Sonoff SV jako SBW-01

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

robertklepacki94 wrote: Wed Aug 06, 2025 11:32 am Za dwa tygodnie post ,, Sonoff SV, fałszywe powiadomienia'' :D
Dziękuję kolegom za porady. Anulowałem zamówienie tego Sonoff SBW-01, sprzedawca na allegro lokalnie obiecał zwrócić pieniądze. Przekonaliście mnie, dobrze, że tutaj napisałem ten temat i zasięgnąłem porady. Z innego miejsca dowiedziałem się, że ponoć ten mój napęd SupraMatic S na wyjściu nie daje stabilizowanego napięcia, więc trzeba dołożyć płytkę stabilizatora LM. Nie wiem, ile w tym prawdy.

To teraz pytanie, jeśli zdecyduję się na Zamela SBW-02, to jakie tanie kontaktrony z długim kabelkiem do bramy garażowej radzicie mi zakupić?
Last edited by Jaroni on Wed Aug 06, 2025 6:36 pm, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Polecamy kontaktrony Satel, np. seria B4. Jednak przewody będziesz musiał przedłużyć sam.

Natomiast jakbyś już chciał zrobić to wszystko bardzo profesjonalnie bez kontaktronów, to do Twojego napędu można dokupić moduł UAP 1, który wystawia stan bramy i można tam podłączyć wejścia IN1 i IN2 SBW-02 bezpośrednio. Oczywiście kontaktrony wyjdą zdecydowanie taniej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 4:41 pm
robertklepacki94 wrote: Wed Aug 06, 2025 11:32 am Za dwa tygodnie post ,, Sonoff SV, fałszywe powiadomienia'' :D
Dziękuję kolegom za porady. Anulowałem zamówienie tego Sonoff SBW-01, sprzedawca na allegro lokalnie obiecał zwrócić pieniądze. Przekonaliście mnie, dobrze, że tutaj napisałem ten temat i zasięgnąłem porady. Z innego miejsca dowiedziałem się, że ponoć ten mój na wyjściu nie daje stabilizowanego napięcia, więc trzeba dołożyć płytkę stabilizatora LM. Nie wiem, ile w tym prawdy.

To teraz pytanie, jeśli zdecyduję się na Zamela SBW-02, to jakie tanie kontaktrony z długim kabelkiem do bramy garażowej radzicie mi zakupić?
I to jest słuszna koncepcja, cytując klasyka :)
Co do kontaktronów, to wyżej masz najlepszą radę.
Ja mam kontaktrony Satela w jednej z bram i od 3 lat nie było z nimi ani razu problemu.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

W bramie Wiśniowskiego miałem fabrycznie zamontowane krańcówki i współgrają z Zamel SBW-02. W sumie przydałyby się i w bramie garażowej dwie takie krańcówki i kontaktron i potem zmienione ikony w aplikacji.
Robert Błaszczak wrote: Wed Aug 06, 2025 5:00 pm do Twojego napędu można dokupić moduł UAP 1, który wystawia stan bramy i można tam podłączyć wejścia IN1 i IN2 SBW-02 bezpośrednio.
Dzisiaj otrzymałem paczkę z uszkodzonym napędem SupraMatic S, sprawny jest silnik i o to mi głównie chodziło, za 70 zł i teraz mam jeden kompletny napęd SupraMatic S w rezerwie. Ostatnio mi się mój silnik zepsuł i kupiłem tez używany taki sam napęd za 130 zł, razem mam dwa napędy za 200 zł i hulają. A teraz za moduł do nich miałbym dołożyć 328 zł? Poza tym, do mojego starego napędu nie pasuje. "Hormann UAP1 adapter uniwersalny do napędów serii 4 SupraMatic E oraz P, Promatic, Promatic Aku oraz Rollmatic.". Hormann UAP1 HCP uniwersalna płytka adaptacyjna.
Jaroni

Gdzie tutaj w tej mojej bramie zamontować kontaktrony i jakie dla SBW-02?

