Czujniki T/H/P/IL i IAS - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Mam takie, jak na fotce. Baterie założone w marcu (w tym jeden komplet używanych). Stan od 40% do 60%.
Są sparowane z bramką "produkcyjną" :D i sprawdzane sporadycznie i za każdym razem wybudzają się prawidłowo. Nie wywołują żadnej reakcji, bo muszę założyć jakiś bardziej pewny zawór z siłownikiem.
Podsumowując; od marca na jednym komplecie baterii, to całkiem nieźle.
Przy czym muszę dodać, że na początku eksploatowane były b. intensywnie.
Z założenia czujniki takie wybudzane są b. rzadko (zalanie), więc powinny pracować na jednym komplecie dość długo. Baterie duracell optimum AA. W tym okrągłym była dołączona.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Sat Sep 20, 2025 11:27 am, edited 1 time in total.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Mam jedne i drugie, jak wyżej. Tych z zewnętrzną czujką już nie używam, bo okrągłe są wg mnie wygodniejsze. Cztery sztuki od stycznia/lutego na załączonej do nich baterii. Dwa tygodnie temu wymieniłem w jednym baterię, ale on aktywował się kilka razy w tygodniu bo był w specyficznym miejscu. W te wskaźniki poziomu baterii nie wierzę (pisałem już o tym wcześniej), ale pozostałe pokazują 40%.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Proszę o dodanie czujnika T/H: Zbeacon::TS0201
Taki: https://pl.aliexpress.com/item/1005007309529179.html
Mało o nim info w sieci. Z wyglądu bardzo przypomina Xiaomi. Pierwsze testy pokazują, że odczyty (dokładność) ma na podobnym poziomie (trochę /ok. 0,5 st. C/ zawyża temperaturę). Mało o nim info w sieci (po kodzie), a był w ciekawej promocji - 3 sztuki za 9 zł, więc jak za 3 zł, to ciekawa opcja. Zasilany baterią CR2032, ale nie dają ich w komplecie (dobra kosztuje podobnie do tego czujnika :lol: ).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Może już było na forum ale nie mogę znaleźć tego wątku o sposobie ustawiania czujnika PIR , który zgłasza się jako IAS Zone sensor np.( _TZE200_3towulqd::TS0601 ) . Jest to czujnik 2 funkcyjny czyli illuminance i ruch ( LS ZONE). Jakie ten czujnik ma data pointy? Np. sensitivity lub czas powrotu stanu wzbudzenia do stanu ( no movement ) . Czy tego rodzaje czujniki IAS mają te same wspólne data pointy czy każdy z reguły ma numery ustawień indywidualne ? Funkcja Autoset ustawiana w GUI nie działa z tym czujnikiem . można prosić o instrukcję i listę data pointów do ustawienia czujnika w Telnet lub GUI?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

endrju_88 wrote: Tue Oct 07, 2025 3:24 pm Może już było na forum ale nie mogę znaleźć tego wątku o sposobie ustawiania czujnika PIR , który zgłasza się jako IAS Zone sensor np.( _TZE200_3towulqd::TS0601 ) . Jest to czujnik 2 funkcyjny czyli illuminance i ruch ( LS ZONE). Jakie ten czujnik ma data pointy? Np. sensitivity lub czas powrotu stanu wzbudzenia do stanu ( no movement ) . Czy tego rodzaje czujniki IAS mają te same wspólne data pointy czy każdy z reguły ma numery ustawień indywidualne ? Funkcja Autoset ustawiana w GUI nie działa z tym czujnikiem . można prosić o instrukcję i listę data pointów do ustawienia czujnika w Telnet lub GUI?
Właśnie skończyłem sporą przebudowę w kodzie GUI, dzięki której będę mógł sukcesywnie dodawać gotowe definicje datapoints dla konkretnych urządzeń Tuya (na wzór atrybutów Zigbee). Te czujniki pójdą na pierwszy ogień, ale jeżeli Ci się spieszy to definicje poniżej:

Code: Select all

[
                    9,
                    "sensitivity",
                    tuya.valueConverterBasic.lookup({
                        low: tuya.enum(0),
                        medium: tuya.enum(1),
                        high: tuya.enum(2),
                    }),
                ],
                [
                    10,
                    "keep_time",
                        "10": tuya.enum(0),
                        "30": tuya.enum(1),
                        "60": tuya.enum(2),
                        "120": tuya.enum(3),
                    }),
                ],
102, "illuminance_interval", tuya.valueConverter.raw],
numeric("illuminance_interval", ea.STATE_SET)
                .withValueMin(1)
                .withValueMax(720)
                .withValueStep(1)
                .withUnit("minutes")
                .withDescription("Brightness acquisition interval (refresh and update only while active)"),
        ]

