Użycie:
Code: Select all
hvac->getChannel()->setHvacIsOnPercent(wartosc_procentowa);Code: Select all
hvac->getChannel()->setHvacIsOnPercent(wartosc_procentowa);Chcesz uzyskać efekt % otwartej zastawki?Duch__ wrote: Fri Oct 31, 2025 9:20 pm Jak wyświetlić wartość procentową w termostacie?
Użycie:nic nie daje.Code: Select all
hvac->getChannel()->setHvacIsOnPercent(wartosc_procentowa);
a wchodzi w grę podniesienie SetpointHeat? Lub jeśli temperatura jest poniżej zadanej a jeszcze nie grzeje to też by znaczyło że histerezę masz ustawioną nie tak jak oczekujesz punktu ponownego załączenia. Albo jeśli Twój przypadek tego wymaga to może jakieś warunkowe zmniejszenie histerezy do minimum na jakiś określony albo uwarunkowany czas.Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 8:25 am Jak wymusić grzanie hvac mimo tego że temperatura nie spadła jeszcze poniżej zadanej histerezy? Mam temperaurę poniżej zadanej temperatury, ale jeszcze brakuje do włączenia pieca.
Czy ja dobrze rozumiem? masz powiedzmy trzy termostaty i chcesz na jednym powiedzmy głównym tak ustawić żeby szybciej zaczynał grzać niż ma ustawione bo inne już żądają grzania a ten jeszcze nie puszcza grzej do kotła? czy może masz np 3xHVAC na jednym mikrokontrolerze i jeden chcesz zrobić jako taki główny zarządzający?Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 10:55 am Chce wydłużyć czas pracy pieca dogrzewając inne hvac które jeszcze mieszczą się w widełkach histerezy.
Ok. Mam u siebie też system sterowania ogrzewaniem. Robiłem centralkę z HVACami w środku jak i taką która odbiera z różnych termostatów.Duch__ wrote: Sat Nov 01, 2025 12:06 pm Co to ma do rzeczy ile mam termostatów? Zadałem konkretne pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi, a nie gdybania.
Mam na jednym ESP32 7 termostatów, każdy działa niezależnie, każdemu ustawiam indywidualną temperaturę zadaną, każdy ma swoją histerezę, każdy ma indywidualny przekaźnik.
Code: Select all
if((termostat_zadana->getTemperatureSetpointHeat() / 100) + delta > (int)temperatura_zrodla)
{
piec_uruchom = 1;
}
else
{
piec_uruchom = 0;
}Code: Select all
if(termostat1_wyjscie || termostat2_wyjscie || termostat3_wyjscie)
{
piec_uruchom = 1;
}
else
{
piec_uruchom = 0;
}