Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

kris.gie
Has thanked: 1 time

vajera wrote: Mon Jul 14, 2025 10:18 am
kris.gie wrote: Mon Jul 14, 2025 9:36 am Jest taka sprawa: pacjent zawór wody Aqara, po każdym restarcie bramki, czy to aktualizacja czy poprzez przycisk z Clouda, pojawia się taki komunikat jak na zrzutach, pomaga zamknięcie (fizycznie jest otwarty) zaworu z przycisku na nim i ponowne otwarcie. Czy można coś z tym fantem zrobić?
Korzystając z nowego GUI:
  1. zakładka ZigbeeDevices
  2. wybierz zawór z listy urządzeń
  3. wybierz klaster ONOFF
  4. wybierz atrybut ON/OFF STATE
  5. naciśnij przycisk "Read report settings"
  6. wrzuć tutaj odpowiedź
Zawór wybudzony (można odpytać RSSI)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

kris.gie wrote: Mon Jul 14, 2025 10:38 am
vajera wrote: Mon Jul 14, 2025 10:18 am
kris.gie wrote: Mon Jul 14, 2025 9:36 am Jest taka sprawa: pacjent zawór wody Aqara, po każdym restarcie bramki, czy to aktualizacja czy poprzez przycisk z Clouda, pojawia się taki komunikat jak na zrzutach, pomaga zamknięcie (fizycznie jest otwarty) zaworu z przycisku na nim i ponowne otwarcie. Czy można coś z tym fantem zrobić?
Korzystając z nowego GUI:
  3. wybierz klaster ONOFF
  5. naciśnij przycisk "Read report settings"
  6. wrzuć tutaj odpowiedź
Zawór wybudzony (można odpytać RSSI)
  3. wybierz klaster ONOFF
  5. wpisz min interval 0
  6. max interval 30
  7. delta 1
  8. Przycisk Configure reporting
  9. w przypadku komunikatu o powodzeniu możesz jeszcze dla pewności powtórzyć tę procedurę z odczytem
  10. wrzuć tutaj odpowiedź
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
kris.gie

vajera wrote: Mon Jul 14, 2025 11:02 am
  3. wybierz klaster ONOFF
  5. wpisz min interval 0
  6. max interval 30
  7. delta 1
  8. Przycisk Configure reporting
  9. w przypadku komunikatu o powodzeniu możesz jeszcze dla pewności powtórzyć tę procedurę z odczytem
  10. wrzuć tutaj odpowiedź
Proszę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

kris.gie wrote: Mon Jul 14, 2025 11:31 am ...
Ten drugi screen (potwierdzenie poprawności zapisu konfiguracji) - kliknąłeś Read Attribute zamiast Read Reporting Settings ;)
Niemniej zawór powinien teraz raportować swój stan co 30 sekund, więc mniej więcej po takim odstępie czasowym od uruchomienia bramki powinien zaktualizować się jego stan?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
kris.gie

vajera wrote: Mon Jul 14, 2025 11:44 am
kris.gie wrote: Mon Jul 14, 2025 11:31 am ...
Ten drugi screen (potwierdzenie poprawności zapisu konfiguracji) - kliknąłeś Read Attribute zamiast Read Reporting Settings ;)
Niemniej zawór powinien teraz raportować swój stan co 30 sekund, więc mniej więcej po takim odstępie czasowym od uruchomienia bramki powinien zaktualizować się jego stan?
Kurcze, faktycznie źle kliknąłem :lol: . Ale faktycznie pomogło, zawór po restarcie bramki odświeża stan po chwili. Dziękuję za pomoc i również przypominam o wprowadzeniu możliwości postawienia "kawy".
arqiu70

Mam "dziwną" sytuację.
Postawiłem na nowo prywatny serwer supli, ponieważ występował częsty reset połączenia podłączonych urządzeń w tym bramki S2Z. Wszystkie urządzenia na nowo podłączyły się bez problemu. Ale mam problem z bramką. Łączy się do routera, ale nie łączy się do serwera supli i nie mogę się do niej zalogować po IP. Natomiast po zmianie jej ustawień na serwer supla.org łączy się bez problemu. Wpisuje taką samą konfiguracje w bramce jak i w innych urządzeniach, adres serwera, email, nazwa sieci i hasło. Może ktoś podpowie mi co może być przyczyną, że bramka nie łączy się z moim serwerem gdzie wcześniej nie miałem takiego problemu.
Pozdrawiam.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

arqiu70 wrote: Fri Jul 18, 2025 3:53 pm Mam "dziwną" sytuację.
Postawiłem na nowo prywatny serwer supli, ponieważ występował częsty reset połączenia podłączonych urządzeń w tym bramki S2Z. Wszystkie urządzenia na nowo podłączyły się bez problemu. Ale mam problem z bramką. Łączy się do routera, ale nie łączy się do serwera supli i nie mogę się do niej zalogować po IP. Natomiast po zmianie jej ustawień na serwer supla.org łączy się bez problemu. Wpisuje taką samą konfiguracje w bramce jak i w innych urządzeniach, adres serwera, email, nazwa sieci i hasło. Może ktoś podpowie mi co może być przyczyną, że bramka nie łączy się z moim serwerem gdzie wcześniej nie miałem takiego problemu.
Pozdrawiam.
Co masz w last state?
Może masz włączoną weryfikację certyfikatu serwera (domyślnie jest włączona, a serwery prywatne tej weryfikacji nie przejdą)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
arqiu70

klew wrote: Fri Jul 18, 2025 8:35 pm
arqiu70 wrote: Fri Jul 18, 2025 3:53 pm Mam "dziwną" sytuację.
Pozdrawiam.
Co masz w last state?
Może masz włączoną weryfikację certyfikatu serwera (domyślnie jest włączona, a serwery prywatne tej weryfikacji nie przejdą)
Gdzie to szukać i jak wprowadzić bramkę w tryb konfiguracji żeby sieć rozgłaszała?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

arqiu70 wrote: Sat Jul 19, 2025 7:16 am
Gdzie to szukać i jak wprowadzić bramkę w tryb konfiguracji żeby sieć rozgłaszała?
To jest do ustawienia w trybie cfg.
Nie wiem jak bramkę się wprowadza w ten tryb. Każde urządzenie powinno mieć przycisk, który do tego służy i albo trzeba go przytrzymać 5s, albo wcisnąć szybko 10x
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
arqiu70

klew wrote: Sat Jul 19, 2025 7:19 am
arqiu70 wrote: Sat Jul 19, 2025 7:16 am
To jest do ustawienia w trybie cfg.
Nie wiem jak bramkę się wprowadza w ten tryb. Każde urządzenie powinno mieć przycisk, który do tego służy i albo trzeba go przytrzymać 5s, albo wcisnąć szybko 10x
Trochę jestem za cienki w sprawach konfiguracji, jeśli mogę prosić to bardziej szczegółowo mnie naprowadź.
To ustawienie jest w konfiguracji bramki jak się domyślam, tylko dokładnie gdzie ma to sprawdzić po zalogowaniu się po IP?

Return to “Bramka ZigBee”