Jak poprawnie podłączyć MEW-01?

konrad1

@klew - ok, nie mniej chciałem wykonać test wg @pzygmut:
Ustawiamy multimetr na AC 400V. Następnie pierwszą sondę podłączamy do V1, a drugą przewodu na którym założony jest przekładnik I1. Jeśli multimetr pokaże 0V to oznacza, że przekładnik jest w poprawnym miejscu. Jeśli 400V to znaczy, że przekładnik jest nie na tej fazie co powinien. Pomiar powtarzamy dla V2 i I2 oraz V3 i I3.
w moim przypadku MEW zanizał mocno pomiary. szukałem jak ugryźć ten problem.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Coś tu mi się nie zgadza. MEW nie powinien odbiegać pomiarami +-2%. Jeśli tak nie jest to albo jest uszkodzony albo coś innego czym mierzysz daje niewłaściwe pomiary.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

konrad1 wrote: Wed Jul 02, 2025 5:02 pm @klew - ok, nie mniej chciałem wykonać test wg @pzygmut:
Ustawiamy multimetr na AC 400V. Następnie pierwszą sondę podłączamy do V1, a drugą przewodu na którym założony jest przekładnik I1. Jeśli multimetr pokaże 0V to oznacza, że przekładnik jest w poprawnym miejscu. Jeśli 400V to znaczy, że przekładnik jest nie na tej fazie co powinien. Pomiar powtarzamy dla V2 i I2 oraz V3 i I3.
w moim przypadku MEW zanizał mocno pomiary. szukałem jak ugryźć ten problem.
To jeśli robiłeś ten test i multimetr Ci pokazał 230, to coś źle mierzyłeś. Pokaż zdjęcia podłączenia oraz zaznacz dokładnie gdzie przykładałeś sondy multimetru
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Drowal

Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Drowal wrote: Tue Jul 08, 2025 1:50 pm Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
Trzeba podłączyć przewód od drugiej fazy do V2 oraz przekładnik drugi na odpowiedni obwód.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Drowal wrote: Tue Jul 08, 2025 1:50 pm Mam podłączony MEW 01. Mierzy mi jedna faze. Teraz chciałem dołączyć druga. Na stronie zaznaczyłem ze ma mierzyć dwie fazy wartości wskoczyly w aplikacji ale zerowe do dego nie swieci dioda kontrolna fazy na urzadzeniu. Jak uruchomic pomiar drugiej fazy?
  • Interpunkcja - nie tylko z szacunku do czytających, ale przede wszystkim, żeby nie stracić właściwego sensu zdania. W Twoim przypadku pytanie jest raczej czytelne, ale bywają (tu, na forum) pytania, których nie można było zrozumieć. Nie obraź się, ale będzie nam wszystkim dużo łatwiej. ;)
  • MEW-01 - chcesz dołączyć drugą fazę, a nie napisałeś, czy już ją fizycznie podłączyłeś do wejścia "V2". Samo zaznaczenie drugiej fazy w cloud-zie nie spowoduje "zaświecenia" odpowiedniej diody na urządzeniu. Potrzebna jest fizyczna obecność napięcia 230V. Nigdy tego nie sprawdzałem (samego zaznaczenia drugiej fazy w cloud-zie), ale tak mi się wydaje. :) Wtedy też powinny pojawić się odpowiednie wartości w aplikacji.
    Napisałem "oczywistą oczywistość", ale Twoje pytanie nie pozwala szerzej się odnieść.
edit; Krzysztof szybciej zdążył mnie już "streścić". ;)
Drowal

klew wrote: Tue Jul 08, 2025 2:26 pm
Trzeba podłączyć przewód od drugiej fazy do V2 oraz przekładnik drugi na odpowiedni obwód.
tak dokładnie, dziękuję bardzo
Drowal

RomanG wrote: Tue Jul 08, 2025 2:39 pm
  • Interpunkcja - nie tylko z szacunku do czytających, ale przede wszystkim, żeby nie stracić właściwego sensu zdania. W Twoim przypadku pytanie jest raczej czytelne, ale bywają (tu, na forum) pytania, których nie można było zrozumieć. Nie obraź się, ale będzie nam wszystkim dużo łatwiej. ;)
  • MEW-01 - chcesz dołączyć drugą fazę, a nie napisałeś, czy już ją fizycznie podłączyłeś do wejścia "V2". Samo zaznaczenie drugiej fazy w cloud-zie nie spowoduje "zaświecenia" odpowiedniej diody na urządzeniu. Potrzebna jest fizyczna obecność napięcia 230V. Nigdy tego nie sprawdzałem (samego zaznaczenia drugiej fazy w cloud-zie), ale tak mi się wydaje. :) Wtedy też powinny pojawić się odpowiednie wartości w aplikacji.
    Napisałem "oczywistą oczywistość", ale Twoje pytanie nie pozwala szerzej się odnieść.
edit; Krzysztof szybciej zdążył mnie już "streścić". ;)
Nie obrażam się bo masz rację, dziękuję. Temat faktycznie banalny i oczywisty ale czasem trzeba pomocy nawet w prostej sprawie. To tak jak z pinem do bankomatu wpisujesz go 1000 razy a za 1001 albo po długiej przerwie zastanawiasz się co wpisać.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Jestem świeżo po zakupie MEW-01, wszystko super, ale w instrukcji brak wyjaśnienia/legendy K->L. Kierunek fazy, na logikę od licznika do tablicy ale nie mam 100% pewności. Z instrukcji to nie wynika. Mogę prosić o potwierdzenie? Dziękuję :D
iamlargo

uchnast.michal wrote: Wed Jul 23, 2025 8:25 pm Jestem świeżo po zakupie MEW-01, wszystko super, ale w instrukcji brak wyjaśnienia/legendy K->L. Kierunek fazy, na logikę od licznika do tablicy ale nie mam 100% pewności. Z instrukcji to nie wynika. Mogę prosić o potwierdzenie? Dziękuję :D
Hej tez sie nad tym dzisiaj zastanawiałem, ale raczej tak, na logike strzałka w stronę skąd idzie prąd. Daj znać czy dobrze myślę. Dzieki

Return to “FAQ / Jak to zrobić”