Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Thu May 01, 2025 7:50 am Jeśli nie nie można tego tak zrobić by użytkownik sam decydował jaka ma być reakcja, to dla mnie wystarczy tryb manualny w momencie zmiany temperatury poprzez przekręcenie głowicą.
Innemu może przyprawić pozostanie w tym programie.
Ale po to jest ta opcja w Cloud , by użytkownik sam decydował.
Można ewentualnie samemu sobie włączyć/wył to w Telenet. ;)
Podsumowując:

jeżeli ktoś pokręci głowicą to termostat Supla ma przełączyć się w tryb ręczny lub zostać w programie - w zależności od tej opcji w Cloud, tak?

Zostać w programie oznacza, że termostat z powrotem narzuci głowicy temperaturę z programu, tak?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Thu May 01, 2025 7:34 am
bokk wrote: Thu May 01, 2025 1:51 am - jeśli termostat wyświetla- błąd odczytu temperatury a z harmonogramu wynika ze ma grzać zaczyna podpisać temperaturę do zadanej bez wiedzy jaka jest w pomieszczeniu bo termometr główny jeszcze się nie połaczył (może na odczyt z termometru dodatkowego z głowicy bo tak ustawiłem?)
Masz na myśli dodatkowy kanał termometru w termostacie Supla? Szczerze mówiąc nigdy go nie używałem i nie przyglądałem się jak jest wykorzystywany w kodzie Hvac - muszę na to spojrzeć chyba, że @klew znajdzie chwilę na komentarz?
- jeśli na harmonogramie ma off wyłącza się i po przejściu w kolejny cykl grzania nie zmienia stanu, pozostaje na off
- jeśli termostat jest w trybie off (zgodnie z harmonogramem) ręczna zmiana temperatury wzbudza go i zmienia stan na grzanie lub oczekiwanie na grzanie, ale kolejny cykl z harmonogramu nie przełącza trybu ręcznego na program
To są obserwacje z 0.7.63, tak?
Głowica Sonoff TRVZB posiada jeszcze tryb kontroli temperatury automatyczny i ręczny. Aby przełączać między tymi trybami, należy nacisnąć przycisk środkowy na głowicy.
Tryb automatyczny: Gdy na ekranie wyświetlany jest symbol zegara, oznacza to, że włączony jest tryb automatyczny.
Tryb ręczny: Gdy na ekranie zniknie ikona zegara, oznacza to, że włączony jest tryb ręczny.

Może udało by się dodać jeszcze tą funkcjonalność bo obecnie zmiany nie przełączają ustawień w aplikacji.
Pytanie, które już chyba zadawałem, brzmi, jak miałyby przełączać się ustawienia w aplikacji:
  • użytkownik wybiera AUTO na głowicy -> termostat Supla wyłącza się,
  • użytkownik wybiera AUTO na głowicy ->termostat Supla przełącza głowicę z powrotem w tryb MANUAL,
  • użytkownik wybiera AUTO na głowicy ->termostat Supla przełącza głowicę z powrotem w tryb MANUAL i sam przełącza się w tryb harmonogramu?
-tak chodzi o termometr dodatkowy w termostacie ustawiony jako źródło ciepła a ustawiony na termometrze wbudowanym w głowicy
-obserwacje na 0.7.63
-użytkownik wybiera AUTO na głowicy jeśli jest na termostat Supla AUTO to tak zostaje a jeśli MANUAL przełącza się na AUTO, użytkownik wybiera MANUAL na głowicy jeśli jest na termostat Supla MANUAL to tak zostaje a jeśli AUTO przełącza się na MANUAL i taka sama komunikacja w drugą stronę użytkownik wybiera AUTO na termostat Supla jeśli jest na głowicy AUTO to tak zostaje a jeśli MANUAL przełącza się na AUTO, użytkownik wybiera MANUAL na termostat Supla jeśli jest na głowicy MANUAL to tak zostaje a jeśli AUTO przełącza się na MANUAL
vajera

