supla (przepraszam za korporacyjną nowomowę) zarówno w zakresie testów, nowych pomysłów i inspiracji, jak również działań motywacyjnych...o wątku poetyckim już nie wspominając 😉
Oczywiście chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim, którzy się angażują...@LukiSpajder, @lukasz06, @Yepestis, @endrju_88, @andras, @RobertBłaszczak, @wojtas567, @[email protected] jeżeli kogoś pominąłem albo przekręciłem nick, ale piszę z pamięci...last but not least mój guru i mistrz @klew, którego porady, życzliwe uwagi i pomoc były i pozostają nieocenione...;)...
przy tej okazji życzę Wam Spokojnych Rodzinnych i Radosnych Świąt 🐣🐣🐣
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zibi_007 wrote: Sat Apr 19, 2025 1:32 am ...................

Code: Select all

:shock:  "sob kwie 19, 2025 3:32 am"  :shock:   

Zibi_007! Kiedy Ty śpisz? :lol:

Święta!
Odpocznij (odpocznijcie - Wy, "od głowic" ;) )! Bo, jak jeden z Was nie będzie spał, to reszta też, a urządzeń "ZB" jeszcze trochę jest. :lol:
Szczerze mówiąc; jak Wy nie śpicie, to ja też nie umiem. :lol:

Życzę Wam, a także pozostałym Forumowiczom Wesołych, Zdrowych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!!
pirat
Been thanked: 1 time

BRAWO!! Jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie teraz do pełni szczęścia przydał by się jakiś termostat (termometr) naścienny który by współpracował z głowicami.

Np.coś takiego jak to panowie widzicie z @vajera na czele ;) https://pl.aliexpress.com/item/10050071 ... 06235548_2

Return to “Bramka ZigBee”