Na OFF skręcają się maksymalnie (przynajmniej te, które ja mam i miałem - a przerobiłem ich sporo). Zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe działa niezależnie. Nawet jak masz na OFF, a temperatura spadnie do np. 5 stopni (bo to też można ustawić) to się zacznie otwierać. I w przypadku głowicy, która nie ma trybu OFF skręca właśnie do 5 stopni - co powoduje, że woda w grzejniku nie zamarznie.lukasz06 wrote: Wed Apr 30, 2025 8:34 pm Głowica powinna mieć zabezpieczenie przed zamarznięciem wody w instalacji. Nie jestem pewien czy skręcają się do zera.
Możesz to bardzo prosto sprawdzić. Nawet na Supli, bo pod Tuyą to widać normalnie (z OFF startuje procent otwarcia głowicy od zera i to widać w aplikacji). Jeśli Ci jeszcze grzeją kaloryfery to daj głowicę na OFF. Zobaczysz, że po chwili grzejnik będzie całkowicie zimny. Nawet sama rurka zaraz za zaworem. Jest zamknięte całkowicie. A jakbyś chciał sprawdzić czy działa zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe, to wystarczy ochłodzić głowicę do temperatury poniżej 5 stopni. Np. sprężonym gazem. Alternatywnie możesz ją wsadzić do lodówki. Zobaczysz jak powoli się otwiera.