Przy okazji bieżącej dyskusji zadam jeszcze raz to pytanie - czy ktoś ma jakiś argument za tym, żeby używać pozycji OFF w harmonogramie tygodniowym zamiast np. 5°C?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk

Jeśli ma to być odzwierciedlenie ustawień z termostatu suplowego to ta rozbieżność będzie mylącą że wyłącz nie wyłącza tylko obniża np. do 5
vajera

bokk wrote: Thu May 01, 2025 9:03 am Jeśli ma to być odzwierciedlenie ustawień z termostatu suplowego to ta rozbieżność będzie mylącą że wyłącz nie wyłącza tylko obniża np. do 5
Myślę, że powinniśmy wrócić do początku:
  • to jest amatorska bramka, która ma na celu wykorzystać urządzenia Zigbee (zwłaszcza te, których brak w Supla) do współpracy z ekosystemem Supla, w tak szerokim zakresie jak to jest możliwe,
  • głowice TRV to jest temat rzeka...ja naprawdę jestem mile zaskoczony, że udało się ten temat na tyle rozwinąć i wiem, że są osoby, które już zamówiły głowice do pracy z bramką (ja też jestem w tym gronie),
  • nikt nigdy nie obiecywał, że uzyskamy odzwierciedlenie 1:1 termostatu Supla i kilkunastu różnych modeli TRV - to jest techniczne niewykonalne - są przecież głowice, które wcale nie mają trybu OFF...,
  • cały czas stoję na stanowisku, że jak najmniej rzeczy powinno się dziać w tle bez wiedzy użytkownika - to akurat jest cecha systemów komercyjnych,
  • @klew ma dużo łatwiej z głowicą Auraton 😜 - ma pełną dokumentację od producenta, jeden model głowicy i podejrzewam, że Auraton jest również gotowy wprowadzić modyfikacje do firmware głowicy, jeżeli Krzysztof zgłosi im taką potrzebę,
  • w związku z powyższym proponuję zasadę 80% 😉 - 80% pracy na 80% funkcjonalności - to wydaje się bardziej sensowne niż 80% pracy na 20% funkcjonalności?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

bokk wrote: Thu May 01, 2025 8:16 am -użytkownik wybiera AUTO na głowicy jeśli jest na termostat Supla AUTO to tak zostaje a jeśli MANUAL przełącza się na AUTO, użytkownik wybiera MANUAL na głowicy jeśli jest na termostat Supla MANUAL to tak zostaje a jeśli AUTO przełącza się na MANUAL i taka sama komunikacja w drugą stronę użytkownik wybiera AUTO na termostat Supla jeśli jest na głowicy AUTO to tak zostaje a jeśli MANUAL przełącza się na AUTO, użytkownik wybiera MANUAL na termostat Supla jeśli jest na głowicy MANUAL to tak zostaje a jeśli AUTO przełącza się na MANUAL
Głowica w trybie AUTO ma swój własny harmonogram, którego nie da się zaprogramować zgodnie z harmonogramem Supla bo @klew zrobił 15 minutowe interwały i 4 programy do wyboru na każdy interwał a większość głowic ma możliwość ustawienia kilku opcji czasowych na dobę - w harmonogramie Supla masz 96 opcji na dobę (4 kwadransy * 24h), więc jeżeli chcesz tryb AUTO w głowicy to harmonogram Supla musi się wyłączyć - pytanie tylko po co wtedy łączyć to z Supla?

Używając przykładu - dwóch kierowców nie może jednocześnie prowadzić jednego samochodu, prawda?

Czyli włączenie trybu AUTO w głowicy może albo:

wyłączyć termostat Supla (użytkownik nie chce sterowania Supla)

albo

dać znać termostatowi Supla, że ma się przełączyć w tryb harmonogramu (o ile już w nim nie jest) - tylko, że wtedy i tak termostat Supla przełączy głowicę w MANUAL bo TYLKO WTEDY może nią sterować, więc w tej opcji tryb AUTO w głowicy służy tylko jako przycisk uruchamiający harmonogram w Supla.

