Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sat May 17, 2025 1:42 pm
lukasz06 wrote: Sat May 17, 2025 1:40 pm Zakupiłem bramkę Zigbee Sonoff, i mam pytanie jak długo trwa aktualizacja oprogramowania głowicy do 1.3.0?
Bo mi już chyba z 15min aktalizuje i nie może skończyć :)
Moje Sonoffy jeszcze czekają na półce, więc sam jestem ciekaw. A to jest ten podejrzany egzemplarz?
Trwa to długo , na początku na bramce mruga ta druga dioda potem przestaje na głowicy na sekundę wyskakuje CA . I wtedy chyba następuje rozpakowanie aktualizacji w głowicy - tak mi się zdaje z obserwacji 😉. Ale finał jest taki że w końcu naszym oczom ukarze się szereg liczb 1.3.0 w wierszu ver. Oprogramowanie 😁😉
LukiSpajder

vajera wrote: Sat May 17, 2025 1:40 pm
LukiSpajder wrote: Sat May 17, 2025 12:53 pm Prośba o podanie polecenia sterowania do tej funkcji przy zamkniętej głowicy :D

Code: Select all

Valve closing degree (numeric)
Valve closed position (percentage) control. If the closing degree is set to 100%, 
the valve is fully closed when it is closed.
 If the closing degree is set to 0%, the valve is fully opened when it is closed,
  and the default value is 100%. 
 Note: Only version v1.1.4 or higher is supported.. Value can be
  found in the published state on the valve_closing_degree property. 
 To read (/get) the value publish a message to topic 
 zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/get with payload {"valve_closing_degree": ""}. 
 To write (/set) a value publish a message to topic
  zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/set with payload {"valve_closing_degree": NEW_VALUE}. 
 The minimal value is 0 and the maximum value is 100. The unit of this value is %.

Otwarcie było tutaj, zamknięcie bardzo podobnie tylko, że atrybut 0x600C.
Dziękuję 👍 to kiedy grzeje to już ustawiłem na 70% teraz ustawiłem o 10 % mniej kiedy nie grzeje .Czyli 40% zmniejszony skok według kalibracji. Większość testów robiłem na stole i wydaje mi się że można zmniejszyć te parametry a głowica dalej dział poprawnie . A dzięki temu mamy mniejszy skok tłoka krótszy czas zamknij/otwórz. ( ale to każdy musi indywidualnie sobie sprawdzić ile może przestawić te parametry )
A z obserwacji wynika że głowica SonOff Trvzb dzialła 0/1 w histerezie np. 0,2 stopnia od zadanej temperatury .
Tak jak mówiłeś @vajera wygląda że te głowice są najlepsze , a dzięki możliwości ustawienia pozycji zaworu może nią sterować nawet zewnętrzny algorytm .
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Wracając jeszcze do tematu migającego wyświetlacza głowicy Sonoff TRVZB, to dopowiem tylko, że po paru dniach tego migania, głowica co prawda przestała migać, ale wtedy już działo się coś nie tak z nią. Kolejne próby parowania, brak odczytu termometru, w końcu brak reakcji na kręcenie głowicą. Co ciekawe głowica paruje się z bramką Supli, (wszystko pojawia się w Cloud, ale nic więcej nie mogę z nią zrobić), natomiast co jeszcze ciekawsze z bramką Ewelinka nie chce się w ogóle sparować!
Wyjmowałem baterię, przywracałem ją do ustawień fabrycznych, różne cuda na kiju i nic.
Postanowiłem ją zwrócić, bo nie miałem na nią już nerwów. Reszta głowic zaktualizowała się poprawnie, ale jeszcze ich nie przenosiłem do Supli. Potestuję trochę Ewelinka ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Sun May 18, 2025 4:08 pm Wracając jeszcze do tematu migającego wyświetlacza głowicy Sonoff TRVZB, to dopowiem tylko, że po paru dniach tego migania, głowica co prawda przestała migać, ale wtedy już działo się coś nie tak z nią. Kolejne próby parowania, brak odczytu termometru, w końcu brak reakcji na kręcenie głowicą. Co ciekawe głowica paruje się z bramką Supli, (wszystko pojawia się w Cloud, ale nic więcej nie mogę z nią zrobić), natomiast co jeszcze ciekawsze z bramką Ewelinka nie chce się w ogóle sparować!
Wyjmowałem baterię, przywracałem ją do ustawień fabrycznych, różne cuda na kiju i nic.
Postanowiłem ją zwrócić, bo nie miałem na nią już nerwów. Reszta głowic zaktualizowała się poprawnie, ale jeszcze ich nie przenosiłem do Supli. Potestuję trochę Ewelinka ;)
To ciekawe co do mnie przyszło? Leży i czeka, jak wrócę ;-) Dostałem PW od jednego z Użytkowników, że ma problemy ze sparowaniem jednej głowicy (wersja softu 1.1.5.) z bramką, którą dostał ode mnie. Inne dwie (soft chyba 1.2.1.) sparowały mu się normalnie i poszła aktualizacja. Ciężko coś poradzić na odległość, ale problem może być dokładnie, jak u Ciebie. Z tego co wiem przynajmniej nie mruga i w Supli działa normalnie. Dziwne to trochę.

