Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Mario78 wrote: Wed Oct 01, 2025 5:37 pm
Mam jeszcze TRV06. Tu dla odmiany nie ma wskaźnika baterii i nie umiem zmusić aby sie pojawil. Tyle ze tak za to nigdy nie gubi wskazania temperatury 😀
Tu masz podpowiedz jak ją zmusić do raportowania stanu baterii :

viewtopic.php?p=203991#p203991
Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Wed Oct 01, 2025 6:47 pm
YoMan wrote: Mon Sep 29, 2025 9:07 pm ...

Avatto trv16:
co jakiś czas gubi wskazania termometru i baterii. Potem je odzyskuje. Przypuszczam, że trzeba zmienić czas odświeżania ale domyślam się, że to są te wpisy z ręki Tuya cluster. Podpowiedź co tam wpisać?
U mnie jest ten problem z SONOFF TRVZB.
Czasem nic nie gubi i wydaje się że dziala jak należy a czasem jedna za 2ga traci wskazanie temperatury i wywala błąd. Pomaga wyciągnięcie baterii na chwile.
Wszystkie moje problemy z TRVZB skończyły się po aktualizacji firmware głowicy d0 1.3.0 i umieszczeniu bramki w odległości 1,5 m od głowicy.
Mam jeszcze TRV06. Tu dla odmiany nie ma wskaźnika baterii i nie umiem zmusić aby sie pojawil. Tyle ze tak za to nigdy nie gubi wskazania temperatury 😀
Dam znać, jak będzie funkcja do przetestowania.

Ja mam 1.2.1. Aktualizacji nie zrobię bo nie mam oryginalnej bramki

Teraz widze ze na innych nawet 1.1.5
Last edited by Mario78 on Wed Oct 01, 2025 7:27 pm, edited 1 time in total.
Mario78

LukiSpajder wrote: Wed Oct 01, 2025 6:56 pm

Znam ta metodą. U mnie nie zadziałała.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

vajera wrote: Wed Oct 01, 2025 6:44 pm
YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 5:36 pm Flaga TRV AUTO -> Supla Schedule włączona czy wyłączona?
Pytałem o flagę dostępną w GUI dla kanału termostatu.

Dodatkowe info: na trv16 to sie nie dzieje.
Obie są na tej samej bramce? Czym zasilasz bramkę/bramki?
I pytanie o korektę temp.: nie robiłeś jeszcze czy źle coś ustawiam? Korekta z clouda mi nie działa 😞
@Zibi_007 - jesteś prorokiem 😉

viewtopic.php?p=203998#p203998

Tak na marginesie ten wątek ma na naprawdę wiele interesujących stron 😉
Korekta termometru wewnętrznego głowicy z poziomu Cloud jest programowo wyłączona, idea od początku była taka, żeby używać zewnętrznego termometru, bo ten w głowicy zawyża. Natomiast możesz oczywiście wyłączyć tę flagę.
Na szybko co do ostatniego - u mnie zaniża o 5st. Korekta nie zmienia nic tak jak pisal Zibi tylko jest zablokowana tak jak piszesz
Przepraszam ale ostatnie kilka miesięcy troche mam mniej czasu a dzial ZB rozrastał sie o kilkadziesiąt postów czasami dziennie. Sam fakt że nikt inny nie jest w stanie odpowiedzieć wskazuje że nikt poza tobą tego nie ogarnia :lol: :lol: :lol:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mario78 wrote: Wed Oct 01, 2025 7:25 pm
LukiSpajder wrote: Wed Oct 01, 2025 6:56 pm

Znam ta metodą. U mnie nie zadziałała.
Parę postów powyzej @vajera podawał drugi sposób
YoMan
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Wed Oct 01, 2025 6:47 pm
YoMan wrote: Mon Sep 29, 2025 9:07 pm ...

Avatto trv16:
co jakiś czas gubi wskazania termometru i baterii. Potem je odzyskuje. Przypuszczam, że trzeba zmienić czas odświeżania ale domyślam się, że to są te wpisy z ręki Tuya cluster. Podpowiedź co tam wpisać?
U mnie jest ten problem z SONOFF TRVZB.
Czasem nic nie gubi i wydaje się że dziala jak należy a czasem jedna za 2ga traci wskazanie temperatury i wywala błąd. Pomaga wyciągnięcie baterii na chwile.
Wszystkie moje problemy z TRVZB skończyły się po aktualizacji firmware głowicy d0 1.3.0 i umieszczeniu bramki w odległości 1,5 m od głowicy.
Dam znać, jak będzie funkcja do przetestowania.
Masz w każdym pokoju bramkę? ;)
Bo to warunki idealne. Jak jest bramka blisko głowicy, to rzeczywiście brak problemów (zazwyczaj ;))
Mario78

lukasz06 wrote: Wed Oct 01, 2025 7:43 pm [
Masz w każdym pokoju bramkę? ;)
Bo to warunki idealne. Jak jest bramka blisko głowicy, to rzeczywiście brak problemów (zazwyczaj ;))
Te co robią problem sa w 1 pomieszczeniu z bramka :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 7:35 pm
YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 5:36 pm Flaga TRV AUTO -> Supla Schedule włączona czy wyłączona?

