Uff, znowu dobre wieści. Przesadzacie z tymi komplementami, ale przyznam szczerze zrobiłem to w końcu tak, jak należało to zrobić od samego początku - rozrysowałem na kartce A4 cały algorytm i dopiero wziąłem się za kodowanieZibi_007 wrote: Fri Apr 18, 2025 8:00 pm No to pora coś napisać odnośnie testów.
Pierwsze próby (z wirtualnym termometrem) wypadły bardzo obiecująco.
Nie chciałem jednak nic jeszcze pisać, bez dodatkowego (dokładnego sprawdzenia).
Swoją drogą pomysł z wirtualnym termometrem był doskonały, zaoszczędziłeś mi latania z termometrem do lodówki
Już mam kilka swoich pomysłów, jakby go można było wykorzystać winnych testach
No, ale nie był bym sobą, jakbym dokładnie w ekstremalnych warunkach wszystkiego nie sprawdził.
Najpierw przez ręczne ustawianie temperatury na wirtualnym termometrze.
Termometr przyjmie każdą temperaturę (nawet ujemną) natomiast głowica wyświetli ją w przedziale od 0 do 60 stopni.
Algorytm jest bardzo szybki, zmiany następują prawie natychmiastowo, nic nie skacze.
Nie ma porównania do Tuya, bo tam po prostu to muli, a tu działa można napisać "bez zwłoki".
Po tych testach przyszła kolej na testy z rzeczywistym pomiarem temperatury.
No i tutaj jednak przydała się lodówka (a w zasadzie to jej zamrażalnik).
Termometr powoli się ogrzewał w temperaturze pokojowej (od -3 stopni) a głowica cierpliwie korygowała (co ważne na bieżąco) wyświetlaną temperaturę. Momentami miałem wrażenie, że robi to nawet szybciej od Supli (ale pewnie robiła dokładnie w tym samym czasie) a opóźnienia wynikały z działania apki (sieć WIFI i konieczność przejścia przez cloud).
No i wnioski. Nie zauważyłem podczas testów nic niepokojącego podczas trzech godzin testowania, ale testuję dalej,
Uwaga! Okazuje się, że nie jest ważne o ile głowica (w oryginalnych ustawieniach) może dokonać korekty.
Twój soft potrafi ustawić każdą temperaturę na głowicy (w granicach 0-50) i wszystko normalnie działa.
Wiem, że w warunkach rzeczywistych wystarczyłoby te +-6 lub 9 stopni, ale warto mieć świadomość, że to nie jest ograniczenie.
Co do zaokrągleń, to jestem za przyjęciem tych szkolnych granic, czyli do 0,5 włącznie w dół, a od 0,6 w górę. Można oczywiście zostawić to Użytkownikowi, ale przyjąć, jak pisałem, a jak ktoś niezadowolony, to sobie zmieni. To samo pojawi nam się w innych głowicach, ale tam mamy dokładność do 0,5 stopnia i też trzeba to będzie jakoś rozwiązać. Zaokrąglanie tylko w dół wg mnie nie jest do końca dobre.
Ta głowica nie wyświetla (bezpośrednio) czasu. Musi go gdzieś trzymać, bo w Tuya można jej zapisać program, który działa offline. W przypadku Supli programami steruje konfiguracja w cloud, więc i tak znaczenie będzie miał czas z serwera.
Jedyne co bym dodał, to reakcja na włączenie trybu programu w głowicy (dwa razy klik), która uruchamiałaby tryb programu w Supli (bo już tylko tego brakuje do pełnej implementacji). Jeśli będzie trzeba, to wyślę logi z tego dwukliku
I to chyba wszystko co pamiętam, jeśli się coś jeszcze pojawi, to dam znać.
@vajera - JESTEŚ WIELKI!!! Zrobiłeś wszystkim (i sobie chyba też) wspaniały prezent na święta! Dziękuję i myślę, że czynię to w imieniu wielu Forumowiczów![]()
Co do dwukliku - można nim uruchamić trych schedule w Supla, ale nie da się zgrać tych programów - @klew zrobił znacznie bardziej rozbudowany harmonogram. Logi oczywiście wyślij, pytanie czy dasz jeszcze radę przetestować tę głowice, od której zaczęliśmy?