@vajera - może wiesz, bo dla mnie jesteś encyklopedią Zigbee. Jak wgrać soft do takiej głowicy samemu? Dałoby się to zrobić przez Twoją bramkę mając oczywiście oryginalny plik z takim softem? Może da się też taki soft zgrać? Robię to na termometrach Xiaomi (nawet dodając różne nowe rzeczy, czy zmieniając niektóre funkcje) ale korzystam z softu, który już ktoś, kiedyś napisał. Wiem, że pewnie sam z siebie Sonoff takim softem się nie pochwali, ale jakby szło go zgrać, to i wgrać można. Patrz teraz na taką sytuacje jaką mamy. Ludzie specjalnie kupują bramki oryginalne Zigbee, aby tylko mieć możliwość aktualizacji softu. Jakby mogli to zrobić inaczej, to znowu odpada im kolejny zakup.
I przy okazji. Załóż sobie gdzieś jakieś konto crowdfundingowe, bo nawet jakby każdy z tych co zaoszczędzili na zakupie urządzeń dzięki tobie przelali choćby mały procent z tych oszczędności, to myślę, że zebrałaby się z tego niezła sumka ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Sun May 18, 2025 8:05 pm @vajera - może wiesz, bo dla mnie jesteś encyklopedią Zigbee. Jak wgrać soft do takiej głowicy samemu? Dałoby się to zrobić przez Twoją bramkę mając oczywiście oryginalny plik z takim softem? Może da się też taki soft zgrać? Robię to na termometrach Xiaomi (nawet dodając różne nowe rzeczy, czy zmieniając niektóre funkcje) ale korzystam z softu, który już ktoś, kiedyś napisał. Wiem, że pewnie sam z siebie Sonoff takim softem się nie pochwali, ale jakby szło go zgrać, to i wgrać można. Patrz teraz na taką sytuacje jaką mamy. Ludzie specjalnie kupują bramki oryginalne Zigbee, aby tylko mieć możliwość aktualizacji softu. Jakby mogli to zrobić inaczej, to znowu odpada im kolejny zakup.
Sama procedura wgrania aktualizacji w oparciu o klaster OTA jest w sumie dosyć prosta, tak naprawdę to boardy w wersji 3.2.0 już mają tę funkcjonalność. Problemy są dwa:
  1. nie mam pojęcia czy Sonoff korzysta ze standardu Zigbee czy też wspomaga się jakimiś funkcjami własnymi,
  2. zajrzyj np. tutaj - jeżeli tam nie ma pliku ota dla Sonoffa to my raczej nie mamy szansy go zdobyć a klaster OTA nie umożliwia odczytu pliku z urządzenia :(
EDIT - Jednak znalazłem :P
https://github.com/Koenkk/zigbee-OTA/tr ... ges/Sonoff
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun May 18, 2025 8:51 pm
Zibi_007 wrote: Sun May 18, 2025 8:05 pm @vajera - może wiesz, bo dla mnie jesteś encyklopedią Zigbee. Jak wgrać soft do takiej głowicy samemu? Dałoby się to zrobić przez Twoją bramkę mając oczywiście oryginalny plik z takim softem? Może da się też taki soft zgrać? Robię to na termometrach Xiaomi (nawet dodając różne nowe rzeczy, czy zmieniając niektóre funkcje) ale korzystam z softu, który już ktoś, kiedyś napisał. Wiem, że pewnie sam z siebie Sonoff takim softem się nie pochwali, ale jakby szło go zgrać, to i wgrać można. Patrz teraz na taką sytuacje jaką mamy. Ludzie specjalnie kupują bramki oryginalne Zigbee, aby tylko mieć możliwość aktualizacji softu. Jakby mogli to zrobić inaczej, to znowu odpada im kolejny zakup.
Sama procedura wgrania aktualizacji w oparciu o klaster OTA jest w sumie dosyć prosta, tak naprawdę to boardy w wersji 3.2.0 już mają tę funkcjonalność. Problemy są dwa:
  1. nie mam pojęcia czy Sonoff korzysta ze standardu Zigbee czy też wspomaga się jakimiś funkcjami własnymi,
  2. zajrzyj np. tutaj - jeżeli tam nie ma pliku ota dla Sonoffa to my raczej nie mamy szansy go zdobyć a klaster OTA nie umożliwia odczytu pliku z urządzenia :(
EDIT - Jednak znalazłem :P
https://github.com/Koenkk/zigbee-OTA/tr ... ges/Sonoff
Wiedziałem, że będziesz wiedział :D Przyszły mi do domu już te głowice. Sądząc po przesłanych zdjęciach to pewnie starsze wersje (są na nich naklejki z Amazona - może jakieś zwroty, bo cena była śmieszna). Jak wrócę (jeśli się nic nie zmieni, to we wtorek) możemy spróbować zrobić upgrade u mnie. Głowic mam sporo, więc nie będzie szkoda jak coś padnie a czego nie robi się w imię postępu ;-) Oczywiście musisz znaleźć wolny czas na oprogramowanie tej funkcji, a z tego co wiem, to masz go tyle co ja, czyli prawie wcale :lol: W każdym razie zgłaszam się do testów. To już chyba ostatnia funkcjonalność, jakiej brakuje Twojej bramce w odniesieniu do tych komercyjnych. Mam jeszcze kilka (drobnych) pomysłów na polepszenie funkcjonalności, ale teraz są ważniejsze sprawy.

