vajera wrote: Sun Apr 20, 2025 9:05 pm
lukasz06 wrote: Sun Apr 20, 2025 6:48 pm
Super pomysł, fajnie, że udało Ci się ją zamontować na grzejniku
Chciałeś prezent od zająca, ale dostaniesz ode mnie
Wersja 0.7.46 zawiera testową obsługę głowicy SONOFF TRVZB:
- dodałem obsługę klastra termostat zgodnego ze standardem Zigbee - może w przyszłości dojdą nowe modele głowic zgodne z tym klastrem,
- dodałem obsługę głowicy SONOFF TRVZB - w przypadku wewnętrznego czujnika temperatury działa analogiczne jak głowice z serii TS0601,
- przewaga pojawia się, gdy wybierzemy w termostacie Supla zewnętrzny czujnik temperatury - wtedy bramka korzysta z interfejsu głowicy i wysyła temperaturę 1 - 99 st, C z precyzją 0,1 st. C przy każdej zmianie temperatury czujnika termostatu oraz co 30 minut nawet, gdy temperatura nie uległa zmianie, bo SONOFF przełącza się na wewnętrzny czujnik po 2h od ostatniego komunikatu z czujnika zewnętrznego,
- ta głowica ma jeszcze wiele innych udogodnień, ale potrzebuję na to czasu,
- przy okazji polecenie update-device-timings nr_kanału_termostatu timeout czas_w_sekundach włącza mechanizm timeoutu dla wszystkich głowic TRV - to nie jest taki sam timeout jak np. przy gniazdku - tutaj jest liczony od ostatniego rozkazu do odpowiedzi - przyznam, że nie testowałem jeszcze tej funkcji, zawsze można ją zdezaktywować poleceniem update-device-timings nr_kanału_termostatu timeout 0
Tak sobie testuję te głowice, wymyślam różne dziwne scenariusze. Kilka razy tak je zawiesiłem, że myślałem, że to już ich koniec

Ale do rzeczy. Można sobie wyobrazić, że ktoś chciałby korzystać z wbudowanego termometru w głowicy. No i OK, korzysta, Ale co się stanie, jak dojdzie do wniosku, że mu ten wewnętrzny termometr zawyża (ew. zaniża). No prosta sprawa. Wejdzie w ustawienia termometru i dokona korekty. A tutaj niespodzianka. Owszem korekta się zapisze, głowica ją pokaże, po czym znowu nastąpi korekta o taką samą wartość i tak do zera lub innej minimalnej wartości (ewentualnie maksymalnej, jeśli korekta była dodatnia), którą przyjmuje głowica. Później, w przypadku jednych (ME167) pokaże oryginalną temperaturę wewnętrzną i zabawa z odejmowaniem (dodawaniem) zacznie się od nowa. W przypadku innych głowic po jednej pętli zawiesza się i pomaga tylko reset głowicy. Nie mamy tutaj żadnego zabezpieczenia. Nie mam też jeszcze konkretnego pomysłu, jak to rozwiązać. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to może sprawdzać z jakiego termometru korzysta głowica (wewnętrzny to chyba zawsze kanał niżej niż sama głowica) i wtedy wyłączać ten algorytm sprawdzania i pozwalać na korektę z ustawień termometru w Supli.
Kolejna rzecz, to konieczność sparowania termometru zewnętrznego z tą samą bramką na której jest głowica (pomijam już fakt, że musi być też ta sama lokalizacja - to akurat w miarę logiczne). Ale dlaczego nie mogę mieć termometru na jednej bramce a głowicy na drugiej? Podejrzewam, że to ograniczenie Supli, ale może da się to jakość obejść lub zmienić w SD?
I na koniec prośba do @vajera, że jeśli doszły jakieś komendy w telnecie, to może w wolnej chwili (jeśli taka znajdziesz) uzupełnić je w odpowiednim temacie. Zaraz np. będę przeszukiwał Forum, bo chciałem na głowicy wymusić przesłanie info o baterii (chyba się da) a nie wiem jakim poleceniem tego dokonać