Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Thu Oct 02, 2025 8:16 pm Może już lepiej na początku nic nie przypisywać...
to raczej nie bo wtedy jest nieaktywny (żółty)
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Thu Oct 02, 2025 10:19 pm
Zibi_007 wrote: Thu Oct 02, 2025 8:16 pm Może już lepiej na początku nic nie przypisywać...
No dokładnie, dlatego jestem ciekaw, czy wtedy się gdziekolwiek dopisze. Szukam jakiejś prawidłowości, bo u mnie nic takiego nie występuje i nawet jak się bardzo starałem, to nie potrafię tego u siebie powtórzyć. Może być jeszcze kwestia głowic. Mam w tej chwili u siebie tylko TRV i ME.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Thu Oct 02, 2025 10:25 pm
YoMan wrote: Thu Oct 02, 2025 10:19 pm
No dokładnie, dlatego jestem ciekaw, czy wtedy się gdziekolwiek dopisze. Szukam jakiejś prawidłowości, bo u mnie nic takiego nie występuje i nawet jak się bardzo starałem, to nie potrafię tego u siebie powtórzyć. Może być jeszcze kwestia głowic. Mam w tej chwili u siebie tylko TRV i ME.
Jezeli zaczalem parowac od glowicy to sie dodala poprawnie
YoMan
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Nadchodzący (w sumie to już rozpoczęty) sezon grzewczy odgrzał i rozgrzał 😉 temat głowic termostatycznych, więc chciałbym zapytać o Wasze pozytywne doświadczenia, tzn. jakie głowice nie sprawiają żadnych/większych problemów - model oraz w miarę możliwości liczba głowic na jednej bramce.

Jednocześnie chciałbym przypomnieć, że głowice oparte o custom cluster Tuya (te z model name TS0601) mają kilkanaście/kilkadziesiąt? zestawów rozkazów. Przypisuję te zestawy na podstawie informacji od Was oraz danych znalezionych w sieci, ale czasami jeden nieprawidłowo przypisany datapoint może zaburzyć pracę głowicy i termostatu, dlatego tak ważne są logi.

Najbardziej treściwe logi będą pochodzić z procesu parowania głowicy, bo wtedy ona najczęściej robi tzw. data query.

Nawet jeżeli głowica jest już dodana do bramki, można ją sparować ponownie bez utraty danych - wystarczy wprowadzić bramkę w tryb parowania i rozpocząć parowanie w głowicy - UWAGA - nie należy przy tym kasować jakichkolwiek struktur (urządzeń, kanałów) w obrębie bramki.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ja od jakiegoś czasu już obserwuję czy działają poprawnie😁, zaktualizowałem bramki produkcyjne do Wersja oprogramowania
0.9.51-02/10/2025. Głowice działają prawidłowo . No początku chciałem zrobić wszystkie głowice na jednej bramce i to się udało lecz po jakim czasie zdarzały się monety że jednak nie było połączenia z bramką . Wiec stanęło na tym że ma 4 bramki rozmieszczone po domu . Maksymalnie ma 2 głowice do bramki . Większość to Sonoff działają poprawnie chociaż po ustawieniu na 4 godziny parametru offline zdąża się że zapali się na czerwono i po jakimś czasie wróci na zielono . Obstawiam że w tym czasie nie dała znać bramce że działa . Mam je ustawione na histerezę 0,2 stopnia . Sparowane z termometrem zewnętrznym . Działają dobrze , tyle że zamknij otwórz. A ME167 dział w jakimś PID otwiera zastawkę procentowo do wartości zadanej sparowana z termometrem zewnętrznym po przez Twój algorytm wysyłania korekty dział prawidłowo choć tu nie mogę dużo powiedzieć bo jest zainstalowana w garażu i ostatnio się włączyła tylko przy otwieraniu bramy gdy temp. spadła . A tak to 95% czasu jest zamknięta .
Sonoffy przewidywalnie działają otwierają się gdy spanie o 0,2 wyłączają gdy dogrzeje to odpowiedniej temp .
Jedynie fajnie jak by się udało wrzucić w GUI te wszystkie ustawienia do nie tej zastawki w czasie grzania i nie grzania , kiedy ma być offline , ustawienie tego załączenia 0,2 do 1 .
Bo tak to cała kartka poleceń potrzebna do ustawienia tego 😁😉.

Podsumowując to rewelacyjnie to rozpracowałeś 😁
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Oct 03, 2025 9:13 am Nadchodzący (w sumie to już rozpoczęty) sezon grzewczy odgrzał i rozgrzał 😉 temat głowic termostatycznych, więc chciałbym zapytać o Wasze pozytywne doświadczenia, tzn. jakie głowice nie sprawiają żadnych/większych problemów - model oraz w miarę możliwości liczba głowic na jednej bramce.