I pytanie o korektę temp.: nie robiłeś jeszcze czy źle coś ustawiam? Korekta z clouda mi nie działa 😞

Korekta termometru wewnętrznego głowicy z poziomu Cloud jest programowo wyłączona, idea od początku była taka, żeby używać zewnętrznego termometru, bo ten w głowicy zawyża. Natomiast możesz oczywiście wyłączyć tę flagę.
Na szybko co do ostatniego - u mnie zaniża o 5st. Korekta nie zmienia nic tak jak pisal Zibi tylko jest zablokowana tak jak piszesz
Przepraszam ale ostatnie kilka miesięcy troche mam mniej czasu a dzial ZB rozrastał sie o kilkadziesiąt postów czasami dziennie. Sam fakt że nikt inny nie jest w stanie odpowiedzieć wskazuje że nikt poza tobą tego nie ogarnia :lol: :lol: :lol:
E tam, bez przesady. jakbym przeczytał Twój post przed Kolegą @vajera, to też bym Ci odpowiedział ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Sezon się powoli zaczyna, to i temat wraca.
Kilka dni temu skasowałem sobie jedną bramkę. Całkowicie. A miałem na niej 3 głowice. 2 TRV i jedną ME168. Na TRV stary soft (1.1.5 i 1.1.2 - nie uaktualniam, bo może jeszcze wrócimy kiedyś do tematu aktualizacji przez bramkę). Fakt, jestem mądrzejszy o zeszłoroczne doświadczenia, wiem jak jest napisana obsługa tych głowic, więc mam łatwiej. W każdym razie wszystkie trzy dodałem po kolei. Do żadnej nie przypisał mi się czujnik binarny (a było ich na tej bramce już kilka), ale też nie przypisał się automatycznie żaden termometr. Przypisałem też do nich termometry zewnętrzne, które szybko przejęły głowice i wszytko działa, przynajmniej w tej chwili, bardzo dobrze. Zobaczymy za kilka, kilkanaście dni.
Na korektę temperatury wewnętrznej (która będzie działać do czasu wyciągnięcia baterii i resetu głowicy) też jest prosty sposób. Bez używania poleceń w GUI czy Telnetu. Jeśli ktoś bardzo tego potrzebuje, to mogę napisać. Ja używam termometrów zewnętrznych, ale rozumiem, że nie wszyscy mają. Proszę tylko pamiętać, że ta niedokładność termometru wewnętrznego nie jest zazwyczaj liniowa (czego doświadczyłem wielokrotnie). Ale do rzeczy. W celu korekty temperatury wewnętrznej wystarczy tylko sparować głowice z oryginalną bramką Zigbee. Ustawiamy sobie wtedy korektę (w SmartLife, Tuya czy też eWelink), zazwyczaj w dozwolonych granicach -6 do +6 stopni (czasem, np w ME od -9 do +9, wyjątkowo od -3 do +3 też w jakiejś było). Później wprowadzacie głowicę w tryb parowania i na nowo parujecie z bramką. Nie stracicie żadnych ustawień, głowica wskoczy w bramce na stare miejsce, a jedyne co się zmieni, to wyświetlana na głowicy temperatura (będzie po korekcie).
Sposób z baterią (aby się wyświetlała), który opisywałem działał u mnie zawsze (na różnych głowicach i softach). Czasem tylko manewr z resetem trzeba powtórzyć 2-3 razy i wykazać się cierpliwością, bo stan baterii może pokazać się nawet po kilku minutach.
Tak jak napisałem na początku, sezon coraz bliżej. Podczas ostatniego zamieszczono tutaj wiele wpisów. Mam nadzieję, że w tym będzie ich trochę mniej...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Fryga wrote: Wed Apr 02, 2025 12:04 pm Głowica Moes 100 albo ZTRV-BY-100 wrzucam w ten wątek.
skanerem.
Cześć,

czy Ty używasz tę głowicę z połączeniu z bramką Z2S? Jeżeli tak, to możesz podzielić się doświadczeniami?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”