Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 2:41 pm dostęp do tej tabeli w GUI daje zakładka Zigbee channels - mamy tam podgląd każdego kanału, możliwość zmiany niektórych wartości (@Zibi_007 - jesteś pewny, że wartości Timings nie zapisują się u Ciebie???) oraz usunięcia danego kanału lub wszystkich kanałów, co oczywiście będzie wymagać ręcznego usunięcia tych kanałów z Cloud;
Nie wiem,czy się nie zapisuje, nie sprawdzałem dokładnie, bo nie wiedziałem, czy to już działa, czy jest tylko dodane w GUI, a obsługa dojdzie później.
W każdym razie, jeśli przypisałem już jakieś wartości, to bramka je pamiętała. JA natomiast nie pamiętałem , czy te parametry na starcie zawsze mają wartości 0.
Jak się prześpię i wstanę, to sprawdzę, czy wszystko działa (chyba, że ktoś będzie pierwszy).
W przyszłości można by było pomyśleć nad jakimś systemem podpowiedzi, co który parametr zmienia (przynajmniej te najważniejsze - keepalive (s), timeout (s), refresh/autoset (s)). Jakiś pytajnik lub info po najechaniu. Ten interfejs chyba to umożliwia...

EDIT; Sprawdziłem. Działa, zapisuje i odczytuje.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 3:13 pm Podsumowując - jeżeli chcemy prawidłowo i trwale usunąć jedno urządzenie Zigbee z bramki, postępujemy według poniższego algorytmu:
  1. usuwamy urządzenie z sieci Zigbee bramki:
    1. Bramka NIE może być w trybie parowania;
    2. wprowadzamy urządzenie Zigbee w tryb parowania;
    3. zgodnie ze standardem Zigbee opuści ono wtedy sieć bramki (i zostanie usunięte z tablicy bindingów);
    4. również zgodnie ze standardem Zigbee będzie chciało sparować się z nowym koordynatorem, dlatego właśnie bramka NIE może być w trybie parowania bo urządzenie do niej powróci;
    5. należy poczekać aż urządzenie sparuje się z nową bramką (jeżeli je przenosimy) - oczywiście ta nowa bramka musi być wtedy w trybie parowania lub aż zakończy próbę parowania (przestanie mrugać dioda/ikona);
  2. dopiero wtedy usuwamy urządzenie z Supla przyciskiem Remove Device and All Channels i robimy porządek w Cloud.
Będzie problem jeśli mamy urządzanie w puszce instalacyjnej, np Sonoff ZbMiniR2, bo musimy wcisnąć przycisk aby opuściło sieć bramki, no cóż - siła wyższa ;)
Zibi_007

vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 3:13 pm Podsumowując - jeżeli chcemy prawidłowo i trwale usunąć jedno urządzenie Zigbee z bramki, postępujemy według poniższego algorytmu:
    3. zgodnie ze standardem Zigbee opuści ono wtedy sieć bramki (i zostanie usunięte z tablicy bindingów);
    4. również zgodnie ze standardem Zigbee będzie chciało sparować się z nowym koordynatorem, dlatego właśnie bramka NIE może być w trybie parowania bo urządzenie do niej powróci;
    5. należy poczekać aż urządzenie sparuje się z nową bramką (jeżeli je przenosimy) - oczywiście ta nowa bramka musi być wtedy w trybie parowania lub aż zakończy próbę parowania (przestanie mrugać dioda/ikona);
  2. dopiero wtedy usuwamy urządzenie z Supla przyciskiem Remove Device and All Channels i robimy porządek w Cloud.
Nie do końca się zgodzę, że to zadziała w każdym przypadku. Kluczowe może tu być stwierdzenie:
[zgodnie ze standardem Zigbee opuści ono wtedy sieć bramki (i zostanie usunięte z tablicy bindingów);
No właśnie nie zawsze się usunie z tablicy bindingów.
Robiłem to z syreną i nie działało.
Wprowadzałem w tryb parowania, parowałem z bramką Tuya, usuwałem z Z2S (łącznie z kanałami na żółto w cloud), zmieniałem ustawienia w Tuya, wyrzucałem ją z Tuya, a ona po resecie pięknie logowała mi się do Z2S. Sprawdzę w wolnej chwili z innymi urządzeniami, ale dla mnie, jak do tej pory, jedynym pewnym sposobem jest wgranie merged z wcześniejszym wyczyszczeniem bramki. Muszę jeszcze sprawdzić Enable Zigbee stack factory reset z nowego GUI (no i factory reset też), ale też powinno zadziałać.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06

Ja mam ostatnio problemy z zasięgiem sieci zigbee. Nie wiem, czy coś się w tej kwestii zmieniło, ale nawet poczciwe Xiao c6 z antenką, nie łapie mi wszystkich urządzeń. Zauważyłem, że poziom RSSI danego urządzenia w nowym Gui jest inny jak w Telenet przez polecenie nwk-scan.
Czy to aż tak może się zmienić w ciągu ok 20s?
Zakładka Zigbee TX power domyślnie pokazuje 20. Po zmianie na np 15, nadal pokazuje 20, więc chyba się nie zapisuje.
Muszę sprawdzić poprzednie wersje, bo ten zasięg mnie niepokoi. No chyba, że z modułem coś nie tak lub antenką.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 2:41 pm Najważniejsza kwestia - w Twoich logach brak kiss of death - takim mianem ochrzciłem ten złośliwy błąd w bibliotece ESPUI.

