Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Tak sobie "po cichu" myślę ( :lol: ), że każdy kierunek jest dobry, żeby poprawić łączność urządzeń Zigbee.
U siebie mam jedną sieć mesh postawioną na czterech ruterach i pomału dochodzę do granicy obsłużenia wszystkich urządzeń WiFi.
Kolejne bramki Zigbee są jakimś wyjściem, ale do czasu i dlatego szukam także innego rozwiązania. Nie twierdzę, że mój dom jest jakoś specjalnie "usmartwowiony" (?), ale każde, najdrobniejsze urządzenie może zbliżyć mnie do ściany. Kolejnej sieci, czy podsieci nie biorę pod uwagę, dlatego wszelkie mody ( :) ) mogą pomóc.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Miałam podobną sytuację z gubieniem sygnału. Ustawiłem 2 bramki na pietrach i dodałem do nich kilka urządzeń i chodziło to stabilnie. Później zaczęły się problemy jak zacząłem dodawać głowice i termometry to zaczęło się rozłączać i nawet na zmianę restartować bramki i chcąc dodać urządzenia do 1 bramki w tym czasie 2 bramka się zrestartowała i dodała urządzenie. Skasowałem wszystko i od nowa postawiłem tylko 1 bramkę na esp32 c6 n8 i następnie dodałem do niej 2 sonoff zbminil2 które rozmieściłem jako repeater na piętrach kolejno dodałem wszystkie pozostałe 16 urządzeń (24 kanały) i chodzi to stabilnie głowice, termometry, włączniki oraz czujniki otwarcia.
Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Thu May 29, 2025 4:21 pm
Mario78 wrote: Mon May 19, 2025 7:06 pm
vajera wrote: Mon May 19, 2025 6:56 pm

Dobra, wyciągnę go z szuflady i rozpocznę długofalowe testy.
Dzięki:)
Musisz tylko faktycznie z tydzień go obserwować bo na początku działa super a po jakimś czasie tak się dzieje. Jeśli u Ciebie bedzie ok to kupię drugi bo mi pasuje takie całkowicie do mojego systemu
Więc tak:
  1. czujnik ustawiony w donicy w ogrodzie,
  2. bramka również w ogrodzie (Xiao C6 z anteną zewnętrzną, zasilane z ładowarki przez kabel A->C) - w linii prostej jakieś 5m do czujnika, bez przeszkód po drodze,
  3. kanał Zigbee ustawiony na 25,
  4. dodatkowo z bramką sparowane dwa gleboczujniki (te szpady),
  5. bramka uruchamiona 19.05 (pn) o 23:08,
  6. kwiatek płynnie raportował dane o oświetleniu i deszczu do wczoraj (28.05, 12:04) - od tego momentu linia ciągła 😞,
  7. jeden z gleboczujników dalej płynnie raportował dane, drugi przestał prawie od razu po uruchomieniu bramki, więc nie brałem go pod uwagę w analizie,
  8. prztarcie czujnika szmatką nic nie zmieniło, podobnie jak krótkie wciśnięcie przycisku parowania,
  9. pomogł za to restart bramki, ale zrobiłem to wymieniając kabel USB, więc nie mogę potwierdzić, że wystarczyłby zdalny reset,
  10. zaraz po restarcie bramki kwiatek zaczął raportować dane, podobnie jak gleboczujniki - w tym ten martwy od początku.
Podsumowując:
  1. bramka cały czas była operacyjna - potwierdza to zapis temperatury (widać zmienność) z gleboczujnika A,
  2. wartości RSSI dla kwiatka były cały czas bardzo dobre, więc to raczej nie jest problem z zasięgiem,
  3. z drugiej strony nie było konieczności resetu czujnika ani ponownego parowania,
  4. dodatkowym dystraktorem jest gleboczujnik B - podejrzewałem go o słabe baterie, ale nie miałem czasu się nim zająć, później byłem na wyjeździe, po powrocie znowu brak czasu, tymczasem po resecie bramki zgłosił się praktycznie od razu?
Wnioski (wstępne):
  1. oczywistych wniosków niestety brak, bo trudno jednoznacznie wskazać winnego,
  2. wydaje mi się, że restart bramki i zwiazane z tym wysyłanie komunikatów typu broadcast mogło spowodować przebudzenie czujnika, ale będę to jeszcze drążył,
  3. przy kolejnym takim epizodzie wypróbuję najpierw zdalny reset bramki.
Vajera - mam dokładnie takie same obserwacje jak Ty. 1:1 z jednym małym wyjątkiem . Reset bramki pomaga ale tak w 95%. Nie wiem od czego to zależy. Podobnie jest jak u Ciebie z naciśnięciem przycisku do 1s na zigbee. U mnie ono nie działa jak są kreski.
Kombinowałem z zasięgiem, zmieniałem anteny ale zasięg się poprawia (zresztą o czym mówimy jak odległośc to 4m bez przeszków a innych czujników nawet 2m.

