vajera wrote: Wed Oct 01, 2025 6:44 pm
YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 5:36 pm
Flaga TRV AUTO -> Supla Schedule włączona czy wyłączona?
Pytałem o flagę dostępną w GUI dla kanału termostatu.
Dodatkowe info: na trv16 to sie nie dzieje.
Obie są na tej samej bramce? Czym zasilasz bramkę/bramki?
I pytanie o korektę temp.: nie robiłeś jeszcze czy źle coś ustawiam? Korekta z clouda mi nie działa
@Zibi_007 - jesteś prorokiem
viewtopic.php?p=203998#p203998
Tak na marginesie ten wątek ma na naprawdę wiele interesujących stron

Korekta termometru wewnętrznego głowicy z poziomu Cloud jest programowo wyłączona, idea od początku była taka, żeby używać zewnętrznego termometru, bo ten w głowicy zawyża. Natomiast możesz oczywiście wyłączyć tę flagę.
Sezon się powoli zaczyna, to i temat wraca.
Kilka dni temu skasowałem sobie jedną bramkę. Całkowicie. A miałem na niej 3 głowice. 2 TRV i jedną ME168. Na TRV stary soft (1.1.5 i 1.1.2 - nie uaktualniam, bo może jeszcze wrócimy kiedyś do tematu aktualizacji przez bramkę). Fakt, jestem mądrzejszy o zeszłoroczne doświadczenia, wiem jak jest napisana obsługa tych głowic, więc mam łatwiej. W każdym razie wszystkie trzy dodałem po kolei. Do żadnej nie przypisał mi się czujnik binarny (a było ich na tej bramce już kilka), ale też nie przypisał się automatycznie żaden termometr. Przypisałem też do nich termometry zewnętrzne, które szybko przejęły głowice i wszytko działa, przynajmniej w tej chwili, bardzo dobrze. Zobaczymy za kilka, kilkanaście dni.
Na korektę temperatury wewnętrznej (która będzie działać do czasu wyciągnięcia baterii i resetu głowicy) też jest prosty sposób. Bez używania poleceń w GUI czy Telnetu. Jeśli ktoś bardzo tego potrzebuje, to mogę napisać. Ja używam termometrów zewnętrznych, ale rozumiem, że nie wszyscy mają. Proszę tylko pamiętać, że ta niedokładność termometru wewnętrznego nie jest zazwyczaj liniowa (czego doświadczyłem wielokrotnie). Ale do rzeczy. W celu korekty temperatury wewnętrznej wystarczy tylko sparować głowice z oryginalną bramką Zigbee. Ustawiamy sobie wtedy korektę (w SmartLife, Tuya czy też eWelink), zazwyczaj w dozwolonych granicach -6 do +6 stopni (czasem, np w ME od -9 do +9, wyjątkowo od -3 do +3 też w jakiejś było). Później wprowadzacie głowicę w tryb parowania i na nowo parujecie z bramką. Nie stracicie żadnych ustawień, głowica wskoczy w bramce na stare miejsce, a jedyne co się zmieni, to wyświetlana na głowicy temperatura (będzie po korekcie).
Sposób z baterią (aby się wyświetlała), który opisywałem działał u mnie zawsze (na różnych głowicach i softach). Czasem tylko manewr z resetem trzeba powtórzyć 2-3 razy i wykazać się cierpliwością, bo stan baterii może pokazać się nawet po kilku minutach.
Tak jak napisałem na początku, sezon coraz bliżej. Podczas ostatniego zamieszczono tutaj wiele wpisów. Mam nadzieję, że w tym będzie ich trochę mniej...