Kolejna kwestia - trochę namieszałem tym GUI, więc kilka słów wytłumaczenia:
A już się bałem że to problem z GUI. I będziesz chciał wyłączyć taki fajny interfejs 😁, a to kwesta nie prawidłowej procedury . Kombinowałem jak mogłem męczyłem bramkę różnymi scenariuszami 😉
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Sun Jun 29, 2025 3:27 pm No właśnie nie zawsze się usunie z tablicy bindingów.
Bywa, że diabeł tkwi w szczegółach 😉
Wprowadzałem w tryb parowania, parowałem z bramką Tuya, usuwałem z Z2S (łącznie z kanałami na żółto w cloud), zmieniałem ustawienia w Tuya, wyrzucałem ją z Tuya, a ona po resecie pięknie logowała mi się do Z2S.
  1. Optymalny układ to bramka Z2S (bez trybu parowania) i np. bramka Tuya w trybie parowania;
  2. Uruchamiamy parowanie w urządzeniu - wtedy opuści bramkę Z2S a ta usunie je z tabeli bindings;
  3. Urządzenie poszukując nowej sieci połączy się z bramką Tuya;
  4. Fakt usunięcia urządzenia z tabeli bindings można potwierdzić analizując logi ze startu bramki Z2S - ona skanuje wtedy tę tabelę i dodaje urządzenia do listy, która pojawia się w logach co 120 sekund, więc trudno ją przeoczyć 😉
  5. Pytanie, co rozumiesz przez usunięcie z bramki Tuya?
  6. last but not least Syrena może być przypadkiem granicznym - te urządzenia obsługujące klaster IAS mogą działać na nieco innych zasadach, tzn. wyszukiwać non stop klienta, który je zarejestruje, co ma w sumie sens w kontekście instalacji alarmowej - utrata połączenia z jednym koordynatorem powoduje nawiązanie połączenia z kolejnym bez konieczności uruchamiania procedury parowania;
Last edited by vajera on Sun Jun 29, 2025 4:44 pm, edited 1 time in total.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

lukasz06 wrote: Sun Jun 29, 2025 3:24 pm
Będzie problem jeśli mamy urządzanie w puszce instalacyjnej, np Sonoff ZbMiniR2, bo musimy wcisnąć przycisk aby opuściło sieć bramki, no cóż - siła wyższa ;)
Przerabiałem ten problem i przy L2 i R2 10 x przycisk (klawisz) podłączony do S wystarczy nacisnąć
Zibi_007

vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 4:43 pm
Zibi_007 wrote: Sun Jun 29, 2025 3:27 pm No właśnie nie zawsze się usunie z tablicy bindingów.
Bywa, że diabeł tkwi w szczegółach 😉
Wprowadzałem w tryb parowania, parowałem z bramką Tuya, usuwałem z Z2S (łącznie z kanałami na żółto w cloud), zmieniałem ustawienia w Tuya, wyrzucałem ją z Tuya, a ona po resecie pięknie logowała mi się do Z2S.
  1. Optymalny układ to bramka Z2S (bez trybu parowania) i np. bramka Tuya w trybie parowania;
  2. Uruchamiamy parowanie w urządzeniu - wtedy opuści bramkę Z2S a ta usunie je z tabeli bindings;
  3. Urządzenie poszukując nowej sieci połączy się z bramką Tuya;
  4. Fakt usunięcia urządzenia z tabeli bindings można potwierdzić analizując logi ze startu bramki Z2S - ona skanuje wtedy tę tabelę i dodaje urządzenia do listy, która pojawia się w logach co 120 sekund, więc trudno ją przeoczyć 😉
  5. Pytanie, co rozumiesz przez usunięcie z bramki Tuya?
  6. last but not least Syrena może być przypadkiem granicznym - te urządzenia obsługujące klaster IAS mogą działać na nieco innych zasadach, tzn. wyszukiwać non stop klienta, który je zarejestruje, co ma w sumie sens w kontekście instalacji alarmowej - utrata połączenia z jednym koordynatorem powoduje nawiązanie połączenia z kolejnym bez konieczności uruchamiania procedury parowania;
Teraz to trochę dyskusja akademicka. Przeprowadzę ponowne testy w warunkach laboratoryjnych i zobaczymy.
[*]Pytanie, co rozumiesz przez usunięcie z bramki Tuya?
W Tuya masz możliwość usunięcia urządzenia. I tu masz dwie opcje. Można usunąć ze wszystkimi zapisanymi ustawieniami lub tylko samo urządzenie. Jeśli usuniesz samo urządzenie, to po ponownym parowaniu przywróci Ci jego zapisane (zmienione wcześniej) funkcje, w tym nazwę (jeśli nadano) i inne ustawienia (np. czułość).
[*]Optymalny układ to bramka Z2S (bez trybu parowania) i np. bramka Tuya w trybie parowania;
i dokładnie wg tych punktów robiłem.
Dla mnie cały czas jest wątpliwe, czy rzeczywiście uruchomienie parowania w urządzeniu (konkretnie w syrenie) powoduje opuszczenie bramki Z2S i usunięcie jej z tabeli bindings. Ale to już sobie dokładnie sprawdzę w nocy. W każdym razie to nie jest teraz takie istotne.
lukasz06

U mnie po restarcie bramka padła. Jest całkowicie rozłączona, nie ma konfliktu kanałów.
Być może ma to związek z aktywowaniem trybu turbo w Sonoff ZbMiniR2.
Parę godzin po nim chodziła, przeniosłem w inne miejsce i nie chce wstać.
Przesyłam logi w załączniku
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Sun Jun 29, 2025 9:14 pm U mnie po restarcie bramka padła. Jest całkowicie rozłączona, nie ma konfliktu kanałów.
Być może ma to związek z aktywowaniem trybu turbo w Sonoff ZbMiniR2.
Parę godzin po nim chodziła, przeniosłem w inne miejsce i nie chce wstać.
Przesyłam logi w załączniku
Z logów wynika tylko, że nie może połączyć się z WiFi...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”