Jednocześnie chciałbym przypomnieć, że głowice oparte o custom cluster Tuya (te z model name TS0601) mają kilkanaście/kilkadziesiąt? zestawów rozkazów. Przypisuję te zestawy na podstawie informacji od Was oraz danych znalezionych w sieci, ale czasami jeden nieprawidłowo przypisany datapoint może zaburzyć pracę głowicy i termostatu, dlatego tak ważne są logi.

Najbardziej treściwe logi będą pochodzić z procesu parowania głowicy, bo wtedy ona najczęściej robi tzw. data query.

Nawet jeżeli głowica jest już dodana do bramki, można ją sparować ponownie bez utraty danych - wystarczy wprowadzić bramkę w tryb parowania i rozpocząć parowanie w głowicy - UWAGA - nie należy przy tym kasować jakichkolwiek struktur (urządzeń, kanałów) w obrębie bramki.
Zostawiłem u siebie tylko TRV (w tym kilka na starym sofcie) i ME. Resztę rozdałem. Działają bez problemu, nawet opisywałem, że z dodaniem na nowo do bramki nie było problemów. I napiszę po raz kolejny. Tak, mam większe doświadczenie z głowicami, jestem z nimi od samego początku, ale jestem pewien, że każdy Użytkownik powinien dać sobie radę ze sparowaniem i odpowiednim ustawieniem...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera

Zibi_007 wrote: Fri Oct 03, 2025 12:34 pm
vajera wrote: Fri Oct 03, 2025 9:13 am Nadchodzący (w sumie to już rozpoczęty) sezon grzewczy odgrzał i rozgrzał 😉 temat głowic termostatycznych, więc chciałbym zapytać o Wasze pozytywne doświadczenia, tzn. jakie głowice nie sprawiają żadnych/większych problemów - model oraz w miarę możliwości liczba głowic na jednej bramce.

Zostawiłem u siebie tylko TRV (w tym kilka na starym sofcie) i ME. Resztę rozdałem. Działają bez problemu, nawet opisywałem, że z dodaniem na nowo do bramki nie było problemów. I napiszę po raz kolejny. Tak, mam większe doświadczenie z głowicami, jestem z nimi od samego początku, ale jestem pewien, że każdy Użytkownik powinien dać sobie radę ze sparowaniem i odpowiednim ustawieniem...
Analiza wszystkich postów w tym wątku wydaje się potwierdzać, że te ME167 i ZBTRV są liderami w zakresie bezproblemowej współpracy z bramką Z2S i Supla.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

YoMan wrote: Thu Oct 02, 2025 7:36 pm
Zibi_007 wrote: Wed Oct 01, 2025 9:08 pm W każdym razie wszystkie trzy dodałem po kolei. Do żadnej nie przypisał mi się czujnik binarny (a było ich na tej bramce już kilka), ale też nie przypisał się automatycznie żaden termometr.
1. Nowy esp wyjęty z folii,
2. wrzucony plik merged8M ota logs z dzisiaj
3. wpisane dane dostepowe - > restart
4. dodany czujnik ruchu SNZB-03
5. Zmieniona funkcja w cloud z nieaktywnej (żółta) na czujnik poczty (żeby nie był czujnik okna lub drzwi)
6. dodana głowica trv16
7. efekt poniżej

to nie może być przypadek, skoro ta procedura idzie u mnie już 5 raz tak samo (tak, wiem, mogę zmienić i to robię ale ... chyba nie powinno tak być)
Co więcej w ustawieniach kanału thermostat w cloud ten czujnik jest wskazany jako czujnik zewnętrzny wyłączający termostat ale niewidoczny jako termometr

