kapral wrote: Mon Apr 22, 2024 1:18 pm
i jak, da radę coś z tym wykresem zrobić?
Na razie nie wiemy czym to złe skalowanie jest spowodowane, ani jak to zreprodukować.
Także temat na razie utknął
cześć, udało sie coś zadziałać w sprawie wykresu?
Niestety nic tutaj jeszcze nie było ruszane.
Wygląda to tak, jakby wykres miał domyślnie ustawiony zakres od 0 do 10 kWh (także skala nie jest kosmiczna, tylko u Ciebie wartości na wykresie są małe w stosunku do tego.
Trochę poklikałem u siebie i też czasem ustawia mi się ten zakres 0-10 kWh.
W międzyczasie, spróbuj przybliżyć wykres, albo ustawić inny zakres.
Witam,
taka ciekawostka, przekładniki na poprawnej pozycji F1, F2, F3 ( sprawdzane miernikiem - 0V) przewody także na poprawnej pozycji F1,F2,F3 także poprawnie . W aplikacji na fazach pokazuje wartości ujemne, nawet jak wyłączona fotowoltaika. Rozumiem to tak, że jak nie używam fotowoltaiki to powinny być wartości dodatnie. Jak myślicie co powodem?
Gravus wrote: Thu May 15, 2025 7:25 am
Witam,
taka ciekawostka, przekładniki na poprawnej pozycji F1, F2, F3 ( sprawdzane miernikiem - 0V) przewody także na poprawnej pozycji F1,F2,F3 także poprawnie . W aplikacji na fazach pokazuje wartości ujemne, nawet jak wyłączona fotowoltaika. Rozumiem to tak, że jak nie używam fotowoltaiki to powinny być wartości dodatnie. Jak myślicie co powodem?
To wskazuje na zły kierunek montażu przekładników na przewodach.
trochę posiedziałem przy rozdzielni i aby podłączyć to prawidłowo:
1. Ustalić trzeba kolejność Faz
a. można miernikiem np jak poniżej, lub jeżeli prawidłowo podłączone to kolorystyka F1 - brązowy, F2 - czarny , F3 - szary. Czasami panowie elektrycy z braku przewodów lub lenistwa jadą na jednej kolorystyce bez opisu.
2. Następnie podłączamy kolejno pod V1 do F1,V2 do F2,V3 do F3 no i do N ( niebieski )
Zakładamy przekładniki ( te czarne kostki ) I1 - do F1 - faza pierwsza brązowy , I2 do F2 - faza druga czarny, I3 do F3 - faza trzecia szary.
Strzałki które są na przekładnikach w kierunku górnym - pobór.
Postaram się niebawem zrobić filmik o podłączeniu to wrzucę tutaj.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mam pytanie odnośnie samego umiejscowienia przekładników, rozumiem samo podłączenie, kierunki etc, mam już kilka działających mewków, zastanawia mnie jednak czy umiejscowienie 2-3 przekładników obok siebie nie wpływa na fałszowanie odczytów. Mam blok rozdzielczy z jakiegoś słusznego aluminiaka 3x120mm2 na kilka obwodów po 16mm2 na których mam pozakładane przekładniki i mam trochę energii oddanej naliczane pomimo że nie mam tam nic z OZE.
Adamo28 wrote: Thu May 15, 2025 7:43 pm
Mam pytanie odnośnie samego umiejscowienia przekładników, rozumiem samo podłączenie, kierunki etc, mam już kilka działających mewków, zastanawia mnie jednak czy umiejscowienie 2-3 przekładników obok siebie nie wpływa na fałszowanie odczytów. Mam blok rozdzielczy z jakiegoś słusznego aluminiaka 3x120mm2 na kilka obwodów po 16mm2 na których mam pozakładane przekładniki i mam trochę energii oddanej naliczane pomimo że nie mam tam nic z OZE.
Prędzej bym podejrzewał, że masz coś się źle poruszane (pomieszana kolejność pomiaru napięć względem pomiaru prądu)
Poprawność kolejności faz ustaliłem miernikami ( do kolejności Faz jak przy silnikach 3 fazowych plus miernik ) wirowanie poprawne.
Poprawnie zamontowałem V1,V2,V3 +N
Poprawnie zamontowałem S1,S2,S3
Sondy w kierunku poboru - czyli do domu - bo zamontowałem w rozdzielni, w rozdzielnicy w domu nie mam miejsca.
Sondy są na przewodach za wyłącznikiem nadprądowym 3 fazowym. Dalej idą do zugów w które mam wpięte przewody od Fotowoltaiki.
Wartości ujemne w poborze. Kat fazowy ujemny jak skieruje strzałki w dół na przewodzie. Wartości dodatnie jak strzałki w górę ale nie liczy prądu oddanego.
Jak myślicie? co może być powodem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gravus wrote: Tue May 27, 2025 4:29 pm
Panie, Panowie
trochę zgłupiałem, oceńcie sami
Poprawność kolejności faz ustaliłem miernikami ( do kolejności Faz jak przy silnikach 3 fazowych plus miernik ) wirowanie poprawne.
Poprawnie zamontowałem V1,V2,V3 +N
Poprawnie zamontowałem S1,S2,S3
Sondy w kierunku poboru - czyli do domu - bo zamontowałem w rozdzielni, w rozdzielnicy w domu nie mam miejsca.
Sondy są na przewodach za wyłącznikiem nadprądowym 3 fazowym. Dalej idą do zugów w które mam wpięte przewody od Fotowoltaiki.
Wartości ujemne w poborze. Kat fazowy ujemny jak skieruje strzałki w dół na przewodzie. Wartości dodatnie jak strzałki w górę ale nie liczy prądu oddanego.
Jak myślicie? co może być powodem?
Na oko jest źle podłączone
V1 ma być tą samą fazą, co I1, itd.
Nie ma znaczenia kierunek wirowania prądu, tylko pomiar napięcia (V1) musi być zgodny z pomiarem prądu (I1)