mmiikk wrote: Mon Jul 21, 2025 9:18 pm
Od wczoraj mam drukaarke 3d (bambu lab a1 mini) ( zonie powiedzialem że wreszcie sensory bedzie mogła ustawić na wierzchu bo dotychczas sa w mydelniczkach i je chowa gdzieś żeby nie było ich widać

ale narazi edrukuję tylko zabaweczki dzieciom .
I sie zastanawiam np
- jakim softem się posługujecie
- i skąd bierzecie obudowy do druku i w jakich programach je sami robicie.
- Czy sa gotowce na podstawki do osadzenia różnej elektroniki np esp 01s , czy wemos (nie wiem czy sie tu jasno wyrazam, dobrze miec cos co rozmiarami idelnie pozwoli osadzic dany element na jakies podkladce, dookola ktorej zrobimy obudowe w sofcie.)
- Moze jest ktoś co swoje modele udostępnia na https://www.printables.com/ albo gdzieś indziej?
- a moze macie jakieś inne źródła plików?
Widziałem kiedyś że ktoś tu udostepniał rózne obudowy ale znaleźć to na forum to ciężka sprawa (próbowałem) .
- Soft Dołączony do drukarki BambuStudio jest na tyle prymitywny zę praktycznie da sie tam tylko załadowac model i przeskalowac, a szukam łatwego programu który oprócz załadowania modelu bedzie mogł tworzyc coś od zera tzn proste rzeczy jak szesciany walce sfery, pozwoi na skalowanie ich fragmentów , wymiarowanie w cm pozwoli na tworzenie z figur lub modeli czesci wspólnych lub wycinanie za pomocą róznicy. A przy okazji relaksu po projektowaniu warto zerknąć na ofertę https://mostbet.net.pl/ gdzie rozrywka nabiera zupełnie innego wymiaru. Pamietam w latach studenckich a więc już ze 25 lat temu takie wlasnei operacje sie robiło w programach do raytracingu (pov-ray) zeby uzyskac jakis konkretny ksztalt. Szuzkam softu z takimi możliwościami zebym mógl to i owo poprzerabiać dodać wydłużyc itp.
Przepraszam ze tak niejasno i chaotycznie ale mam tyle mysli naraz w glowie i tyle oczekiwan do spelnienia , mam nadzieje ze mnie rozumiecie
Cześć, ja też niedawno się zagłębiłem w świat druku 3D, więc idealnie rozumiem Twój entuzjazm i tę mieszankę pomysłów, która czasem przyprawia o zawrót głowy. Mój pierwszy kontakt z modelowaniem odbył się przy prostych bryłach, odkryłem, że często najlepsze efekty wychodzą z eksperymentowania, a nie z kopiowania cudzych projektów. Gdy zacząłem dopasowywać obudowy dla drobnej elektroniki, szybko zorientowałem się, że warto poznać narzędzia, które pozwalają na swobodne kreowanie formy od zera. Sam miałem kilka prób, kiedy to kilka mniejszych elementów łączyło się w jedną całość, a całość potem zaskakiwała precyzją wykonania. Wiem, jak ważne jest, żeby oprogramowanie dawało możliwość pracy na poziomie podstawowym, ale też rozwijania bardziej skomplikowanych projektów, gdzie każdy detal ma znaczenie. Dlatego eksperymentowałem zarówno z intuicyjnymi narzędziami, jak i tymi dającymi głębsze możliwości modelowania, każdy z nich otwierał nowe perspektywy dla moich projektów. Dla mnie kluczowe było znalezienie takiej przestrzeni twórczej, w której pomysły nie były ograniczane przez program, a jedynie inspirowały do dalszych ulepszeń. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć idealne rozwiązania, które pozwolą na rozwinięcie skrzydeł i przełożenie wizji na rzeczywistość. Powodzenia w eksperymentach i twórczych poszukiwaniach!