w logach mam tylko tyle ale to chyba nie te logi :(

Code: Select all

ESP-ROM:esp32c6-20220919
Build:Sep 19 2022
rst:0xc (SW_CPU),boot:0xc (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
Saved PC:0x4001975a
SPIWP:0xee
mode:DIO, clock div:2
load:0x40875730,len:0x12e0
load:0x4086b910,len:0xda8
load:0x4086e610,len:0x3180
entry 0x4086b910
[     1][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_RX (2) successfully set to 0x4207aa1a
[    12][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_TX (3) successfully set to 0x4207a9de
[    23][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_CTS (4) successfully set to 0x4207a9a2
[    35][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_RTS (5) successfully set to 0x4207a966
[    46][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_RX (2) successfully set to 0x4207aa1a
[    57][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_TX (3) successfully set to 0x4207a9de
[    69][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_CTS (4) successfully set to 0x4207a9a2
[    80][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_RTS (5) successfully set to 0x4207a966
[    91][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_RX (2) successfully set to 0x4207aa1a
[   103][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_TX (3) successfully set to 0x4207a9de
[   114][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_CTS (4) successfully set to 0x4207a9a2
[   125][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type UART_RTS (5) successfully set to 0x4207a966
[   137][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type USB_DM (38) successfully set to 0x42074e3e
[   148][V][esp32-hal-periman.c:235] perimanSetBusDeinit(): Deinit function for type USB_DP (39) successfully set to 0x42074e3e
[   160][V][NetworkServer.h:41] NetworkServer(): NetworkServer::NetworkServer(port=23, ...)
[   168][V][ZigbeeEP.cpp:22] ZigbeeEP(): Endpoint: 1
[   191][V][esp32-hal-periman.c:160] perimanSetPinBus(): Pin 17 successfully set to type UART_RX (2) with bus 0x40816874
[   202][V][esp32-hal-periman.c:160] perimanSetPinBus(): Pin 16 successfully set to type UART_TX (3) with bus 0x40816874
[   213][V][esp32-hal-periman.c:160] perimanSetPinBus(): Pin 12 successfully set to type USB_DM (38) with bus 0x4082058c
[   224][V][esp32-hal-periman.c:160] perimanSetPinBus(): Pin 13 successfully set to type USB_DP (39) with bus 0x4082058c
NLME Status Indication, status: 0x6
E (36142) wifi:sta is connecting, return error
(...)
Będzie poprawka w najbliższej wersji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

LukiSpajder wrote: Fri Oct 03, 2025 10:14 am Ja od jakiegoś czasu już obserwuję czy działają poprawnie😁, zaktualizowałem bramki produkcyjne do Wersja oprogramowania
0.9.51-02/10/2025. Głowice działają prawidłowo . No początku chciałem zrobić wszystkie głowice na jednej bramce i to się udało lecz po jakim czasie zdarzały się monety że jednak nie było połączenia z bramką . Wiec stanęło na tym że ma 4 bramki rozmieszczone po domu . Maksymalnie ma 2 głowice do bramki .
W przypadku głowic jest sporo komunikacji, zwłaszcza w kierunku bramka -> TRV, to jest cena uzyskania efektu w miarę płynnej komunikacji.
Ostatnie zmiany w kodzie mogą wpłynąć pozytywnie na obciążenie bramki tą komunikacją, pomocne może być też wgranie wersji bez logów i włączenie minimalnego GUI.

Większość to Sonoff działają poprawnie chociaż po ustawieniu na 4 godziny parametru offline zdąża się że zapali się na czerwono i po jakimś czasie wróci na zielono . Obstawiam że w tym czasie nie dała znać bramce że działa . Mam je ustawione na histerezę 0,2 stopnia . Sparowane z termometrem zewnętrznym . Działają dobrze , tyle że zamknij otwórz. A ME167 dział w jakimś PID otwiera zastawkę procentowo do wartości zadanej sparowana z termometrem zewnętrznym po przez Twój algorytm wysyłania korekty dział prawidłowo choć tu nie mogę dużo powiedzieć bo jest zainstalowana w garażu i ostatnio się włączyła tylko przy otwieraniu bramy gdy temp. spadła . A tak to 95% czasu jest zamknięta .
Cały czas mam dylemat - ME167 a TRVZB.
Sonoffy przewidywalnie działają otwierają się gdy spanie o 0,2 wyłączają gdy dogrzeje to odpowiedniej temp .
Jedynie fajnie jak by się udało wrzucić w GUI te wszystkie ustawienia do nie tej zastawki w czasie grzania i nie grzania , kiedy ma być offline , ustawienie tego załączenia 0,2 do 1 .
Bo tak to cała kartka poleceń potrzebna do ustawienia tego 😁😉.
Wszystko to masz w GUI :?:
Podsumowując to rewelacyjnie to rozpracowałeś 😁
Dziękuję bardzo, zbieram te pochwały, bo przydają się do konfrontacji z Żoną :P
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Fryga

Musze sprawdzić która to dokładnie. Wgram najnowszy firmware bramki i sprawdzę ze strony www, czy ona działa.

Jeśli to jest ta dotykowa (taka ciemna), to niestety nie działa, nie potrafię jej wyzerować.

Dam znać.

Return to “Bramka ZigBee”