Od pierwszego Twojego posta na temat bramki i zgłoszenia mojej chęci udziału w tym projekcie (zamawiałem pierwsze ESP32 C6 jeszcze w ciemno) wierzyłem, że ten projekt się uda. Piszą tutaj o Tobie, że masz pakt z diabłem, jesteś Mesjaszem Supli i takie tam ;-), ja jednak uważam (na tyle na ile zdołałem Cię poznać), że jesteś niezwykle utalentowanym, pracowitym i skromnym człowiekiem. Rodzina i znajomi muszą być chyba dumni mając taką osobę obok siebie. Otworzyłeś Suplę na dziesiątki, jeśli nie setki nowych typów urządzeń, czego doskonałym przykładem są omawiane w tym temacie głowice termostatyczne. Ciągle i niezmiennie jestem pod wielkim wrażeniem :-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder

Ta głowica dodaje się bez problemu do bramki można nią sterować ale nie zwraca info baterii jest to klon ME167 o nazwie TRV06. Czy może ona nie raportuje tego , zamieszczam logi ze skanera może coś powiedzą ;)

https://pl.aliexpress.com/item/1005006439482487.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.78.7d5f1c24XQg156&gatewayAdapt=glo2pol
głowica trv06.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Mon May 19, 2025 3:08 pm Ta głowica dodaje się bez problemu do bramki można nią sterować ale nie zwraca info baterii jest to klon ME167 o nazwie TRV06. Czy może ona nie raportuje tego , zamieszczam logi ze skanera może coś powiedzą ;)

https://pl.aliexpress.com/item/1005006439482487.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.78.7d5f1c24XQg156&gatewayAdapt=glo2pol
głowica trv06.rar
Ta głowica raportuje tylko low_battery = 1, gdy bateria rozładowana. W teorii może też wysłać komunikat low_battery = 0, co oznacza naładowaną baterię (bez wskazania na poziom). Bramka wyłapuje oba komunikaty i zamienia 1 -> 0%, a 0 na 100%, niemniej głowica może wysłać ten komunikat po dłuższym czasie albo dopiero gdy stan baterii będzie niski.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder

Tak właśnie myślałem że tylko raportuje kiedy bateria już słaba , zamówiłem bramkę tuya to może jest jakaś aktualizacja dla niej i wtedy będzie dawała info że bateria 100%.
Chyba jest tak jak mówisz ona wysyła jak jest słaba bateria , natomiast ME167 wysyła jak jest też nie jest rozładowana .
Mario78
Been thanked: 1 time

Mam zainstalowana glowice TRV06 której wykres temperatury wygląda jak poniżej. Jak zrobić aby temperatura była częściej odczytywana jak ma to miejsce w sonoff lub auraton?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”