Mario78 wrote: Fri May 30, 2025 5:27 am
Widzę, że masz podobny układ jak ja.
Sieć mesh na 4 latarniach pracowała u mnie może z 10 lat aż do wczoraj
Wczoraj 4 jednostki EXTRALINK Dynamite zamieniłem TP-Link Deco XE75pro. Są zwolennicy i przeciwnicy mesh ale ja raz spróbowałem i zostanę przy tym.
@Mario78! U mnie zakup nowych urządzeń jest bezcelowy, bo te stare są nadal wydolne. Problem jest obiektywny; ciągle rosnąca liczba zajmowanych adresów IP. Nie tylko suplowych, ale innych urządzeń też przybywa. Pula "256" zaczyna się coraz bardziej "kurczyć", a i tak nie wiem, czy to jest właściwa granica.
W sumie, to już straciłem rachubę - np. dodaję jakiś telefon jednego z wnuków do sieci, a on potrafi zmienić MAC na losowy i wskakuje w pulę dynamicznego przydziału, ...a rzeczywisty MAC nadal zajmuje miejsce ... i ja nie wiem, co to za urządzenie. Mam urządzenia (TV), którym kiedyś przydzieliłem nawet trzy adresy (2,4GHz, 5GHz, LAN) i teraz należałoby się na jeden zdecydować.
Na razie wszystko chodzi, ale jak długo? Dla DHCP ustawiłem 20 adresów. Czy jest to prawidłowe? Nie wiem! Czy pójść tylko w przydział statyczny? Nie wiem! Jakieś urządzenie "wyleci" z sieci, a miejsce nadal zajmuje.
Swoje rutery znam raczej dobrze, ale sieciowcem nie jestem i dlatego te wątpliwości.
Zbyszku (Zibi_007)! Twój kierunek (większa ilość bramek) w perspektywie bliższej lub dalszej przyszłości nie jest dla mnie optymalny.
Z mesh-a nie chcę na razie rezygnować, bo mam z synem (jego rodziną) wspólne urządzenia sieciowe; drukarki, dekodery TV (dodatkowe), pralki i wiele innych.

Dlatego optymalizacja połączeń sieciowych jest dla mnie jak najbardziej istotna, bo nie jestem w stanie przewidzieć, kiedy stanę przed ścianą.