w moim przypadku MEW zanizał mocno pomiary. szukałem jak ugryźć ten problem.Ustawiamy multimetr na AC 400V. Następnie pierwszą sondę podłączamy do V1, a drugą przewodu na którym założony jest przekładnik I1. Jeśli multimetr pokaże 0V to oznacza, że przekładnik jest w poprawnym miejscu. Jeśli 400V to znaczy, że przekładnik jest nie na tej fazie co powinien. Pomiar powtarzamy dla V2 i I2 oraz V3 i I3.
Jak poprawnie podłączyć MEW-01?
-
konrad1
@klew - ok, nie mniej chciałem wykonać test wg @pzygmut:
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jeśli robiłeś ten test i multimetr Ci pokazał 230, to coś źle mierzyłeś. Pokaż zdjęcia podłączenia oraz zaznacz dokładnie gdzie przykładałeś sondy multimetrukonrad1 wrote: Wed Jul 02, 2025 5:02 pm @klew - ok, nie mniej chciałem wykonać test wg @pzygmut:
w moim przypadku MEW zanizał mocno pomiary. szukałem jak ugryźć ten problem.Ustawiamy multimetr na AC 400V. Następnie pierwszą sondę podłączamy do V1, a drugą przewodu na którym założony jest przekładnik I1. Jeśli multimetr pokaże 0V to oznacza, że przekładnik jest w poprawnym miejscu. Jeśli 400V to znaczy, że przekładnik jest nie na tej fazie co powinien. Pomiar powtarzamy dla V2 i I2 oraz V3 i I3.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Drowal
Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Trzeba podłączyć przewód od drugiej fazy do V2 oraz przekładnik drugi na odpowiedni obwód.Drowal wrote: Tue Jul 08, 2025 1:50 pm Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Drowal wrote: Tue Jul 08, 2025 1:50 pm Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
- Interpunkcja - nie tylko z szacunku do czytających, ale przede wszystkim, żeby nie stracić właściwego sensu zdania. W Twoim przypadku pytanie jest raczej czytelne, ale bywają (tu, na forum) pytania, których nie można było zrozumieć. Nie obraź się, ale będzie nam wszystkim dużo łatwiej.

- MEW-01 - chcesz dołączyć drugą fazę, a nie napisałeś, czy już ją fizycznie podłączyłeś do wejścia "V2". Samo zaznaczenie drugiej fazy w cloud-zie nie spowoduje "zaświecenia" odpowiedniej diody na urządzeniu. Potrzebna jest fizyczna obecność napięcia 230V. Nigdy tego nie sprawdzałem (samego zaznaczenia drugiej fazy w cloud-zie), ale tak mi się wydaje.
Wtedy też powinny pojawić się odpowiednie wartości w aplikacji.
Napisałem "oczywistą oczywistość", ale Twoje pytanie nie pozwala szerzej się odnieść.
-
Drowal
tak dokładnie, dziękuję bardzoklew wrote: Tue Jul 08, 2025 2:26 pmTrzeba podłączyć przewód od drugiej fazy do V2 oraz przekładnik drugi na odpowiedni obwód.Drowal wrote: Tue Jul 08, 2025 1:50 pm Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
-
Drowal
Nie obrażam się bo masz rację, dziękuję. Temat faktycznie banalny i oczywisty ale czasem trzeba pomocy nawet w prostej sprawie. To tak jak z pinem do bankomatu wpisujesz go 1000 razy a za 1001 albo po długiej przerwie zastanawiasz się co wpisać.RomanG wrote: Tue Jul 08, 2025 2:39 pmDrowal wrote: Tue Jul 08, 2025 1:50 pm Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
- Interpunkcja - nie tylko z szacunku do czytających, ale przede wszystkim, żeby nie stracić właściwego sensu zdania. W Twoim przypadku pytanie jest raczej czytelne, ale bywają (tu, na forum) pytania, których nie można było zrozumieć. Nie obraź się, ale będzie nam wszystkim dużo łatwiej.
edit; Krzysztof szybciej zdążył mnie już "streścić".
- MEW-01 - chcesz dołączyć drugą fazę, a nie napisałeś, czy już ją fizycznie podłączyłeś do wejścia "V2". Samo zaznaczenie drugiej fazy w cloud-zie nie spowoduje "zaświecenia" odpowiedniej diody na urządzeniu. Potrzebna jest fizyczna obecność napięcia 230V. Nigdy tego nie sprawdzałem (samego zaznaczenia drugiej fazy w cloud-zie), ale tak mi się wydaje.
Wtedy też powinny pojawić się odpowiednie wartości w aplikacji.
Napisałem "oczywistą oczywistość", ale Twoje pytanie nie pozwala szerzej się odnieść.![]()
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Jestem świeżo po zakupie MEW-01, wszystko super, ale w instrukcji brak wyjaśnienia/legendy K->L. Kierunek fazy, na logikę od licznika do tablicy ale nie mam 100% pewności. Z instrukcji to nie wynika. Mogę prosić o potwierdzenie? Dziękuję 
-
iamlargo
Hej tez sie nad tym dzisiaj zastanawiałem, ale raczej tak, na logike strzałka w stronę skąd idzie prąd. Daj znać czy dobrze myślę. Dziekiuchnast.michal wrote: Wed Jul 23, 2025 8:25 pm Jestem świeżo po zakupie MEW-01, wszystko super, ale w instrukcji brak wyjaśnienia/legendy K->L. Kierunek fazy, na logikę od licznika do tablicy ale nie mam 100% pewności. Z instrukcji to nie wynika. Mogę prosić o potwierdzenie? Dziękuję![]()