W temacie autoset - to w teorii powinno działać z każdym czujnikiem binarnym - jesteś pewien, że nie działa?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
endrju_88

vajera wrote: Tue Oct 07, 2025 5:06 pm
endrju_88 wrote: Tue Oct 07, 2025 3:24 pm Może już było na forum ale nie mogę znaleźć tego wątku o sposobie ustawiania czujnika PIR , który zgłasza się jako IAS Zone sensor np.( _TZE200_3towulqd::TS0601 ) . Jest to czujnik 2 funkcyjny czyli illuminance i ruch ( LS ZONE). Jakie ten czujnik ma data pointy? Np. sensitivity lub czas powrotu stanu wzbudzenia do stanu ( no movement ) . Czy tego rodzaje czujniki IAS mają te same wspólne data pointy czy każdy z reguły ma numery ustawień indywidualne ? Funkcja Autoset ustawiana w GUI nie działa z tym czujnikiem . można prosić o instrukcję i listę data pointów do ustawienia czujnika w Telnet lub GUI?
Właśnie skończyłem sporą przebudowę w kodzie GUI, dzięki której będę mógł sukcesywnie dodawać gotowe definicje datapoints dla konkretnych urządzeń Tuya (na wzór atrybutów Zigbee). Te czujniki pójdą na pierwszy ogień, ale jeżeli Ci się spieszy to definicje poniżej:

Code: Select all

[
                    9,
                    "sensitivity",
                        low: tuya.enum(0),
                        medium: tuya.enum(1),
                        high: tuya.enum(2),
                    }),
                ],
                [
                    10,
                    "keep_time",
                        "10": tuya.enum(0),
                        "30": tuya.enum(1),
                        "60": tuya.enum(2),
                        "120": tuya.enum(3),
                    }),
                ],
102, "illuminance_interval", tuya.valueConverter.raw],
numeric("illuminance_interval", ea.STATE_SET)
                .withValueMin(1)
                .withValueMax(720)
                .withValueStep(1)
                .withUnit("minutes")
                .withDescription("Brightness acquisition interval (refresh and update only while active)"),
        ]

W temacie autoset - to w teorii powinno działać z każdym czujnikiem binarnym - jesteś pewien, że nie działa?
Autoset nie ustawia czasu w tym czujniku, jestem tego pewien. Nie mam niestety na tą chwilę drugiego tego typu aby potwierdzić to w 100%, że jest powtarzalność. Za każdym razem po 15 sec.wraca do stanu z przed wzbudzenia czujnika. Super wiadomość odnośnie dodawania przez Ciebie definicji data pointów. Podałeś nr.data pointów czujnika , a czy mógł byś podać komendę wywoławczą do wpisania w Telnet ? w 0xEF00 jest to: custom-cmd nr_kanału_Supla 0xEF00 0 SET 10 AAAADD020004XXXXXXXX a jak to jest z IAS ?
vajera

endrju_88 wrote: Tue Oct 07, 2025 6:01 pm Autoset nie ustawia czasu w tym czujniku, jestem tego pewien. Nie mam niestety na tą chwilę drugiego tego typu aby potwierdzić to w 100%, że jest powtarzalność. Za każdym razem po 15 sec.wraca do stanu z przed wzbudzenia czujnika.
OK, ale czy Ty ustawiasz autoset poniżej czy powyżej tych 15 sekund?

Jeżeli poniżej, to faktycznie jest jakiś błąd.

Natomiast, jesli ustawiasz go > 15 sekund, to to nie zadziała. Ten mechanizm jesy uniwersalny, bo nie wysyła niczego do czujnika Zigbee, tylko resetuje sensor na poziomie Supla - powstał jako rozwiązanie na czujniki, które nie raportują powrotu do stanu wyjściowego albo robią to z dużym opóźnieniem i nie mają opcji konfiguracji.
Super wiadomość odnośnie dodawania przez Ciebie definicji data pointów. Podałeś nr.data pointów czujnika , a czy mógł byś podać komendę wywoławczą do wpisania w Telnet ? w 0xEF00 jest to: custom-cmd nr_kanału_Supla 0xEF00 0 SET 10 AAAADD020004XXXXXXXX a jak to jest z IAS ?
Ten czujnik ma złą definicję w bramce, on też działa na datapoints - poprawię ją i będziesz mógł to ustawić z GUI.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
endrju_88

Chciałem zwiększyć mu czas na 60 sec. Cóż , poczekam zatem na możliwość ustawienia tego w GUI.
vajera

endrju_88 wrote: Tue Oct 07, 2025 6:40 pm Chciałem zwiększyć mu czas na 60 sec. Cóż , poczekam zatem na możliwość ustawienia tego w GUI.
To zapraszam do testowania 0.9.67-08/10/2025.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
endrju_88

vajera wrote: Wed Oct 08, 2025 1:11 pm
endrju_88 wrote: Tue Oct 07, 2025 6:40 pm Chciałem zwiększyć mu czas na 60 sec. Cóż , poczekam zatem na możliwość ustawienia tego w GUI.
To zapraszam do testowania 0.9.67-08/10/2025.
Sukces. Poszło od strzała. Ustawiłem te 60 sec. To jest Mega ułatwienie z wyświetlaniem tych wartości data pointów czujnika. Dzięki, po raz kolejny... Zauważyłem tylko ,że w okienku Command result w pierwszej linijce jest info Tuya custom cluster data request failed!. Nie wiem z kąd ten failed skoro nowe ustawienie wczytało prawidłowo do czujnika. A może tak ma być i źle coś interpretuję ?

Return to “Bramka ZigBee”