SBW 02 zmiana funkcji przekaźnika

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mmmm wrote: Mon Apr 28, 2025 1:32 pm W specyfikacji widzę:
- Parametry styków przekaźnika - 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy)
- Maksymalna obciążalność wyjścia - 3 A / 250 V AC

To sugeruje mi "cokolwiek" w rozumieniu max 3 A / 250 V AC.

Jest jednak jeszcze:
- Maksymalny prąd wyjścia - 3 A / 24 V AC,
czego nie rozumiem w kontekście powyższego.

Dlatego próbuję potwierdzić że jednak mogę obciążyć styki do max 3 A / 250 V AC.
W instrukcji i opisie urządzenia masz wszystko podane: https://supla.zamel.com/product/sterown ... wy-sbw-02/
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Apr 28, 2025 12:45 pm [...]
Jedynie co mógłbyś zrobić to wysterować innym przekaźnikiem / stycznikiem z cewką zasilaną z 24V.
O! I to jest słuszna koncepcja - cytując klasyka ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
mmmm

klew wrote: Mon Apr 28, 2025 1:52 pm
mmmm wrote: Mon Apr 28, 2025 1:32 pm W specyfikacji widzę:
- Parametry styków przekaźnika - 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy)
- Maksymalna obciążalność wyjścia - 3 A / 250 V AC

To sugeruje mi "cokolwiek" w rozumieniu max 3 A / 250 V AC.

Jest jednak jeszcze:
- Maksymalny prąd wyjścia - 3 A / 24 V AC,
czego nie rozumiem w kontekście powyższego.

Dlatego próbuję potwierdzić że jednak mogę obciążyć styki do max 3 A / 250 V AC.
W instrukcji i opisie urządzenia masz wszystko podane: https://supla.zamel.com/product/sterown ... wy-sbw-02/
Mam wszystko podane, nawet wypisałem punty z instrukcji dotyczące pytania.
Jednak nie jest to dla mnie jasne, gdyż informacje są niespójne lub źle je rozumiem, dlatego pytam.

Chcę jedynie potwierdzenie że jednak mogę obciążyć styki do max 3 A / 250 V AC, lub że źle interpretuję zapisy instrukcji i nie mogę tego zrobić aby nie uszkodzić urządzenia.

Jeżeli źle jednak rozumiem, to przepraszam za zamieszanie, ale czego wówczas dotyczy informacja Maksymalna obciążalność wyjścia - 3 A / 250 V AC?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Tu masz rację, ponieważ opisy na obudowie oraz instrukcji nie są tożsame. Obudowa sugeruje podłączanie 24v, instrukcja oraz specyfikacja na stronie pozwalają na 230v. Myślę, że możesz podłączyć 230v, ale ostatecznie może @Mirosław F. się wypowie.
Nie zmienisz go na pewno w on/off bez wymiany oprogramowania.
YoMan
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Faktycznie specyfikacja na stronie www produktu potwierdza możliwość załączania obwodów 230V.

Pytanie do Zamela, czy od strony projektowej SBW-02 jest przygotowany na takie napięcie i prąd (grubość ścieżek, odstępy, itp.)?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Wtrącę się do tej dyskusji pytaniem; czy to, że do "zbudowania" urządzenia wykorzystano elementy o parametrach zdecydowanie przewymiarowanych czyni to urządzenie w całości zgodnym z tymi parametrami?
No to sobie odpowiem :D ; nie!!! I cieszę się, że są tam lepsze elementy, ale w całości urządzenie dopuszczone zostało (certyfikaty) na rynek już z konkretnymi - bezpiecznymi parametrami. Pozostałe elementy użyte do projektu już nie muszą, albo nie spełniają tych najwyższych wymogów. Dodatkowo producent stosuje jakiś :idea: margines bezpieczeństwa, bo trudno sobie wyobrazić, żeby urządzenia pracowały na granicy tych parametrów.
Chodzi między innymi o wytrzymałość napięciową, mechaniczną, termiczną, itd...
RomanG

Przepraszam za post pod postem, ale ...przepraszam za formę mojego poprzedniego wpisu - temat jednak dotyczy bezpieczeństwa!!!
Dlatego tak zareagowałem. Wróciłem do instrukcji SRW-02 i ...wątpliwości poruszane w tym temacie udzieliły się także mnie.
Dane techniczne z instrukcji;
1. Parametry styków przekaźnika: 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy),
i
2. "Maksymalna obciążalność wyjścia: 3 A / 250 V AC" (WYJŚCIA)!!!
Na tej podstawie (ten drugi parametr) można by dopuścić zastosowanie napięcia 230V dla styków przekaźnika.
Przynajmniej tak ja to rozumiem.
Dla "spokojności sumienia" :) zwróciłbym się z zapytaniem do "Zamela".
Niemniej nauczony skromną praktyką wolałbym unikać takich sytuacji, gdzie "zwyczajowo" raczej nie spodziewałbym się na tym module napięcia niebezpiecznego.
kiler88
Been thanked: 1 time

RomanG wrote: Tue Apr 29, 2025 6:56 am Przepraszam za post pod postem, ale ...przepraszam za formę mojego poprzedniego wpisu - temat jednak dotyczy bezpieczeństwa!!!
Dlatego tak zareagowałem. Wróciłem do instrukcji SRW-02 i ...wątpliwości poruszane w tym temacie udzieliły się także mnie.
Dane techniczne z instrukcji;
1. Parametry styków przekaźnika: 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy),
i
2. "Maksymalna obciążalność wyjścia: 3 A / 250 V AC" (WYJŚCIA)!!!
Na tej podstawie (ten drugi parametr) można by dopuścić zastosowanie napięcia 230V dla styków przekaźnika.
Przynajmniej tak ja to rozumiem.
Dla "spokojności sumienia" :) zwróciłbym się z zapytaniem do "Zamela".
Niemniej nauczony skromną praktyką wolałbym unikać takich sytuacji, gdzie "zwyczajowo" raczej nie spodziewałbym się na tym module napięcia niebezpiecznego.
SRW-02 != SBW-02
RomanG

Przepraszam! Z rozpędu napisałem, a chodziło o "SBW".
Jeszcze raz przeczytałem wątek i ...okazuję się, że to co napisałem już wcześniej inni pisali. Mea culpa! :) Sorry! :)
Natomiast tutaj chodzi o bezpieczeństwo i dlatego temat podjąłem. Być może niepotrzebnie, a może ... potrzebnie?!
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ja bym osobiście trzymał się tego co jest na urządzeniu bo to na nim widnieje znak CE.
Instrukcje często robi się na zasadzie kopiuj/wkjej i błąd się może zdarzyć.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “ZAMEL SBW-02”