SRW-01 podłączenie

Sterownik rolet
damek555

klew wrote: Fri Jun 28, 2024 12:32 pm
damek555 wrote: Fri Jun 28, 2024 12:16 pm Silniki yooda seria 35,45 EVY
NAPĘD Z WBUDOWANYM ODBIORNIKIEM RADIOWYM I DETEKCJĄ PRZESZKÓD
On ma sterowanie tylko "step-by-step", więc wszystko co napisałem wcześniej niestety ma tutaj zastosowanie.
Dziękuję za odp… bo powiedziano mi że będzie działać 😀 a to w ogóle się go nie da podpiąć ? Czy będzie tylko tak działał jak pisałeś że nic nie będzie widać ?

(Tzn. będziesz mógł sterować roletą, ale nigdy nie będziesz wiedział, co dane "kliknięcie" zrobiło - czy się zamyka, czy otwiera itp.)
cirek

Cześć,

Czy w tych sterownikach w aplikacji można ustawić konkretny procent otwarcia lub zamknięcia rolety np. zamknij rolete na 50%

Pytam, bo przymierzam się do kupna i założenia. Roletan na taras duża i obok mniejsza.
Który wybrać mSRW czy SRW?

Pozdrawiam
Wojtek
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

cirek wrote: Thu Jul 10, 2025 7:21 pm Cześć,

Czy w tych sterownikach w aplikacji można ustawić konkretny procent otwarcia lub zamknięcia rolety np. zamknij rolete na 50%

Pytam, bo przymierzam się do kupna i założenia. Roletan na taras duża i obok mniejsza.

Pozdrawiam
Wojtek
Można ustawić, tylko te % są liczone jako czas pracy silnika, a nie faktycznego zasłonięcia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

cirek wrote: Thu Jul 10, 2025 7:21 pm Cześć,

Pozdrawiam
Wojtek
Można ustawić konkretny % otwarcia lub zamknięcia i zdecydowanie dokładniej to uzyskasz na module mSRW, bo ma detekcję prądu silnika rolety.
Korn

Cześć, czy mogę prosić o pomoc w zadziałaniu srw-01? Zainstalowany jako centralne zamykanie rolet. Reszta rolet na sterownikach srp-01. Wcześniej z przycisków wszystko działało natomiast po podłączeniu sterownika centralnego nic.
    Aplikacja działa, sterownik klika ale rolety stoją.
    Z przycisków działają wszystkie
    Z góry dziękuję za pomoc
    You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
    RomanG

Korn wrote: Fri Jul 11, 2025 5:15 pm
      Cześć, czy mogę prosić o pomoc w zadziałaniu srw-01? Zainstalowany jako centralne zamykanie rolet. Reszta rolet na sterownikach srp-01. Wcześniej z przycisków wszystko działało natomiast po podłączeniu sterownika centralnego nic.
      Z góry dziękuję za pomoc
      Jeżeli na przewodzie żółto-zielonym :shock: jest "L" (faza :evil: ), to w wyłączniku roletowym zamień go z przewodem brązowym.

edit; błędnie napisałem o podłączeniu wyłącznika. Robert w dalszej dyskusji mnie poprawił. ;)
      Last edited by RomanG on Fri Jul 11, 2025 6:34 pm, edited 1 time in total.
      malarz
      Been thanked: 2 times

Korn wrote: Fri Jul 11, 2025 5:15 pm Cześć, czy mogę prosić o pomoc w zadziałaniu srw-01? Zainstalowany jako centralne zamykanie rolet. Reszta rolet na sterownikach srp-01. Wcześniej z przycisków wszystko działało natomiast po podłączeniu sterownika centralnego nic.
      Z góry dziękuję za pomoc
      Na tym zdjęciu niewiele widać. Zakładam, że żółty przewód to faza a szary to N. W każdym razie sygnalizacja ESP działa w module raczej poprawnie. Czarny i brązowy wchodzą w ścianę i nic o ich połączeniu nie wiemy. Jak są podłączone i gdzie nic nie raczyłeś nas poinformować.

Druga sprawa: podłączenie łącznika jest prawie na pewno złe.
      Żółty z łącznika do modułu powinien być połączony do "2" w łączniku (na pewno nie jest) i "L" w module (być może jest - tego nie widać); IN1/2 do "1" i "3" łącznika (obejrzyj schemat na łączniku).

Trzecia sprawa to potencjalny problem z obciążeniem tego SRW jak masz podpięte do niego trochę rolet. SRW możesz obciążać do 5A. Ale jak pisałem na początku - nie wiemy co tam i gdzie jest podłączone.
      Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
      robertklepacki94
      Has thanked: 5 times
      Been thanked: 14 times

malarz wrote: Fri Jul 11, 2025 5:53 pm Trzecia sprawa to potencjalny problem z obciążeniem tego SRW jak masz podpięte do niego trochę rolet. SRW możesz obciążać do 5A. Ale jak pisałem na początku - nie wiemy co tam i gdzie jest podłączone.
      Sterowniki SRP-01 mają dedykowane wejścia do sterowania centralnego, także prąd jest tam praktycznie zerowy :D
      Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
      RomanG

Moduł SRP-01 do centralnego sterowania roletą potrzebuje impulsu 230V na odpowiednim wejściu, więc SRW w tym przypadku nie jest praktycznie obciążony.
      Twoje połączenie jest złe, ale powinien działać przynajmniej jeden kierunek rolet. Przynajmniej z przycisków.
      Piszesz, że przedtem wszystko działało, to może opisz, jak przedtem miałeś podłączony ten łącznik roletowy.
      Z aplikacji powinno działać - jeżeli nie działa, to powinieneś zidentyfikować poszczególne przewody, żeby ktoś mógł Ci pomóc.
      robertklepacki94
      Has thanked: 5 times
      Been thanked: 14 times

RomanG wrote: Fri Jul 11, 2025 5:39 pm
      Korn wrote: Fri Jul 11, 2025 5:15 pm
        Z góry dziękuję za pomoc
        Jeżeli na przewodzie żółto-zielonym :shock: jest "L" (faza :evil: ), to w wyłączniku roletowym zamień go z przewodem brązowym.
        Włącznik jest dobrze podłączony, problem jest gdzieś indziej. Ogólnie sterowanie centralne na SRW-01 to słaby pomysł.

@Korn
        Podałeś jakieś minimalne czasy w CLOUD da ruchu rolety? Przekaźniki klikają ?
        Ogólnie obstawiam pomieszane przewody przez ciebie, wątpię żeby ktoś puścił fazę kolorem żółto zielonym mając do dyspozycji czarny i brązowy.
        Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “ZAMEL SRW-01”