SBW-02 -jak podłączyć do napędu CAME BX ( załącznik) ?

barbuzsrarbuz

Witam.

Podłączyłem sobie SBW-02 do bramy CAME BX60AGS przy użyciu przekaźników finder 40.52.8 (przy pomocy wątków w tym temacie).
Wszystko śmiga ładnie a ikona w aplikacji odzwierciedla stan otwarcia bądź zamknięcia bramy.
Mam jednak wątpliwości, czy wszystko zrobiłem jak trzeba, gdyż jeden przekaźnik jest zauważalnie cieplejszy w momencie, gdy brama jest zamknięta. Pytanie brzmi - czy tak to powinno wyglądać? A może źle coś podłączyłem :(. Nie wiem, jaki pobór mocy generuje takie urządzonko natomiast średnio mi się widzi płacić za prąd tylko temu, że brama jest zamknięta! xD

Z góry dzięki za pomoc :)
supla.png
lol5522.PNG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pobór energii przez taki przekaźnik będzie niezauważalny.
Przy takim podłączeniu dwa przekaźniki nie są Ci potrzebne.
Jeden usuń np. ten co Ci się grzeje i zmostkuj IN1 z IN2. Na to samo wyjdzie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
barbuzsrarbuz

A czy da się to lepiej podłączyć? Chętnie to poprawię :P
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możesz w ogóle spróbować pominąć przekaźnik ale z tego co kojarzę to w Came zawsze jest na krańcówkach jakiś potencjał więc może nie zadziałać prawidłowo.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
freestyle01

Cześć.
Zamel SBW-02
Po wymianie napędu bramy przestał działo mi działać wykrywanie stanu otwarcia/zamknięcia bramy realizowane za pomocą kontraktora (Satel B2).
W aplikacji pokazuje, że brama cały czas jest otwarta niezależnie od pozycji kontaktronów.
Sam kontaktron był sprawdzany i na pewno jest sprawny.
Ponadto
- Sterowanie samą bramą: działa
- Sterowanie furtką: działa
- Stan otwarcia furtki (realizowany w oparciu o kontraktorzy tej samej firmy): działa

Jedyna rzecz która przestała działać to wykrywanie stanu otwarcia/zamknięcia bramy.

Poniżej zdjęcie jak podłączony jest ZAMEL SBW-02.
Czy jest jakaś możliwość weryfikacji i naprawy tego defektu, czy tylko pozostaje wymiana sterownika na nowy?
Może jakiś przekaźnik się uszkodził?
Usterka wygląda tak jakby supla w ogóle nie widziała kontaktronu które obsługują bramę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by freestyle01 on Fri Aug 01, 2025 11:32 am, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Odłącz od SBW kontaktron otwarcia bramy. Wystarczy przewód od zacisku IN1 - bo pewnie na tym zacisku masz podłączony ten kontaktron. Następnie weź kawałek przewodu i zewrzyj nim IN1 z A1. Sprawdź, czy zmienił się stan bramy w aplikacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
freestyle01

Tak. Kontraktron bramy jest podpięty czerwonym kabelkiem do zacisku IN1 w supli.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

No to odłącz czerwony kabelek od SBW i rób opisany wyżej test.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
freestyle01

Brak reakcji. Status bramy nadal otwarta.
Status bramy w aplikacji nie zmienił sie.
Czyli objaw taki jakby wejście IN1 było uszkodzone.
kiler88
Been thanked: 1 time

Zamień miejscami czujniki z IN1 i IN2 i będziesz miał pewność, jeśli na IN2 zadziała.

Return to “ZAMEL SBW-02”