IMG_20250807_170652.jpg

IMG_20250807_170545.jpg

IMG_20250807_170426.jpg

IMG_20250807_170401.jpg

IMG_20250807_170326.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Satel B3 lub B4.
Montujesz w dowolnym miejscu tak aby obwód się otwierał jak tylko brama się trochę otworzy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
malarz
Been thanked: 2 times

Ja (czujnik niezamknięcia) zamocowałem na górnej krawędzi bramy a kabel poprowadziłem zewnętrzną stroną górnej poziomej prowadnicy.

Teraz zastanawiam się jak zamocować czujnik pełnego otwarcia i chyba dodam go na wysięgniku zamocowanym do tej samej prowadnicy tak aby ten sam magnes (przyczepiony do górnej krawędzi bramy) go aktywował.

Używam B3.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Proponuję sprawdzić, czy jest możliwość przykręcenia wygiętej pod kątem prostym blaszki lub jakiegoś kątownika z otworami - do łącznika bramy, do którego przymocujesz magnes (przykręć lub przyklej taśmą dwustronną) i nad tym magnesem przyklej kontaktron (też taśmą dwustronnie klejącą) do szyny prowadzącej. Na naszym portalu aukcyjnym kupisz za parę złotych taki zestaw magnes-kontaktron.
Nie wiem, jaki ruch wykonuje ten łącznik - czy nie będzie coś przeszkadzać w swobodnym przemieszczaniu się tych elementów, ale wydaje się, że ten łącznik "porusza się" równolegle do szyny prowadzącej.
W podobny sposób zamontowałem kilka takich zestawów i nie ma - jak na razie - problemu.
Kabelek możesz poprowadzić po szynie .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jaroni

pzygmunt wrote: Thu Aug 07, 2025 7:10 pm Satel B3 lub B4.
Montujesz w dowolnym miejscu tak aby obwód się otwierał jak tylko brama się trochę otworzy.
Niektórzy narzekają na te Satele, B3 jeszcze w marę tani. No nie bardzo chyba, bo chcę mieć dwa kontaktrony, otwarcia i zamknięcia, a jak będzie w ruchu pomiędzy, to powinna pokazywać apka otwieranie. Jak tylko brama się całkowicie zamknie, to powinien być kontaktron zamknięcia, a jak otworzy do końca, to kontaktron pełnego otwarcia. Pierwsze i trzecie zdjęcie jest chyba odpowiedzią.
Tu będzie na kątowniku jakimś magnes dla kontaktronu pełnego otwarcia, a na dolnej szynie kontaktron wypuszczony na kątowniku lub tulejkach

IMG_20250807_204237.jpg

A tu gdzie pokazuję palcem, będzie kontaktron pełnego zamknięcia, też na jakimś S kątowniku. Magnes jeden w tym samym miejscu chyba wystarczy dla obu kontaktronów? Dobrze myślę?

IMG_20250807_210221.jpg

Jak to jest z tym NO i NC, jest gdzieś jakiś schemat, jak podłączyć Satela do SBW-02?
RomanG wrote: Thu Aug 07, 2025 7:35 pm Nie wiem, jaki ruch wykonuje ten łącznik - czy nie będzie coś przeszkadzać w swobodnym przemieszczaniu się tych elementów, ale wydaje się, że ten łącznik "porusza się" równolegle do szyny prowadzącej.
To nie wyda, ale dziękuję za sugestię, łącznik się rusza i pod koniec zatrzaskuje w blokadzie.. Chcę dwa kontaktrony, jak mam w bramie wjazdowej Wiśniowskiego, pełnego otwarcia i pełnego zamknięcia, ale czy tu mogę wykorzystać do obu kontaktronów w jednym miejscu magnes?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaroni wrote: Thu Aug 07, 2025 7:42 pm Niektórzy narzekają na te Satele, B3 jeszcze w marę tani.
Z mojej obserwacji to właśnie z Satelami są najmniejsze problemy.
Jaroni wrote: Thu Aug 07, 2025 7:42 pm a jak będzie w ruchu pomiędzy, to powinna pokazywać apka otwieranie.
Nie pokaże.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”