W akcie desperacji zamówiłem i wczoraj zainstalowałem nowy router mesch deco xe75 (3pak). Ponoć ma być kozak do smart urządzeń, ale to przecież nie tu problem (tak myślę) a w komunikacji ZS2 - urządzenia ZIgBee
Mario78

RomanG wrote: Thu May 29, 2025 9:08 pm Tak sobie "po cichu" myślę ( :lol: ), że każdy kierunek jest dobry, żeby poprawić łączność urządzeń Zigbee.
U siebie mam jedną sieć mesh postawioną na czterech ruterach i pomału dochodzę do granicy obsłużenia wszystkich urządzeń WiFi.
Kolejne bramki Zigbee są jakimś wyjściem, ale do czasu i dlatego szukam także innego rozwiązania. Nie twierdzę, że mój dom jest jakoś specjalnie "usmartwowiony" (?), ale każde, najdrobniejsze urządzenie może zbliżyć mnie do ściany. Kolejnej sieci, czy podsieci nie biorę pod uwagę, dlatego wszelkie mody ( :) ) mogą pomóc.
Widzę, że masz podobny układ jak ja.
Sieć mesh na 4 latarniach pracowała u mnie może z 10 lat aż do wczoraj :lol:
Wczoraj 4 jednostki EXTRALINK Dynamite zamieniłem TP-Link Deco XE75pro. Są zwolennicy i przeciwnicy mesh ale ja raz spróbowałem i zostanę przy tym.
RomanG

Mario78 wrote: Fri May 30, 2025 5:27 am Widzę, że masz podobny układ jak ja.
Wczoraj 4 jednostki EXTRALINK Dynamite zamieniłem TP-Link Deco XE75pro. Są zwolennicy i przeciwnicy mesh ale ja raz spróbowałem i zostanę przy tym.
@Mario78! U mnie zakup nowych urządzeń jest bezcelowy, bo te stare są nadal wydolne. Problem jest obiektywny; ciągle rosnąca liczba zajmowanych adresów IP. Nie tylko suplowych, ale innych urządzeń też przybywa. Pula "256" zaczyna się coraz bardziej "kurczyć", a i tak nie wiem, czy to jest właściwa granica.
W sumie, to już straciłem rachubę - np. dodaję jakiś telefon jednego z wnuków do sieci, a on potrafi zmienić MAC na losowy i wskakuje w pulę dynamicznego przydziału, ...a rzeczywisty MAC nadal zajmuje miejsce ... i ja nie wiem, co to za urządzenie. Mam urządzenia (TV), którym kiedyś przydzieliłem nawet trzy adresy (2,4GHz, 5GHz, LAN) i teraz należałoby się na jeden zdecydować.
Na razie wszystko chodzi, ale jak długo? Dla DHCP ustawiłem 20 adresów. Czy jest to prawidłowe? Nie wiem! Czy pójść tylko w przydział statyczny? Nie wiem! Jakieś urządzenie "wyleci" z sieci, a miejsce nadal zajmuje.
Swoje rutery znam raczej dobrze, ale sieciowcem nie jestem i dlatego te wątpliwości.
Zbyszku (Zibi_007)! Twój kierunek (większa ilość bramek) w perspektywie bliższej lub dalszej przyszłości nie jest dla mnie optymalny.
Z mesh-a nie chcę na razie rezygnować, bo mam z synem (jego rodziną) wspólne urządzenia sieciowe; drukarki, dekodery TV (dodatkowe), pralki i wiele innych. :D
Dlatego optymalizacja połączeń sieciowych jest dla mnie jak najbardziej istotna, bo nie jestem w stanie przewidzieć, kiedy stanę przed ścianą.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Fri May 30, 2025 8:13 pm
Mario78 wrote: Fri May 30, 2025 5:27 am Widzę, że masz podobny układ jak ja.
@Mario78! U mnie zakup nowych urządzeń jest bezcelowy, bo te stare są nadal wydolne. Problem jest obiektywny; ciągle rosnąca liczba zajmowanych adresów IP. Nie tylko suplowych, ale innych urządzeń też przybywa. Pula "256" zaczyna się coraz bardziej "kurczyć", a i tak nie wiem, czy to jest właściwa granica.
W sumie, to już straciłem rachubę - np. dodaję jakiś telefon jednego z wnuków do sieci, a on potrafi zmienić MAC na losowy i wskakuje w pulę dynamicznego przydziału, ...a rzeczywisty MAC nadal zajmuje miejsce ... i ja nie wiem, co to za urządzenie. Mam urządzenia (TV), którym kiedyś przydzieliłem nawet trzy adresy (2,4GHz, 5GHz, LAN) i teraz należałoby się na jeden zdecydować.
Na razie wszystko chodzi, ale jak długo? Dla DHCP ustawiłem 20 adresów. Czy jest to prawidłowe? Nie wiem! Czy pójść tylko w przydział statyczny? Nie wiem! Jakieś urządzenie "wyleci" z sieci, a miejsce nadal zajmuje.
Swoje rutery znam raczej dobrze, ale sieciowcem nie jestem i dlatego te wątpliwości.
Zbyszku (Zibi_007)! Twój kierunek (większa ilość bramek) w perspektywie bliższej lub dalszej przyszłości nie jest dla mnie optymalny.
Z mesh-a nie chcę na razie rezygnować, bo mam z synem (jego rodziną) wspólne urządzenia sieciowe; drukarki, dekodery TV (dodatkowe), pralki i wiele innych. :D
Dlatego optymalizacja połączeń sieciowych jest dla mnie jak najbardziej istotna, bo nie jestem w stanie przewidzieć, kiedy stanę przed ścianą.
Jasne, nawet nie wiesz jak dobrze Cię rozumiem. Ja świadomie zrezygnowałem z mesha, swoje routery (5 sztuk na 3 kondygnacjach) oparłem na OpenWRT, połączyłem je kablem (oprócz jednego bo to praktycznie jest trudne) i mam je jako access pointy w podsieciach. Na każdy pula ponad dwustu adresów (pomijam fizyczne możliwości sprzętu, bo te są sporo mniejsze), więc o ilość możliwych do podłączenia urządzeń się nie martwię. Kiedyś przypisywałem na sztywno adresy, później z tego zrezygnowałem. Zostały tylko telewizory, konsole i drukarki. Tak jak piszesz, jeśli nie wyłączysz tej opcji w androidzie, to za każdym razem telefon łączy się z nowym MAC i zajmuje kolejny adres. Całe szczęście OpenWRT jest pod tym względem mocno konfigurowalny i zwalnia mi pulę adresów automatycznie co określony czas (teraz mam co 2h i wystarcza, ale można ustawić w minutach). Optymalizacja jest rzeczywiście bardzo istotna, więc trzymam kciuki aby Ci się udała!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG

Zibi_007 wrote: Fri May 30, 2025 8:42 pm Jasne, nawet nie wiesz jak dobrze Cię rozumiem. Ja świadomie zrezygnowałem z mesha, swoje routery (5 sztuk na 3 kondygnacjach) oparłem na OpenWRT, połączyłem je kablem (oprócz jednego bo to praktycznie jest trudne) i mam je jako access pointy w podsieciach. Na każdy pula ponad dwustu adresów (pomijam fizyczne możliwości sprzętu, bo te są sporo mniejsze), więc o ilość możliwych do podłączenia urządzeń się nie martwię. Kiedyś przypisywałem na sztywno adresy, później z tego zrezygnowałem. Zostały tylko telewizory, konsole i drukarki. Tak jak piszesz, jeśli nie wyłączysz tej opcji w androidzie, to za każdym razem telefon łączy się z nowym MAC i zajmuje kolejny adres. Całe szczęście OpenWRT jest pod tym względem mocno konfigurowalny i zwalnia mi pulę adresów automatycznie co określony czas (teraz mam co 2h i wystarcza, ale można ustawić w minutach). Optymalizacja jest rzeczywiście bardzo istotna, więc trzymam kciuki aby Ci się udała!
Dzięki za zrozumienie! :) Nie będę tu jakiejś mowy pochwalnej pisał, bo... nie umiem :lol: , ale mocno trzymam kciuki (też ;) ), za Waszą robotę.
...bo do mojej optymalizacji też potrzebuję urządzeń przez Was "dostrojonych".
Komu dziękować? :lol: :lol: Nie ośmieliłbym się wymienić tu imiennie osoby zaangażowane, bo ...nie! :lol: 👍, SUPLA, SUPLA Scripts, Z2S👍 ...może jeszcze coś (ktoś) ?? ;)
Zaangażowani w swojej skromności i tak znają swoją wartość.
Ale poleciałem :lol: ;)
Dzięki i w niedzielę na wybory!!!👍
Last edited by RomanG on Sat May 31, 2025 1:04 pm, edited 1 time in total.
Mario78

Chciałem się podzielić jednym spostrzeżeniem które dzięki bramce dzis mialem miejsce zaobserwować.
Założyłem u teściowej czujnik dymu który dzis najprawdopodobniej ocalił mieszkanie. Teściowa zostawiła sobie na kuchence garnek który się aż zapalil :o
Bardzo dziękuję Ci vajera za Twoja robotę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
csharnas

Czesc czy możesz dodać włącznik światła logi w załączniku
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

csharnas wrote: Sun Jun 01, 2025 9:47 am Czesc czy możesz dodać włącznik światła logi w załączniku
+BWNU
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”