Nie ma możliwości, żeby głowica TRV była AUTO i termostat Supla w trybie harmonogramu bo kto wtedy miałby głos decydujący - jedna kierownica = jeden kierowca.

Nie jestem pewien w 100%, ale chyba nawet w Auraton tak to działa?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Thu May 01, 2025 8:13 am
lukasz06 wrote: Thu May 01, 2025 7:50 am Jeśli nie nie można tego tak zrobić by użytkownik sam decydował jaka ma być reakcja, to dla mnie wystarczy tryb manualny w momencie zmiany temperatury poprzez przekręcenie głowicą.
Podsumowując:

jeżeli ktoś pokręci głowicą to termostat Supla ma przełączyć się w tryb ręczny lub zostać w programie - w zależności od tej opcji w Cloud, tak?

Zostać w programie oznacza, że termostat z powrotem narzuci głowicy temperaturę z programu, tak?
Ad 1 tak
Ad2 nie do końca, bo ja rozumiem to tak, że wtedy program się zmienia na żądaną temperaturę z głowicy.
Ale może e źle to rozumiem 😉
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Jeśli chodzi o Auratona to temat takiej sytuacji został rozwiązany bardzo prosto 😁, po prostu nie ma przycisku na głowicy do zmiany temperatury 😉😁. Wszystkie nastawy idą z aplikacji ,clouda . Tak samo harmonogram ( nie wiem czy on nie jest zapisany w bramce ale nie chce opowiadać głupot - to by musiał @klew wypowiedzieć ) .
Szczerze to ja głowicę Auratona ma ustawione na jedną temperaturę w manualu 😁.
Jeśli chodzi o te głowice zigbee to wielki ukłon dla @vajery że chce dodać każdą z nich , z tego co mówi to Sonoff nadaje się idealnie i jeśli ktoś chce budować system na zigbee to myślę że należy wybrać jej .

Ja osobiście mam ME167 myślę że zostało z niej wyciśnięte dużo funkcjonalności którymi można zarządzać z Supli .
Przedewszystkim dodana został możliwość termometru zewnętrznego . Który został sprytnie wymyślony przez autora bramki i przesyła po prostu korektom temperatury do głowicy . Chociaż ze względu na to że głowica ma ograniczenia w postaci przesłania korekty o 1 stopień . Powoduje to czasem anomalię w działaniu głowicy ale jest to spowodowane wyłącznie samym urządzenie ME167 jak i jego wewnętrzny oprogramowanie niestety na to już nie mam wpływu .
Przy okazji chciałem zapytać @vajera jaki rozkaz wysłać w Telnet aby jednak wysłać korektę na przykład 1,3 stopnia , chciałem sprawić może ona jednak przyjmuje takie wartości 😉, nie doczytałem nigdzie ale wartość nastawione dla tej głowicy np.21,9 jak sprawdzałem fizycznie to działają czy on akceptuje tylko pełne wartości np. 22 ?
vajera

lukasz06 wrote: Thu May 01, 2025 10:31 am
vajera wrote: Thu May 01, 2025 8:13 am
Podsumowując:

Ad 1 tak
Ad2 nie do końca, bo ja rozumiem to tak, że wtedy program się zmienia na żądaną temperaturę z głowicy.
Ale może e źle to rozumiem 😉
Załóżmy, że mamy standardowy harmonogram wymyślony przez @klew z 4 programami temperatury (12, 19, 21, 30), jest godzina 15 i aktualny program to 21°C. Podchodzisz do głowicy i przekręcasz ją na 24°C - takiego programu nie ma w termostacie - co on ma zrobić w takim razie?
  1. Przestawić się na 24°C na 15 minut i o 15:15 temperatura ma wrócić na 21°C?
  2. zmienić ustawienie aktualnego programu na stałe i zapisać to w Config i w Cloud?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk

Można jeszcze w tym Sonoff włączyć blokadę rodzicielską i wtedy sterowanie odbywa się wyłącznie z aplikacji - termostatu Supla

Return to “Bramka ZigBee”